• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 32
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
2v6 написа:
Нискотемпературните инсталации работят с вода под 40 градуса на вход :idea:
Под нагрят над 27-28 градуса е вреден за здравето :!:
filmatoplo написа:
В записките си от Австриеца който водеше курса съм записвал температури от 27 до 35 градуса за различни помещения -спални,холове,мокри помещения бани ,темпериране на бетон ,отопление на стадиони,топене на сняг . Като забележка ми е писано темп по висока или равна на 60 градуса .
Ъ-ъ-ъ, рефер ли търсите :) ? И двамата казвате верни неща, ама да уточним, че има и неволни пропуски:
- Нискотемпературни инсталации (не говорим само за подово отопление) са тези с температури на връщащата вода от 50° надолу
- Температурата на пода при подово отопление наистина трябва да е колкото може по-ниска от медицинска гледна точка - 27-28, максимум 29°, като за бани може и 1-2° по-висока, както и за топене на сняг, ама нас българите засега това не ни касае :). При по-ниска обаче се ограничава стайната температура, затова е важно добре да се проектира, с максимум тръба на 1м²
Тези 27-28° вече с каква температура на водата могат да се постигат, зависи от много неща - от начина нанареждане на тръбите, от дебелината на замазката, от подовата настилка и покритие, от режима на ползване на подовото отопление и др. Обикновено това се постига с температура на водата до 40°, ама пак зависи.
filmatoplo - майстор
И аз не споря :) нормално е там където мери датчика на Водопада в самата замазка да е 35 гр :idea: , на повърхността може да е 28 гр . И тия 56 гр са макс -вентила осети ли топло я намалява също и задвижките . :) в момента мойта печка работи с 50 гр вода -36 ребра хаш 600 и 1 лира и бойлер .Делта ТЕ е 5 градуса помпата е силна за тея ребра ама не може по малко , и си е топло под 20 не пада средно 24 държи. :wink: денем не и слагам много дърва и помпата включва на импулси от 2-5 минути.Така работи и подовото на Водния веднъж да се загрее пода и почва на импулси да подава .
filmatoplo - майстор
За Русев исчети цялата тема . :wink:
srusev - специалист
айде като го изградя ще пусна снимки.
filmatoplo - майстор
Русев -успех , ама питай от време на време за нещо да сме в час и да помагаме :wink:
srusev - специалист
Вече и аз съм в семейството на атмос :cool:.

Сега искам да попитам:
котела е 30Кв, тази зима ще използвам около 15-20Кв. отдаваща мошност радиатори, котела на каква мощност ще работи.

Някой пробвал ли го е на екобрикети, наблизо има голям производител и цената е много добра. Аз ще пробвам като дойде зимата, но някой ако има опит да сподели.

Заредил съм 6т. едри (30-40см/диаметър) дърва това колко кубика са?

Също ми е интересно Neolsi да сподели как е разхода и удовлетворението сравнено с Газа :)

Благодаря

П.С. Извинете за лаишките въпроси, но гледам да намеря оптимума.
filmatoplo - майстор
Дървата тежът около 800 кг на кубик .Русев помисли и за правилното сързване на Атмоса , да му усигуриш възвратна вода в котела над 60-65 градуса .Сложи му поне един термовентил Есбе или 4пътен вентил да си пиеш спокойно зимата питието без ядове.Видя ли на Водопада аптеката на 4 страница -4 пътния не е скъп 90 лв , задвижката 180 лв , една помпа и си готов , задвижката може с контролер -може и с обикновен термостат .За благото на комфорта и икономията на гориво ще прежалиш още 300 лв за контролер -щото така започват кавгите със жената.Парното не е шега работа -жениш се и за него :-D .Ти поне ме послушай , миналата зима 1-2 ма неме послушаха и браха ядове :? :wink: -без пари ми са съветите-възползвай се.
srusev - специалист
Пич послушал съм ви.

системата има:
- буфер
- разширителен съд
- трипътен вентил
- миксер
- 2 помпи
- за задвижки незнам

Фирмата, която ми слага котела вика, че контролера на Интиел не вършел работа, но пък ЮПС-а им бил добър. Но ще взема да не се съглася с тях и да си купя, но дали мога да си го монтирам сам.
Запитах Интиел за цена на контролер каза ми 15,00лв. без ДДС
термостат 43,20лв. без ДДС
Нещо май има грешка а?

Пич кавги с жената нямам, щот съм ерген, ама искам да си реша проблема и да забравя за газа, като някой съфорумци.
filmatoplo - майстор
Динамичен контролер за управление на отоплителни системи с котли -се води , разгледай сайта им в Интиел. Прати някоя снимка на котела,буфера ,вентилите -да научи и някой друг нещо от съфорумците -ще е доста полезно.
srusev - специалист
Цитат от писмото:
Cenite na izdeliqta za krajni klienti sa kakto sledwa:
- Dinami4en kontroler za otoplitelni sistemi s kotli /http://www.intiel.com/din-reg_bg.htm/ - 15.00 lw.br. bez DDS
- Staen termoregulator INT0056F /http://www.intiel.com/room-thermo_reg_bg.htm/ - 43.20 lw.br. bez DDS
"

Котела за момента е само доставен, а иначе ще го монтирват в понеделник, снимки после.
Изглежда наистина стабилен, като космически кораб. Хах
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 32

Тема "Избор на пиролизен котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: