• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Съвети за начинаещи готвачи.
rdrusev - помощник
Всички гъби са ядливи, само че едните се ядът само веднъж!
ArturDent - Почти Безобиден
Как се проверяват гъбите дали са отровни:
Навиваш си часовника за сутринта.
Ядеш гъбите.
Ако сутринта не чуеш часовника -значи са били отровни.
ebahti - майстор
ArturDent написа:
Как се проверяват гъбите дали са отровни:
Навиваш си часовника за сутринта.
Ядеш гъбите.
Ако сутринта не чуеш часовника -значи са били отровни.
или си прекалил с водката :-D
sspoko - специалист
Всички гъби в България са ядливи, но някои само по веднъж!
Йорданов2 - специалист
Въпросът ми беше към познавачи, не към мераклии...
Сега питам мераклиите: знаят ли, че има една гъба дето е ядлива, но след употреба на алкохол става смъртоносна?
В скоби: дано тъщите ви не са трезвенички...
LazarGanev - "Велик майстор"
Бързам да се намеся - много видове гъби стават отровни, ако се употребяват с алкохол - например всички видове копринки ( и особено мастилената копринка), говедарката и др.
ArturDent - Почти Безобиден
Лазар, то след употребата на алкохол много неща не са това което са. Биохимията на организма се променя.
Например диабетиците (захарна болест) изпадат в хипогликемия (липса на захар !?).
.......
Сигурно си прав.
ebahti - майстор
И кво сега??? Дзначи да не мезя с гъби щото може и да не се събудя сутринта ли..........баси.. :?
crez - майстор
Беше много,много отдавна. Бях на лов с професионални ловци в руската тайга. Беше късна есен и ядливи гъби в тайгата вече нямаше. Пристигнахме до ловната барака(избушка) и на голама поляна пред нея плантация от красива червена мухоморка. Аз започнах да ги ритам, но руснака ми се скара,"недей съсипва мезето за водката". Настанихме се, разпънахме трапезата и се лова започна. :lol: По едно време руснака изчезна, връща се с цял наръч червена мухоморка, наряза ги на парчета, донесе и някаква островърха трева, наряза и нея. Така ги вари два пъти като сменяше водата и тревата. Изсипа ги в едно канче,подправи ги с оцет сол и сметана и ни покани да мезиме. В мен започна борба, да взема или да не взема,но като видях че започнаха да привършват (българското, да не се мина в мен заговори). Оказа се перфектно мезе, три пъти я прави тая процедура руснака. На сутринта за моя радост се събудих, главата ми "даваше заето", но явно не бе от гъбите, но и красивата полянка с гъбите я нямаше. :lol:
torbalan - Дървен философ
те руснаците кви по-опасни неща ядат и пият...

иначе отровните гъби навсякъде, където си нямат алкохол, са популярен халициноген (ядат ги за да се надрусат, понеже няма поркане)

ама лично аз точно с червена мухоморка не бих експериментирал...
състава и уврежд черния дроб...
Самата гъба, приета в минимални количества, в повечето случаи не е смъртоносна, но са чести сериозните натравяния при сбъркване с булката, когато приетите количества са големи. Някои хора я консумират в известни количества, за да получат халюцинации - в тази си функция на предизвикваща видения субстанция тя е особено известна от ритуалите на викингите и сибирските шамани. Има и хипотези, че тя е била свещена гъба в ранното християнство.
лично за мен това е едно от най-красивите неща, които природата е успяла да създаде...

още един цитат ще добавя
Иногда высказывается мнение, что после отваривания в двух водах мухомор красный становится съедобным, но это мнение не является полностью обоснованным.

— Флора грибов Украины. Аманитальные грибы. — С. 116.
горедолу смисъла е следния:

Изказва се мнение, че след като се превари в две води червената мухоморка става ядлива, но това твърдение не е напълно обосновоано.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Въпрос за гъби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: