• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 20
Всички имаме коли, нали ?
ArturDent - Почти Безобиден
Сега е момента да се купуват летни гуми.
Наложи се да сменям гумите на колата на жената 195/65/15 и бях приятно изненадан, че навсякъде летните гуми са с 10-20% намаление.
Взех Dunlop Sport 1 за 114 лв. парчето.

И пак да кажа - гуми на старо - НЕ.
Гумата старее, т.е. не се гледа само дълбочината на грайфера.
messershmit77 - специалист
Язи пък си купих кумхо по 70 камъка,тринайски,бива ли?
25th Hour - специалист
Зависи в кой ден от седмицата са правени :-D
messershmit77 - специалист
Що бре,че кво не им харесваш,корейски са мисля с година гаранция.
25th Hour - специалист
Нищо им няма. Аз глупака си взех от Фаяд, които ги внасят преди време, но понеже сме БГ а и аз не гледах ми дадоха нещо седяли. Последствията са, че бяха много шумни и на морко нямаше спиране... дали е от самата гума или от това, че е седяла не знам... иначе за тия пари не е лоша...
1115 - специалист
Те производителите май от 2012 година ще махат дота, че се оказа голям проблем. Всеки иска да са още "топли" от завода.
Ще се пише само до кога е годна гумата - както на киселото мляко примерно.
25th Hour - специалист
Теста на ADAC за зимни гуми
Жълтите ангели са тествали 28 модела в размер 15 и 17 цола.

Мюнхен: Сняг, киша, лед, мокра настилка, сухи шосета – с това трябва да се справят зимните гуми в тестовете на ADAC. От общо 28-те тествани за тази година модели нито една гума не е получила максималната оценка „sehr gut“.

Във всеки размер има добри гуми естествено. В двата тествани размера има по три модели с оценка добър (“gut”), с които шофьорите могат да се чувстват сигурни през зимата.

При по-малкия размер (185/65 R15 88T) това са Dunlop SP Winter Sport 3D MO, които имат най-висока оценка на мокро (2,1), Goodyear UltraGrip 7+, която се държи най-добре на лед и Esa-Tecar Super Grip 7.

При по-големия тестван размер гуми (225/45 R 17 91&94 H) най-добрите три модела са Michelin Alpin A4, които въпреки сензационно ниската степен на износване получават най-добра оценка за поведение на мокра настилка, Continental WinterContact TS830P, които са най-добри на сняг и отлично балансираната гума Dunlop SP Winter Sport 3D.

Най-лоши резултати дават китайски модели като Star Performer Winter и Westlake SW601 Snowmaster, които например на мокър терен имат съответно с 18 и 22 метра по-дълъг спирачен път от най-добрите гуми в теста (от 100 км/ч до 0 км/ч). Автомобилът „обут“ с тези китайски гуми все още се е движил съответно със скорост от 46,5 и 52,2 км/ч в момента, когато би бил напълно спрял, ако е с някой от трите най-добри модела.

Такива драстични разлики в практиката може да са решаващи, дали ще се стигне до катастрофа или не.

Най-добре представилата се „всесезонна“ гума в теста е Goodyear Vector 4Seasons.

Вижте и подробните оценки на страницата на ADAC

http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=41873
Chefo77 - майстор
В някакъв БГ сайт имаше линк към оригиналния тест и превод, разбира се. Под статията имаше коментари на ползващи такива гуми, минимум 10 от тях бяха тотално против Dunlop-а, но предишния модел - без МО. Още толкова бяха срещу Continental-а. Което ме навява на мисълта, че ако коментарите са коректни, то ADAC са си е..ли майката с тези подкупи.
25th Hour - специалист
Недей така... тва не е аутобилд....тва,че някой не харесва как определена гума не стои на кошницата му е съвсем различно от това да сложиш 20 гуми на една и съща кола и да мериш метри.шумове и.т.н...

а и това инфо винаги е ориентировъчно.. в крайна сметка потребителя си решава...
Илиян Илиев™ - майстор
Ми аз преди време си купих дебика фриго дирекшън или там как се казват. Бяха произведени май няколко месеца преди това, но със сигурност не повече от година.

На сняг и кал съм като верижен трактор и то с ланча капа, дълга и ниска кола. На мокро, ако я настъпя от място и на трета си върти гуми, а при завой без газ задължително иначе кара направо колкото и да навиваш волана. За спирачен път няма да говоря, само ще спомена че абс-а полудява, ако не спазваш ограниченията.

В локва с 50 имам чувството, че съм на лодка.

С предишните пирели п6 на сняг бях като с найлон под гъза на селския баир. На мокро нямаше проблеми. В същите локви от по-горе съм влизал с над 100 и не съм усещал и най-нищожно поднасяне. Ако спирам рязко без колан ще строша предното стъкло без дори да се усети едно чукване на абс-а

Според мен всичко си зависи до материал и шарка на гумата.

Който казва, че няма значение дали си със зимни или летни гуми според мен е глупак или иска да направи другите на глупаци забавлявайки се на техен гръб.

п.п. Да не говорим, че и на сухо се усеща разлика в спирачния път на дебиката и пирелито.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 20

Тема "Какви гуми ползвате ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: