Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
velsi - Почетен майстор
В Mach3 има бутон "go to home". А ти сложил ли си nome бутоните, конфигурирал ли си ги да работят?
STEPER - специалист
velsi написа:
В Mach3 има бутон "go to home". А ти сложил ли си nome бутоните, конфигурирал ли си ги да работят?
Home бутони не съм слагал / а и не знам какви са те/,но съм сложил крайни изключватели за Home и работят.
така също слагах и крайни изкючватели за Limit позиция и те работят. Но прочетох че може те да не се поставят,
за да не се утежнява излишно конструкцията а софтуерно да се клонират :)
Не знам защо но "go to home" бутона не ми работи.
Ще взема да преинсталирам всичко. Може и да се получи.
Поздрави
velsi - Почетен майстор
Тъй де. Крайни изключватели за home позиция имах предвид. Но понеже те не са съвсем крайни, а се слагат малко преди наистина крайните изключватели се опитах да ги нарека по-различно. Аз правих опити и при мене работеха, но с механични превключватели се получаваше грешка. Трябва да се ползват индуктивни датчици, но не съм търсил. Аз софтуерен лимит не успях да подкарам, но и не мисля да го мъча, защото му нямам вяра. Имам крайни изключватели, вързани във веригата на е-стоп и те са ми достатъчни.
STEPER - специалист
Благодаря velsi,
За Limit позицията - ясно.
В какво се изразяват грешките на механичните кр.изключватели /мойте са от рода на микро превключвателите цък-цък/ :)
Какво представляват индуктивните датчици и къде да ги търся?Къде се използват?
Поздрави
velsi - Почетен майстор
Като конфигурираш програмата да застава в хоме позиция тя процедира долу-горе така: тръгва бавно към нулевата позиция, като докосне превключвателя продължава малко, объща посоката и после спира. Сякаш "напипва" позицията. Обаче при механичните контакти понякога се получава грешка. Нулираш, но следващия път не спира на 0.00, да речем на +0.025 или на -0.030... Дължи се на самия контакт. Пружинки, пластинки... не се огъват и не реагират еднкво всеки път. Индуктивните датчици са безконтактни, реагират на близост с метал. И са много прецизни. Те са датчиците за нашата цел.
dangelov - напреднал
според мен оптичните датчици са още по-добър вариянт. Много по- прецизни са от индуктивните и е много по-евтино решение. Не случайно в копирните машини се използват именно такива, а не индуктивни.
dangelov - напреднал
освен че е по-евтин вариянт, оптичните датчици се монтират много по-лесно на желаното място :) .
nunep - специалист
Оптичните датчици в такава запрашена среда лесно може да се зацапат и да не сработват добре.
velsi - Почетен майстор
nunep написа:
Оптичните датчици в такава запрашена среда лесно може да се зацапат и да не сработват добре.
Именно! Аз първоначално се бях насочил точно към отворени оптрони, но се отказах точно по тази причина. Ако колегата има някакви други датчици в предвид, нека поясни.
dangelov - напреднал
"отворените" оптрони зависи къде и как се поставят. Винаги могат да бъдат поставени на място, където влиза по-малко прах и да се защитят дори. А има и такива, които работят на отразен сигнал.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: