Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk - майстор
Какви са тия жици 2.5 за осветление :lol: максимум 1.5 а като се има предвид модерните тенденции за енергоикономични ламБи и 1.0кв. мм ще ти са достатъчни.
Проводници - 3 жилни, мостови, 2,5 ( осв.);3,5;4,5 м2.
Стандартните сечения в България са 0.75/1.0/1.5/2.5/4/6/10 по нагоре не са ти интересни.

За нормални контакти за общо потребление 2.5кв са ти напълно достатъчни, 4 кв. за бойлер готварски печки и други по мощни прибори. 6 или 10 кв вече е захранването на таблото.

Имай в предвид че предпазителя трабва така да е оразмерен че да пази КАБЕЛА от претоварване, за целта може да спазваш следните стойности си ще имаш сигурност с малко резерв.

1.0кв.мм - 6А
1.5кв. мм - 10А
2.5кв.мм - 16А
4кв.мм - 25А (макс. 32А)
6кв.мм - 40А
10кв.мм - 63А
pavelari - майстор
Защитата е 4х40 А доколкото си спомням - да не стане така, че тока в нулата е над 40А! Захранването е монофазно. Едва ли има нужда от по-големи сечения от 6 кв.мм
Mirk - в електрическа инсталация никога не бих използвал по-малко сечение от 1.5 - заради въпросния проблем в темата. Особено сега като гледам какви мижави изолации се правят - който не вярва може да сравни един мостов кабел от преди 20 години и един произведен в последните 5 години. Яка икономия и то в почти всички типове кабели - вътрешната изолация в СВТ-тата я зачиствам само с пръст :) примерно..
В случая нещата се доста неясни и допускам да се появява утечка заради коаксиален кабел в телевизора или компютър с lan-мрежа
А, за 10 кв.мм - 50А, за да има резерв.
mirk - майстор
:partyman: Съгласен, и аз избягвам по малко от 1.5, дори и 1кв ми се вижда тъничък и нежен, камоли 0.75.

Въпросните сечения от по горния пост ги споменах информативно, понеже питащия ги бърка вече в няколко поста и споменава някакви измислени стойности.

Струва ми се че сегашните кабели са с по-мека мед. Скоро си преработвах главното табло на двора (старото електромерно) и ми направи впечатление че новите 6кв СВТ жила са значително по меки и лесни за работа отколкото един едновремешен проводник 6кв, който ползвах за мостове. Същото важи и за изолацията, да се надяваме че е по качествена и затова е по крехка :lol: ама аз съм нещо от недоверчивите и всички оголени жила ги михах плътно с качествен изолирбанд (Wurth) :wink:
mirk - майстор
Кабела си беше на Елкабел поне според надписите, сега се сетих че стария който ползвах едновремено с новия и ми направи впечатление гъвкавоста им е рекордоман ПВО и може навремето да са ги правили тях по твърди :?
ibogdanov - специалист
такааа.... за финал.
всичко се нареди добре!
От 1115 взех 2 бр. 1П защити, преокабелих таблото ( в същност станаха две табла), подредено, нагласено и работещо! Ползвах няколко разноцветни редови клеми и 6 квадрата единичен многожилен проводник - разноцветен, с тях стана много прегледно и подредено. Сега с един поглед се вижда кое къде и с какво е свързано.
Проблемите идваха от един контакт тотално менте !!!! прескачаше искра между фазата и земята. Добре че го видях как искри и няколко навързани нули и земя.
Прегледах тотално цялата инстлация на къщата, прозвъних всеки кабел, всяка фаза и нула.
Разделих "земята" от "нулата".
Заземяването е 2 метра поцинкована тръба 2'' с 6 квадрата многожилен меден проводник. Не съм го мерил колко ома е, надявам се да е ОК.
Основните кръгове са на 1П защити, към 2 от полюсите на 4П'та са свързани бойлера, хидрофора, помпите (с ЮПС'а) и фурната.
При окабеляването на отопителната инсталация "майстора" ми е скройл капа и е резнал заземяването. Та този кръг е през предпазител само.
Добре, че го е мързяло яко, та не е съсипал кабелите на помпите. Успях да ги навържа както си му е реда. Сега цялата инсталация е защитена с изключение на един контакт ( телевизора е на него ;) и един диференциален термометър.
Таблата са ми в едно тясно коридорче и си е направо макрофотография снимането им :) ако имате изрично желание да ги видите ще намеря начин да ги снимам.

Благодаря на всички ви за търпението и разясненията.
mirk - майстор
Заземяването ти не е никак добре :wink: хубаво сложил си 2" тръба ама защо си я вързал само с 6кв жичка а и ака е вързана и колко ще изкара връзката. Зависи за какво го ползваш това заземяване, може да е достатъчно може да е и малко само с една тръба, но жичката ти е малка със сигурност. Сложи му поне 16кв да ти е мирна главата и надеждна връзка към заварен болт на тръбата с кабелна обувка. После връзката я защитаваш от окисление като я боядисаш с нещо устойчиво, но само връзката, да не вземеш да боядисаш и тръбата :wink:
ibogdanov - специалист
mirk написа:
Заземяването ти не е никак добре :wink: хубаво сложил си 2" тръба ама защо си я вързал само с 6кв жичка а и ака е вързана и колко ще изкара връзката. Зависи за какво го ползваш това заземяване, може да е достатъчно може да е и малко само с една тръба, но жичката ти е малка със сигурност. Сложи му поне 16кв да ти е мирна главата и надеждна връзка към заварен болт на тръбата с кабелна обувка. После връзката я защитаваш от окисление като я боядисаш с нещо устойчиво, но само връзката, да не вземеш да боядисаш и тръбата :wink:
;) болта е кадмиран, връзката е преосирурена. 4 шайби (самозаконтрящи) и т.н. края е на кабела е калайдисан и е направена примка около оста на болта. 16 квадрата не намерих, кабела е от заваръчен апарат, както казахте по-горе.. каквото имал това сложил.
В таблото е с много гъзарска връзка (пак от 1115) около 2 см контактна площ между кабелите в нещо като огромна клема с прозрачно покритие.
При кадмиран болт и калайдисани жила... не съм сигурен дали има нужда от боя, но за общо спокойствите ще ударя една блажна боя - само на това място ! обещавам ;)
mirk - майстор
Щом мислиш че е добре така да е. Само имай впредвид че сечението на проводника към заземителя трабва да бъде равно или по голямо от това на захранващия кабел. Ако той ти е 10кв слагаш и ти 10кв мед. Това важи за сечения до 16кв включително, за по големите е допустимо да бъде наполовина.
1115 - специалист
Колегата Иво май бърка диаметър със сечение.
Кабела който ми показа е около 6мм в диаметър или около 25мм2.
Ако правилно съм видял де.
Така че кабела май е 25мм2.

Тема "ДТЗ - постояни сработвания" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: