Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте!

Имам проблем с ключ за осветление или връзките в разклонителната кутия, незнам кое точно.
Старата инсталация на банята включваше обикновенен прекъсвач, разклонителна кутия и лампа. Замених прекъсвача със сериен, добавих аспираторче в банята и Опънах още един проводник ПВА от разклонителната кутия до Серийния прекъсвач.
Смятам че съм свързал Нулата на вентилаторчето, където трябва в разклонителната кутия, а фазата му свързах към ПВА проводника дето ми идва от прекъсвача.
Какъв е странния резултат:
1. Включвам копчето за лампата - свети. Включвам вентилатора - не тръгва.
2. Включвам само вентилатора - тръгва. Включвам лампата - светва, но вентилатора спира. Изключвам лампата - вентилатора тръгва.

Захранващата фаза идва на правилното място в прекъсвача. Меря с фазомера и я виждам че е там. Прекъсвача ми се вижда читав.
Опитах с два проводника да направя директен мост от захранващата фаза към краищата на Вентилатора и Лампата, т.е. шунтирах ключа. Резултата беше същия, както го описах в точки 1 и 2.
Чудно ми е какво съм направил, та като се включи лампата се шунтира вентилаторчето...?! :)
lenko71 - специалист
turist написа:
Смятам че съм свързал Нулата на вентилаторчето, където трябва в разклонителната кутия
Мисля че точно там си сбъркал - не си уцелил нулата на вентилатора, а си го свързал към лампата и извода който отива към ключа
Johny - майстор
Темата е била разисквана. http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 61d54efc2b
Всичко е много просто - единият край на консуматорите /лампа. вентилатор и т.н./ се свързва директно към "0". Другият край получава "фаза" през ключа.
Благодаря на Ленко за отговора. Не си го бях представил, както той ми го обясни. Като ида там ше го оправя.

Джони - на мен принципа ми е ясен, ама ми беше чудно просто кви съм ги забъркал ;) Мерси!

Поздрави :)

Тема "Сериен прекъсвач.Баня -лампа.вентилатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: