Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
sparow - специалист
А някъкви цени на много мощни стъпкови мотори.Вероятно ще отидем в многото пари....Другия вариант който аз го виждам е на редукторите да си сложа стъпкови мотори за да се компенисира до някъде с по слаби.
Идеята е цнц плазмен резак за разкрой на ламарина.
velsi - Почетен майстор
На предишната страница колега продава стъпкови мотори с 1,8 Nm въртящ момент, което ако е вярно е много. Продава ги за по 75 лева, което пък не е ужасно скъпо. И в крайна сметка за плазмено рязане не ти трябва чак толкова мощност. Рязал съм с плазма и не разбирам за какво ти е сила. При фрезоване силите са много по-големи.
sparow - специалист
Ами според мене трябват яки мотори,защото машината ще е около 4х3метра и по осите ще се движат с трапецовидни винтове,които пък са доста тежки.около 45кг е 3метра винт.
За направляващи гледам из нета се ползва масово тръби или винкели с лагери.-което е практически безпари.
Реално най голямата инвестиция е апарата за плазмено рязане./около 1500-2000лв/ за читава машина.Компресора също не е евтин за дебита който трябва,но тука съм в свой води :lol:
skartalov - специалист
За плазма с такива големи ходове трябват много яки мотори.
Иначе въобще не я почвай. Аз имам такава, огромна само от желязо е.
Направляващи - винкели, движение с лагери т.н.
Доколкото разбрах, щом мислиш се по- голямата инвестиция е 1500-2000 за апарата, отколкото за самата координатна маса, разбери че си в заблуда.
По- добре си приготви малко по- голям бюджет и може да стане.
sparow - специалист
Колега за самата маса смятам да ползвам неща налични по вторичните и складовете за метали-кврадратен профил,тръби и винкели.
Най голямите инвестиции са машината и електрониката.Мислех ,че ще стане с мотор-редуктори с някъкви датчици,но не...
А може ли да предложиш някъкви мотори и къква е твоята машина?
velsi - Почетен майстор
Добре де, а каква е идеята машината да е с такива размери като един лист ламарина е 2 на 1 метра? :?
sparow - специалист
зависи от ламарината :lol:
Още не знам къкви ще са размерите,но всичко ще е според това ,което намеря и е сравнително евтино.Все пак машината ще е за домашно ползване и не се очертава да изкарва много пари.
gorgidanchev - специалист
velsi предложи следващата стъпка...Серво мотори и електроника.Цената е ясна...скача. :idea:
Scarface - помощник
sparow написа:
Ами според мене трябват яки мотори,защото машината ще е около 4х3метра и по осите ще се движат с трапецовидни винтове,които пък са доста тежки.около 45кг е 3метра винт.
Реално най голямата инвестиция е апарата за плазмено рязане./около 1500-2000лв/ за читава машина.Компресора също не е евтин за дебита който трябва,но тука съм в свой води :lol:
1.Никога няма да ти се наложи да ползваш по голяма ширина от 1.5м
2.Препоръчвам ти да въртиш гайката в такъв случей.Конструктивно ще ти е и по лесно и по евтино-гарантирам.Мойта фреза е 2.8 на 2.15.По този начин можеш да минеш с по тънки винтове.
3.По яки от 2,8Nm според мен ще е излишно.Въпреки че при плазмите скороста на движение е по голяма то пък тежеста на портала е по малка
4.Ако успееш да я сглобиш за по малко от 2000 трябва да се радваш ама ще си я орязал от всякъде, а плзаменото рязане за тея пари няма да е електронно т.е. няма да ти позволи софтуерно регулиране и няма да стане достатъчно кадърен сряза

И да питам защо ти е за домашно ползване машина с такива размери?
и идеята на Velsi е по добра за серво моторите.ама трябва да приготвиш по 1300 на мотор.На моита фреза сложих 5 такива и съм забравил за грешки.Точноста е по голяма-при стъпковия имаш 200 стъпки за оборот, а при серво 2500.
sparow - специалист
Колега,машината ще се ползва за разкрой-т.е точността не трябва да е в границите на 0.1мм.
Винтове ще ползвам от струг.
Основната конструкция ще е квадратен профил .А самата кординатна маса ще бъде изпълнена с водещи от винкел и лагери.
В нета също гледах вариант за задвижване по осите с вериги :?
Това е като цяло.Електрониката вероятно ще я купя готова или само платките.Само остава въпроса с моторите-къкви,откъде,цени.
Машина съм набелязал,но тя ще е последна.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: