Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gundie - помощник
В един момент лампите започнаха да примигват, компютъра се рестартира, повтори се няколко пъти, накрая тока спря за секунди, след малко пак същото се повтори. В началото си помислих че е проблем на електрофикация, но се оказа, че при комшииите няма проблем. Изключих почти всички електроуреди и нещата се оправиха, имахме гости и в момента не межах да тествам дали не е от някой уред. След няколко часа(като си отидоха), включих печки, бойлер да видя дали е от натоварване, но за сега няма проблем. може би трябва повече време. Инсталацията е много стара, предпазителя е само един.
Чудя се дали може да се дължи на повреда в определен електроуред или някоя връзка е нагоряла и при по-голямо натоварване прекъсва?
Залагам на второто, но ще съм благодаре на вашите мнения.
Никъде не забелязах да е се нагорещил щепсел или контакт.
Chefo77 - майстор
gundie написа:
В един момент лампите започнаха да примигват, компютъра се рестартира, повтори се няколко пъти, накрая тока спря за секунди, след малко пак същото се повтори. В началото си помислих че е проблем на електрофикация, но се оказа, че при комшииите няма проблем. Изключих почти всички електроуреди и нещата се оправиха, имахме гости и в момента не межах да тествам дали не е от някой уред. След няколко часа(като си отидоха), включих печки, бойлер да видя дали е от натоварване, но за сега няма проблем. може би трябва повече време. Инсталацията е много стара, предпазителя е само един.
Чудя се дали може да се дължи на повреда в определен електроуред или някоя връзка е нагоряла и при по-голямо натоварване прекъсва?
Залагам на второто, но ще съм благодаре на вашите мнения.
Никъде не забелязах да е се нагорещил щепсел или контакт.
Преди повече от 5 години една такава простотия за малко да ме прати горе. В една от кутиите - връзка чрез винтове (мостова май се казваше), от нагряване/охлаждане метала се деформира и винта на нулата се саморазвива. В резултат тока е слаб, макар да показва 230 V, монитора (CRT) трепти и в един хубав слънчев ден решавам да развия сплитера на кабелната (кабелна и нет са ми в един кабел) и О, чудо - веригата се затвори през мен. Същата вечер тока в един момент спря, и на трите пластини в контактите имаше фаза и добре, че никой не свари да пипне нищо, че щеше да стане мазало.
Та според мен е това - не че разбирам - но каквото и да е, оправяй го възможно най-скоро преди да е станало лошо!
a_anastassov - специалист
СПРИ тока от главното табло! Свали предпазителя и провери контактните повърхности между основата и предпазителя. Виж и кабела който влиза и излиза от основата на предпазителя дали не са нагорели и дали са добре затегнати.
fikata - майстор
a_anastassov написа:
СПРИ тока от главното табло! Свали предпазителя и провери контактните повърхности между основата и предпазителя. Виж и кабела който влиза и излиза от основата на предпазителя дали не са нагорели и дали са добре затегнати.
И задължително провери затягането на нулата към таблото и на нулите излизащи от таблото.
Според написаното от тебе премигването касае контакти и осветление и затова обърни по сериозно внимание на връзките на фазата и нулата захранващи таблото..
DMN - майстор
Имаш лоша или остаряла-нагоряла връзка някъде. Провери си таблото, разклонителните кутии, каквото може по трасето. Виж бушона дали грее...Може да има проблем и преди твоето табло.Ако не вземеш мерки, скоро ще разбереш от къде е :evil:
gundie - помощник
Проверих и установих, че не идва нула до таблото на апартамента. Извиках хора от ЧЕЗ, след електромера си имаше нула. Казаха че са до тук, предложих им срещу заплащане да ми го оправят, сългласиха се, след 15 мин. тюхкане и замерване се отказаха. Тогава се качих, намерих прекъснат кабел в една кутия на стълбите, свързах го с малко страх, че имаше много кабели под напрежение на около и проблема се реши.:-D
Благодаря на всички за помощта!

Тема "Странно примигване?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: