• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
bobii21 - помощник
Това може да го направи човек, които няма какво да прави(лошо няма)
Ама трябва и ние дистрибуторите и монтажниците да ядем хляб и да гледаме деца.
С Такива, като този ще останем гладни :)

ПРЕСТАНИ ДА ПИШЕШ ПО НЯКОЛКО ПОСТА ЕДИН СЛЕД ДРУГ ПРЕЗ НЯКОЛКО МИНУТИ! ПОЛЗВАЙ БУТОНА ПРОМЕНИ!
lov - майстор
Не се коси на тва му се вика Амерички пенсионер. Толкова го е хванъл съклета че се чуди с какво да се занимава. :lol: Не като нашите родители да вземат пенсии като за милостиня и да се чудят как да свържат двата края. :? Просто си го влече техниката човечеца. И много се кефя на такива хора които не само могат да сътворят нещо от елементарни неща но и да покажат на другите как са го направили.
В интерес на истина много от гениалните открития и патентите в техниката са направени именно от такива хора които цял живот са работили нещо друго и това им е било хоби. Само си спомнете за нашия Джон Атанасов сътворил първия компютър. За него не е получил нищо но пък е патентовал много изобретения много в областа на пакетиращите машини и практически от това се е издържал.
шоп - майстор
Относно слънчевите въздушни нагреватели .Идеални са за оранжерии. На времето имаше едно руско списание Моделист конструктор, та там имаше подобна схема ( разбира се не от алуминиевви кутйки) Схемата е проста и ефективна.
JohnnieSmoker - помощник
Да , наистина било за топъл въздух , не гледах клипа само прочетох че е хейтър и го пуснах , но според мен може да се преработи и на бойлер . А какво имах в предвид за пералните ... ами има перални които имат отделен извод за топла вода ... имах преди години такава пералня Хувър . Ако панела загрява серпентина в бойлера и ти използваш загрятата вода за пералнята икономията от панела ще е по голяма . Не знам дали не може да се използва и от пералня , която има само един извод . Ако водата се загрява само до 40градуса ( без да се включва бойлера ) едва ли би повредила нещо в пералнята ... да каже някой който разбира от перални
шоп - майстор
Идеята за захранване на пералня с топла вода никак не е лоша според мен.
Дано се намери техник, който да даде съвет бил ли се скапало нещо в стандартна пералня ако я захраним с вода 40 градуса.
lov - майстор
Януари приключих с ремонта и по стечения на обстоятелствата успях да свърша точно такова изпълнение. Захранвам едновремено пералнята и съдомиялната с топла вода.
Трябва ти трипътен термо смесител за да не вкараш много гореща вода. При мен по необходимост сложих такъв защото монтирах и газов котел. Та за него за да може да работи съвместно и коректно със солара трябва да се предпази от попарване. И входящата към него вода да не е по висока от 50 -60 градуса. Но може и по ниска както направих за да ми е удобно на мивката и в банята да не регулирам водата с много. Та директно след смесителя изкарах извод за захранване на пералнята и съдомиялната. Даже в банята имам още един и го ползвам за миене с маркуча на сервизните помещения. Пък и мога да си го закача и на водоструйката ако реша да измия и колата.
Ако солрара не е загрял обемния не е проблем просто към уредите се подава студена вода, Нищо не се налага да се превключва. А при мен имам още една екстра че се отоплявам основно на дърва и трите уреда солар камина на твърдо и газовия са вързани в една система и мога винаги да си избирам кога и на какво да ползвам. И единствено лятото при облачно време мога да остана без топло в обемния боилер. Та без да искам и с много умоване успях да си докарам всичките тези екстри като преправям същствуващата стара ВиК инсталация. Имах и помощ от колега само че обсъждахме темата в друг форум но той пише и тика и ме съветваше относно изискванията на газовия котел.
Така че ако те интересува конкретно мога да помогна съ съвети и идеи.
А относно дали има опсност да се скапе нещо гарантирам че няма такава ако не се превишава температурата на подаваната вода над тези граници. Вентилите спокойно я издържат че даже и по висока. Само че ако подаваш по висока температура има опасност женати да те изгони от къщи заради някоя нежна дреха дето се пере на ниска температура. Съдомиялната носи и по високи температури че даже още по добре измива ама по добре двата уреда да ползват отколкото само единия. Все е нещо от колкото хептен нищо.
JohnnieSmoker - помощник
Какъв е тоя трипътен термосмесител . Ако не е тайна би ли дал една схема на свързването че е интересно как си го направил ... за водоструйката не бях се сетил.
lov - майстор
И аз не знам защо така го водят. Купувал съм го от Тератерм щото при тях намерих и ми беше най близо. Иначе какво да чертая като е елементарно и на него е обозначено кое какво е. Имаш два входа съответно за топлата и студената вода и един изход. И една врътка отгоре с разграфявания от която си задаваш температурата на изходящата водя. Като максималната температура която можеш да получиш на изхода обаче е 60 градуса.. И тва е каквото му зададеш такова изкарва на изхода и я потдържа през цякото време.
Сега се сетих защо го водят може би така. Ползва се и за регулиране на температури на циркулация като прави байпас на системата. Връзва се на обратно. Та може би от там идва защото изводите не са строго диференцирани.
Не им се отваря нещо сайта да постна точно изделието но е на джакомини, а ми се спи вече да го търся в техния сайт.
LazarGanev - "Велик майстор"
Радвам се пещерняко, че си успял да натъкмиш всичко:prost: . Казва се трипътен смесителен термовентил, защото свързва 3 пътя и смесва топла и студена вода, като поддържа зададената температура
lov - майстор
Е след толкова умуване и съвети как няма да стане. :-D Майстори сме бе, няма да се излагаме я.
Преборих се с плетеницата от тръби в ограничено пространство Щото щеше да стане като за реклама ""срам за майстора"". Съжалявам че затрих работние снимки да се види какво се получи. И Сега дори да го снимам нищо няма да се разбере защото всичко остана под картона и от вънка са само смесителя и крановете. Нещата които някога би им се наложило да се обслужват или ремонтират.
То това го сътворихме ама да се и оплача брах ядове с котела че нещя да тръгне в соларен режим. Фирмата Bosh се издъниха яко. Та се наложи да чакам близо месец за нова електроника с нов софтуер. И сега всичко е ОК. Едвам се усеща кога свършва водата от солара и минава на газово подгряване и то го разбирам щото май повече се вглеждам и услушвам дали котела пали. Ама нали е ново и така доде ми мине мерака или измисля някоя нова глезотия да вкарам. Видях тая щуротия по Швейцарско на живо как работи и нещо взеха да ме сърбят ръцете ама много пара бе и за сега се въздържам и ще се мъча на нещо по системата направи сам. Гледа доста ентусиасти има вече тука и работят яко момчетата. Доста термо помпи се пуснаха да бачкат.
Съжалявам ама не мога да кача никави снимки въпреки че ги смачкаш до възможно минимума и доста под допустимата големина за качване не става и тва е.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "соларни системи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: