Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
valmet - специалист
Здравейте колеги!
Живея в кооперация и напролет съм решил да си правя външна топлоизолация.На цялата сграда това ще е първата изолация.Днес коментирах намерението ми със съседа отдолу,а той ме посъветва да се информирам предварително дали е нужно съгласието на съседите или някакво разрешение от общината.
Не зная до сега да е излязъл закон,който да задължава собственик на жилище да иска разрешение за да си направи топлоизолация.
Искам да уточня,че смятам цвета на ТИ да е еднакъв с фасадата на сградата.
Вие на какво мнение сте-трябва ли да имам "благословията" на съседи или Общината.
Благодаря предварително!
stivemaster - майстор
Да трябва ти решение на етажната собственост .Договора задължително да сключи етажната собственост с фирма с референции.
Веднага ти давам сравнение с глупавия вариант - ако започнеш да правиш нещо макар и добро винаги ще се намери някой за който да не е добро , жалба в ДНСК ще те накара да възстановиш първоначалното положение на нещата.Проект се изисква защото променяш вида на фасадата.Знам че няма да приемеш последното но като жокер се замисли в какъв температурен режим ще продължава да бъде останалата част от сградата и тази която ти ще изолираш и питай някой инженер да ти каже къде е проблема. Защо трябва етажната собственост да възложи изпълнението и то на фирма - защото инвеститора(възложител) носи отговорност за техническата и технологична процедура при изпълнението , безопастността и изобщо за всичко . Ето тука е важната подробност да се възложи на фирма която да носи отговорността за технологичната подготовка - дали ще е скеле или по алпийски способ , за безопастността на труда на хората си - лични предпазни средства , парапети и всичко за което иначе ще научиш недай си боже след като направите беля.
Дано да сте разбрал колега какво имам предвид , ако има нещо неясно питай ще обясня пак.
valmet - специалист
Хм,значи все пак трябва да се пита всеки един съсед :? ,а съм сигурен че тези над мен ще са против,защото мразят всеки и всичко и съм в конфликт с тях,но с останалите сме в прекрасни отношения и няма да има проблеми,а и мнозинството печели:-D
Не смятам да се възлага на фирма изпълнител,понеже се занимавам точно с това,но ме притесняваше за "благословията" :lol:
В този ред на мисли се чудя (например в София или където и да е),дали всеки който е направил ТИ на апартамента си,е искал съгласието на съседите си?Защото точно това смятам да направя и аз-ако онези отгоре се "опънат",с или без съгласие-започвам.
Колега,благодаря ти за бързия и точен отговор!
Илиян Илиев™ - майстор
stivemaster написа:
Да трябва ти решение на етажната собственост .Договора задължително да сключи етажната собственост с фирма с референции.
Веднага ти давам сравнение с глупавия вариант - ако започнеш да правиш нещо макар и добро винаги ще се намери някой за който да не е добро , жалба в ДНСК ще те накара да възстановиш първоначалното положение на нещата.Проект се изисква защото променяш вида на фасадата.Знам че няма да приемеш последното но като жокер се замисли в какъв температурен режим ще продължава да бъде останалата част от сградата и тази която ти ще изолираш и питай някой инженер да ти каже къде е проблема. Защо трябва етажната собственост да възложи изпълнението и то на фирма - защото инвеститора(възложител) носи отговорност за техническата и технологична процедура при изпълнението , безопастността и изобщо за всичко . Ето тука е важната подробност да се възложи на фирма която да носи отговорността за технологичната подготовка - дали ще е скеле или по алпийски способ , за безопастността на труда на хората си - лични предпазни средства , парапети и всичко за което иначе ще научиш недай си боже след като направите беля.
Дано да сте разбрал колега какво имам предвид , ако има нещо неясно питай ще обясня пак.
Е-е-е-е-е.

Най-после едно изключително добро мнение от теб.

Шапка ти свалям за написаното.

п.п. Valmet, прочети още веднъж поста на stivmaster и се замисли кой ще ти прави топлоизолацията, ако ти се занимаваш с това но на черно.
valmet - специалист
Илиян Илиев™ написа:
п.п. Valmet, прочети още веднъж поста на stivmaster и се замисли кой ще ти прави топлоизолацията, ако ти се занимаваш с това но на черно.
Защо да се замисля Илияне?Работя във строителна фирма "на бяло".Договор винаги може да се направи,но повече ме притесняваше за съгласието на съседите,понеже само един бърка плановете.
То бива да се занимавам с тази дейност,пък да възлагам работата на друга фирма-ще ми се смеят и гаргите бре! :lol:
stivemaster - майстор
Забележи , не казвам друга , може и близка до теб , въпроса е да не си персонално ТИ.
Относно закона , действащия в момента е изключително шибан .Трябват ти забележи 100% съгласни . Невярвам съчинилия това да е грамотно лице но ... Както може би знаеш по цял свят политическите решения се взимат в полза на възможно най голяма група заинтересовани граждани , докато у нас група чукундури вземат че написват един текст-пасквил , че даже и огромни хонорари вземат за недомислиците си. От друга страна министъра е обещал във връзка с неусвояването на еврофондовете до края на 2010 да се промени закона така че да проработи. Ако те устройва може да пробваш март месец.
valmet - специалист
За всички които са в моята ситуация:
http://www.trudipravo.bg/index.php?Item ... &task=view
Още веднъж благодаря на колегите включили се с отговори в темата ми!

Тема "Въпрос за топлоизолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: