• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
neillmakoli - специалист
Чул съм че слагат мляко но за какво?
Има ли ефект от "къпането"на ракията и какъв?
kuzo - специалист
Налага се ти кажа 1 лоша новина...дюлевата ракия много загаря... но има много други предимства пред другите ракий ,има особен аромат,мека за пиене,макар и силна на градус,безцветна и прочие.10-12 кг плодове са достатъчно за един 100-литров казан.Подбират се добре узрели дюли,диви или питомни няма значение,нарязват се,очистват се от гнилото и се сваряват за около 1 час,за да омекнат.Свалят се от огъня и след известие се смачкват или смилат и се слагат в пластмасов бидон/каца/ добавя се и 10-12 кг захар,понякога не ферментира особено вносната захар и затова се налага предварително да бъде размита.Сместа се оставя да ферментира на стайна температура,но де по долу от 18 С . Процесът продължава (30 дни),през което време редовно се разбърква, да не остава плаваща шапка,която бързо плесенясва. Това е което мога да кажа но внимавай много при варенето!Успех
илко илиев - специалист
можеш да ги смелеш през ярмомелка на по едрото сито.аз съм млял ябълки и става перфектно.
filmatoplo - майстор
Лошото на Дюлевата ракия в случая е че , не е в моя бидон :lol: :partyman:
milanovs - специалист
Аз ги режа на ренде,по голямо.Малко е играчка но става.След това слагам 1 кг стопена захар и я слагам в мазъта.На пролет като се загрее слагам още 5 кг захар и 100 гр мая да прекипи наново и пека.Щото дюлите зреат късно,става студено и джибрито не може да прекипи есента.Но които има топло помещение най хувбаво е веднага да се пече.От дюлите става и много хубаво вино.
ebahti - майстор
Не съм ракиджия(натискам на водка и виски) ама снощи пих ракия от дюли и останах изненадан-мн. хубав аромат,мека ,пивка и най важното тая сутрин устата ми не лъха на джибри
  • 1
  • 2

Тема "Дюлева ракия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: