От мобилни телефони до цифрови камери
lov - майстор
Оцветяването става с някакъв пълнител. Както в случая ти предложих кварцов пясък. Но обикновенно за такива се ползват окиси на различни метали. Такава е и технологията за направата на различните видове бои. Някаква смола и финносмлян пълнител. Но в нашия сличай е неприемливо защото има опасност от пробив. По добре опитай да боядисаш в последствие но преварително подготви повърхноста със ситна шкурка. Понеже вероятно ще търсиш черно има термоустойчиви силиконови бои на пазара. Ползват се за камини и тем подобни.
Можеш да си направиш и оцветена смола с някаъв минерален оцветител като например от фугираща смес за фаянс. Добре ме подсети колегата по горе. Ама не знам дали имат черно. Но трябва първо да импрегнираш добре всичко и чак тогава да залагаш в калъпа. Дебелината на импрегнация в нашия случай има решаващо значение. Така че трябва да стане по дебеличка.
И пак те предупреждавам да не превишаваш втвърдителя. Последствията от него излизат на яве чак след няколко месеца а може и след година.
А там щом е имало фабрика надали са изчистили всичкия пясък из основи все е останало нещо. Само го промий с вода.
Високо честотен ( инпулсен не шотки ) диод. Има такива в по старите телевизори. Целта му е да гаси в обратна посока индуцираното едн и да предпази управляващата еликтроника на бобината.
kalin3000 - помощник
:) Благодаря ,знам че така да ти го "сдъвчат" и "изплюят" е най лесно , но незнам какъв бих могъл да използвам в случая,в смисъл колко мощен и изобщо с какви параметри....ако сложа паралелни по 5 примерно 1N4007 дали ще е достатъчно? Диода е сложен на вторичната намотка,като анода му е на маса ,катода продължава във вторичната и края и е на свеща.

Иначе самоделката още си работи, до нея на втори цилиндър и там съм го "закъсил" диода, че беше прекъснал и така си карам,но имам желанието да си ги направя както трябва,т.е. ще ги добавя отвън или в самите букси.....ще им измисля място.

lov

Отказах се да я боядисвам,така прозрачна започна да ми харесва.... :-D [/b]
petromaniq - специалист
Май много ги обичаш тези 1N4007 - давай без диод(директно на маса).
kalin3000 - помощник
:-D не но бях купувал за една лум.лампа и ми останаха,иначе за сега си е така без нищо....но ми се иска да стане по-хубаво от оригиналното,е почти нищо не искам де... :lol:
petromaniq - специалист
Е как да стане като покрай рационализацията си забрави заглавието на темата (даже направихме едно кръгче из керамичния цех) :lol: и все още не знаеш какъв е този диод.
Последна промяна от petromaniq на чет сеп 30, 2010 9:46 pm, променено общо 1 път.
stefan_gb - специалист
Ivan Dinev прав си и със сигорност има подобен диод свързан в управляващия електронен блок да пази /полевака които комутира първичната намотка / но естествено тои се слага на първичната намотка а тук е на вторичната.....
Според мен така свързан елемента в вторичната се яваява защитен по ток .
kalin3000 ако се чудиш от къде да намериш кварцов пясък намери си изгорели по мощни над 250 А високомощни предпазители и ги разглоби , или отваряи таблата в блоковете и събираи смело изгорелите предпазители .
kalin3000 - помощник
То и сега не знам,но поне имам насока ...... :-D А понеже комутатора на бобините още преди го бях изкарал на отделен радиатор(че оригиналния е много "пиклив" и доста загрява а и те си горят)не забелязвам да има разлика в температурата от преди със заводските си бобини. За това, си я оставих самоделката да си бачка така и тази до нея Сега видях,мда имам достъп до бушони 63А но мисля да потърся да си купя,все ще има някъде кварцов пясък,да се продава.Сега се сещам че и на пясъкоструйките го ползват!? Както и да е де, ще намеря.
Последна промяна от kalin3000 на чет сеп 30, 2010 9:55 pm, променено общо 1 път.
petromaniq - специалист
stefan_gb Много е чудно каква защита може да бъде, след като е капсулован в бобината? Най-много да създава ядове с прекъсването си - нещо от което питащият каза, че е вдигнал ръце.
stefan_gb - специалист
petromaniq написа:
stefan_gb Много е чудно каква защита може да бъде, след като е капсулован в бобината? Най-много да създава ядове с прекъсването си - нещо от което питащият каза, че е вдигнал ръце.
Да така е имах го това впредвид но евентуално късо съединение в вторичната ще покачи тока в пъричната и от там проблеми за управяващия елемент тоест комутатора . В този ред на мисли предположих че е възможно да се явявя защитен елемент.

Тема "Индукционна бобина-какъв би могъл да е диода в нея?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: