• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mario-borisov - специалист
Здравейте приятели, може ли да ми кажете дали е проблем да вържа в спалнята 2 контакта последователно ?
mirk - майстор
Последователно е голям проблем :lol: трябва да са паралелно.
Neno Er - специалист
mario-borisov написа:
Здравейте приятели, може ли да ми кажете дали е проблем да вържа в спалнята 2 контакта последователно ?
А бе градски,
Ндей тъй бре. Ще ни се смеят.
Я помисли и кажи за какво по-точно питаш. :?
mladkal - майстор
Проблем ще е да ти свършат работа...Последователно ще си седят само да запълват дупките на стената :lol:
Кажи какво точно не ти е ясно и внимавай с понятията -последователно и паралелно! :)
fikata - майстор
mario-borisov написа:
Втори контакт можеш да свържеш паралелно на първия.От клема на първия на клема на втория.Като разбира се занулиш и защитните пластини и втория контакт след като си определил нулевия проводник с помощта на фазомер.
Може, не е проблем, но е компромис..
Иначе както си формулирал въпроса не само, че е проблем,а голям проблем.Т.е -не може.
Защото в електротехниката под последователно свързване се разбира фазата /например/ да влезе в клемата на първия контакт ,да излезе от втората и да отиде на клема на втория контакт.Аналогично и с нулата...
Така двата контакта ще бъдат свързани последователно..
За да имаш нормално напрежение те трябва да свържат паралелно/успоредно/, както писах по-горе.Нормално това свързване става от разклонителна кутия. Компромис е ако свързването е от контакт до контакт.
:idea:
Д*ге !
:)
blv - специалист
Ако имаш място в конзолата направи отзад връзките към двата контакта, ако не поне на нулевия ( за случая на двупроводна инсталация), на земята ( за трипроводна). Защитния проводник не трябва да се прекъсва (нулев или заземителен), ако изпуши първият контакт оставаш без защита на втория. :!:
zz_stefanov - майстор
Колкото и да не харесвам това свързване, онзи ден го направих. За да няма горните проблеми обаче разкъртих гърба на конзолата на първия контакт и в обема си оформих разклонителна кутия и там направих връзките. Така ако има проблем с единия контакт, той не влияе на другия.
Правил съм и друг път, в мазилка и тухла, дълбока конзола от две конзоли опрени в отворите една в друга, като след здраво гипсиране на външната се изрязва излишната пластмаса. Така остава място и се работи по лесно с по дебел кабел при поставяне на твърда връзка, примерно.
Знам, че по света се прави, но не ми допада това свързване от контакт към контакт, защото у нас при проблем сме свикнали да търсим връзките в разклонителните кутии. :)
Последна промяна от zz_stefanov на чет юли 08, 2010 9:56 pm, променено общо 1 път.
PCL82 - майстор
Продават се специални по-дълбоки конзоли за целта. Има и такива дълбоки за модулни системи, които се защракват една за друга. Виждал съм ги в практикер. Но когато нямам под ръка и аз карам с две една над друга. Така удължавам и съществоващи конзоли.

Някои фирми предлагат контакти с пружинни безвинтови клеми, там връзката по-трудно ще се разхлаби.

И имайте предвид че съвременните контакти не са предвидени за сериозно претоварване. Слага си се АП16А за да се знае, че контакта няма да се претовари. Стандартните шуко контакти са предназначени за 10А продължително натоварване и 16А върхов товар. Ако даден уред е по-мощен от 2кВт си трябва отделен кръг.
zz_stefanov - майстор
Да, има модулни и се прави с тях. Аз приех, че колегата mario-borisov иска да донади съществуващата инсталация. Това правих наскоро и аз. :)
vk - специалист
A тези контакти с рамка от 2-3 до 5 (серия Unica например)
имат ли за свързване някаква обща шина, защото иначе трябва да се прехвърлят кабелчета на 3 контакта например, което е неудобно и крие риск някое кабелче да се откачи и прочие проблеми.
  • 1
  • 2

Тема "питане за контакти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: