• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sergi - специалист
привет
за момента ме интересува чисто теоретично да се подготвя по темата....
на нескопосаната схема съм се опитал да покажа какво имам на ум - стара къща с тухлени и кирпичени стени, мазе от камък и тераска.
това червеното като глист трябва да е подово водно :lol:
и тук идва трудното - ще ми се, а съм чувал спецовете да казват че може, отоплителната инсталация да бъде без помпи/гравитична/, като съм опитал да покажа къде е разширителния съд най-на високото на тераската.
това отгоре е термосифон, който смятям да ползвам лятото, а зимата от показаната печка 23 кв. мисля беше с водна риза към бойлера.
като разбира се, при водното отпадат радиаторите.

размери приблизтелни 20м дължина, 5 ширина и 5-6 височина
значи - какви тръби, бойлери/марки/, условия необходими, всичко което се сетите, пишете....

благодаря ви предварително :prayer:

Прикачен файл

Untitled.jpg
Untitled.jpg (42.07 KиБ) Видяна 4054 пъти

Прикачен файл

mbs katalog-9.jpg
mbs katalog-9.jpg (38.21 KиБ) Видяна 4054 пъти
naskov - майстор
Подово отопление без помпа не става. Ако не искаш да ползваш помпа ти трябват радиатори. Какво те притеснява помпата? Иначе гравитачното отпление е напълно възможно. Най- добре да е с медни тръби. Всички тръби трябва да имат наклон :!:
sergi - специалист
благодаря ти

помпа не искам да не се чудя какво да правя ако спре тока.
иначе знам и за юпс, но предпочитам без усложнения
а и има ли майстори които могат да изпълнят такава гравитична с-ма?

колко би излязло подобно начинание с медни тръби и труд, грубо...?
площа с радиатори е по малко от 100 кв.м
При гравитачна система трябва да се спазва определен наклонна тръбите до радиаторите. Така че радиатора под стълбата може да дойде много на високо. А и другото което не ми се връзва е подово и естествена циркулация.
С две думи водно отопление с естествена циркулация , само ако има пространство под пода, за да има наклон на тръбите.
sergi - специалист
ок, значи минавам на вариант без гравитация...
първоначално мислех сл.колектор да е термосифон, но там има вода която зимата ще замръзва и системата става затворена с незамр.течност и помпи.
идеята е лятото да се топли водата от панела а зимата от печката с ВР.
ще се обърна към няколко ф-ми от търново/ напр. бгтерм/ да ми направят оферта.
въпроса е да съм макс. ориентиран какво да искам от тях и като изпълнение и като материали?
PCL82 - майстор
Не заблуждавайте човека! Не наклонът кара водата да циркулира, а разликата в теглата на водата във възходящата и низходящата тръба.
Наклоните служат само за обезвъздушаване.
При система с долно разпределение наклоните могат да са съвсем малки- 3-5мм на метър.

При система с горно разпределение са нужни по големи наклони, от където идва заблудата за големите наклони, защото водата се движи в противоположна посока на въздуха и парата.

Гравитачна система се смята лесно, но са нужни малко четене и таблици. Нужно е и разпределението и височините на сградата да го позволяват.

Необходими материали са: таблица за съпротивленията, скоростта на водата и дебита за различните тръбни диаметри. Таблица с плътността на водата при различни температури. Таблица за коефициентите на местно съпротивление на различните арматури.

След като се направи схема с помощта на тези таблици и на ексел всичко става лесно. Пада главоблъскане как да се намалят броя на колената и как да се оптимизират трасетата и диаметрите на тръбите, за да не загрозяват интериора.

На този сайт има всички нужни таблици и готови таблици на ексел за пресмятане, има и даден прост пример как се смята. За съжаление е на немски и не всички ще го разберат. Но таблиците могат да се ползват.
http://www.bosy-online.de/Schwerkraftheizung.htm
sergi - специалист
нали трудно се намират майстори които да го изчислят правилно и да го изпълнят....

иначе предпочитам да има минимално електроника и допълнителни сложнотий и да е максимално безопасна, и за това в началото попитах за гравитична
filmatoplo - майстор
Много полезно , добре че сина чатка немски та горе долу ме ориентира. :wink: превежда когато му е кеф.
PCL82 - майстор
Трудно се намират защото изчислението не може да се направи от майстор с начално или основно образование или от такъв, който е бил слаб по физика. Всичко се свежда до умножение, деление събиране и изваждане на известните величини и на такива от таблици.

Като знаеш разликата във височините на котела и всеки радиатор и си избереш температурен режим например подаваща 80°/60° връщаща или подаваща 90°/70° връщаща получаваш какво налягане имаш на разположение да върти водата до всеки радиатор. По простата формула за хидростатично налягане ро*g*h. Налягането е разлика между хидростатичните налягания във възходящата и низходящата тръба:

P=(po низходяща-ро възходяща)*h*g. g е земното ускорение.

Това налягане се изразходва частично или почти напълно за преодоляване на силите на триене в тръбите и загубите от преминаване през колена тройници, вентили радиатори, котли и т.н.

Ако не те е страх и разбираш добре гимназиалната физика или имаш висше техническо образование можеш да направиш сметките сам, като почетех, разгледаш примери и видиш няколко работещи инсталации.

Инженерът проектира и смаята, а майсторът изпълнява, ако майсторът прави и двете трябва да е много добър. Иначе става трагедия.
solo5 - майстор
PCL82 написа:
Трудно се намират защото изчислението не може да се направи от майстор с начално или основно образование или от такъв, който е бил слаб по физика.
:lol:

P.S. PCL82 :respekt:
  • 1
  • 2

Тема "увъртян казус" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: