Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
SecondShoe - напреднал
Имах колебания в кой раздел да пусна темата, но видях, че главно тук има подобни теми. Ще стане малко дълго мнението, но искам да дам колкото се може повече информация.

Къщата е двуетажна, около 5 на 10 метра. Строена е преди 80 години и е кирпичена. Правен е някакъв ремонт около 1960 г. г и това е. Външната мазилка има малко проблеми, но като цяло е непокътната. Има пукнатини тук там, но са леки и не "зеят". На тавана на първия етаж по дължината на къщата минава дебела греда през всички стаи освен една. В последната стая гредата е била отрязана незнайно кога. В резултат стаята над нея, на втория етаж, пружинира и вибрира при ходене, но пода не е увиснал или поддал. Идеално нивелиран е навсякъде. Другите стаи, под които минава гредата са стабилни и при ходене не мърдат. Къщата и в момента е годна за обитаване, трябват и само няколко малки ремонти по покрива и някой други места.
Въпроса е че искам да направя някой по-значителни ремонти подобряващи качеството на живот. Преди това искам да се направи ремонт, който да удължи експлоатационния срок на къщата във времето за да се оправдаят последващите подобрения, сред които теракот, баня и тоалетна, окачени тавани и т.н.

Имам идея да вкарам желязна подпора (10 м.) от край до край по дължината на къщата в тавана на първия етаж, която да укрепи стаята дето се тресе и да добави допълнителна сигурност за другите стаи. Разполагам с необходимите дебели железа и идеята ми е да стане всичко в разумни финансови граници, иначе не си струва изобщо да се поправя къщата след определена сума пари. Проблема е че нямам пари за нова къща.

Самата къща има една особеност. Кирпичените стени до тавана на първия етаж са дебели около 60 см. Над тях втория етаж е с дебелина на стените 30 см. с изключение на едната от сългите стени, която е си е дебела колкото доланта- 60 см. Това мисля, че може да се ползва за да се пусни една допълнителна тънка стена от тухлички, за каквато четох в една друга тема, и тази стеничка да лежи практически на долната стена без да натоварва пода.

Друга особеност е височината на тавана на първия етаж - 2 метра. Къщата е леко вкопана в земята. Затова не планирам да живея там, а главно на втория етаж, а първия не съм решил какво точно да го правя. Втория етаж е с нормална височина на тавана.

По-средата на втория етаж има помещение 2 и нещо на 2 и нещо, което ще се прави на баня и тоалетна. Мога ли да избегна гредоредно-кирпичените проблеми с водата като просто сложа душ кабина и съответно разните водоустойчиви стени и подове, за всеки случай и като допълнителна защита?

Знам, че най-лесно и разумно изглежда събарянето и строеж на нова къща, но не разполагам с такива средства, едва ли някога ще разполагам, а и все пак трябва да живея някъде за в бъдеще. Само като погледнах цената на проект за нова къща и надеждите ми за това угаснаха. Главната ми цел е постигането на дълъг прогнозен екпслоатационен период на къщата за да мога спокойно да си направя подобренията пряко свързани с добрия стандарт на живот.

Горе има две стаи по около 17 квадрата. Едната смятам да направя кухня и всекидневна, а другата спалня. Има две малки помещения едното е коридор, а другото трябва да стане баня както писах горе. Влиза се от външни стълбища в коридора, а оттам има врата за всяко от другите три помещения. Разположението на стаите е удобно.

Стълбищната площадка смятам да остъкля и да ползвам за събуване на обувките и разполагане на печката и фурната (ще се готви на газ и печка във вътрешната кухня няма да има от съображения за сигурност).

Всичко по-горе е чиста теория и не знам какво е възможно да стане и какво не от плановете ми, затова и питам тук, където има хора които разбират от тези неща за разлика от мене :-D .

Ремонта трябва да започне това или другото лято, но по-трудното е да се вземе правилно решение какво да се прави и как. Ако някой се отзове ще бъда много благодарен!
Rockwalll - специалист
прати някоя снимка че наистина много дълго обяснение и се обърках
velsi - Почетен майстор
Не се учудвай, че не си получил отговори. Просто липсват въпроси. :-D Изчетох всичко най внимателно и трябва да ти кажа, че всичко, което си намислил звучи добре и е възможно да се реализира. Ако нещо конкретно не ти е ясно, или те мъчат някакви въпроси, задай ги и съм сигурен, че ще получиш отговори и съвети.
НЕ СЪМ СИГУРЕН ЧЕ ЖЕЛЯЗОТО Е ДОБРА ИДЕЯ.
ВЪЗМОЖНО Е3 ДА СЕ УДЪЛЖИ САМАТА ГРЕДА С ЗЪБ И ДА СЕ ХВАНЕ С НЯКОЛКО БОЛТА/ГОЛЕМИ ЕСТЕСТВЕНО КОИТО МИНАВАТ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГРЕДА/.АКО ТЕ ИНТЕРЕСУВА НЕщО ПОВЕЧЕ ПИТАЙ,НО НАИСТИНА ПРАТИ СНИМКИ.НЕ РЗБРАХ ЗАщО ТИ Е ТАЗИ МАЛКА СТЕНИЧКА КОЯТО ИСКАШ ДА ЗИДАШ????ЕТО МЕЙЛА МИ
tkunev_72@abv.bg.prawil sym takiwa no ne bqh prawil banq i zatowa pitah samo za neq а имам и къща в жеравна кояро сам съм ремонтирал

Тема "80 г. кирпичена къща трябва да се ремонтира основно" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: