Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, незнам дали темата е точно за тук, но ще попитам все пак.Тъй като се занимавам с електроинсталации, но досега не ми се е налагало да копая за кабели в блок тип ЕПК.От т.нар. ''стари майстори'' знам че "тоя бетон нема копане'' и е много трудно общо взето.Аз ще трябва да направя 2 стаи и всичко ще бъде скрито, поне така искат хората, за които го правя.Няколко човека ми казват да не се хващам, но незнам колко да им вярвам.Ако някои има опит ще съм благодарен да сподели, за да знам какво да правя и дали да търся по силна машина.Досега в панелките с перфоратора ми Бош не съм имал проблеми но знам ли го това.Всичките стени са бетонени - няма тухли както някои други ЕПК-та, освен това 2 от стените са носещи, а в едната трябва да правя отвор около 5 см.Благодаря предварително.
ivo_dedko - специалист
Ако е достатъчно дебела шпакловката, прави улей само в нея и полагай мостов проводник. Ако е тънка шпакловката, каналокопател и след това с къртач махаш изрязания улей. Нали знаеш, няма невъзможни неща. :)
Успех.
ArturDent - Почти Безобиден
Добра и лоша новина. С коя да започна?
Лошата - бетона е наистина здрав, има МНОГО и ДЕБЕЛА арматура. Дупка за климатик - 1 час!
Добрата - всички преградни стени са нещо като два листа гипс-картон на разстояние 10 см, попълнено вътре с нещо като гипс. По-меко е от газобетонни блокчета. Можеш само с чук и длето. На голямата част от външните (носещи) стени има от същия материал.
Еми, едната носеща мога да я избегна, но на другата е таблото и няма как:) Ще го режа с диамантината първо и така, много прах и мръсотия става ама няма как иначе.Каналокопател нямам
ArturDent - Почти Безобиден
А защо не използваш съществуващите гофри ?
Още нещо - ако от едната страна на панела, дори и носещ има дупка за контакт, със сигурност продължава и в съседната стая. Само чукни със длето два пъти.

Тема "ЕПК - кабели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: