Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
shulio - специалист
Аз точно за това питам, защото ще ползвам такива с опора и отвореи лагери. Но понеже незнам някой да е правил машина с такива и питах за твоите.

Ако има някой да е направил машина с направляващи с опора и отворени лагери. Моля да каже как се справя със смазването и прахта
velsi - Почетен майстор
Супер е, но и цената му също.
emilvtc - специалист
Чеинджера е супер.
Нещо такова имам в предвид, но за "отключването" и "заключването" на накрайника с инструмента да не се използва въздух или допълнително серво, а само сервата на осите X,Y и Z на машината.
shulio - специалист
Невиждам как ще стане без допълнителен механизъм и нещо което да го задвижва. Имаш 2 операции които трябва да се извършат - оставяне на инструмента и вземане на новия.

Ако има такова нещо немисля че ще се занимават да ползват въздух , серва или каквото и да било
emilvtc - специалист
shulio, Как според теб е направен чеинджъра от клипа (виж линка)?

http://www.youtube.com/watch?v=RzR6L3lE ... embedded#!

Според мен няма допълнително серво или пневматика/хидравлика, която да участва в смяната на инструмента. (може и да греша)

Как според вас е направен и как работи този чеинджър?
shulio - специалист
Нещо като това което аз предложих по рано. SDS като на бормашините. Обаче как ще се изработи нямам представа.

Значи все пак греша :). Ако се вкара малко мисъл ще може и някой стругар да го направи - мисля. Ще ти направи и много опашки на който ще си монтираш обикновени фрезери. Бива бива
emilvtc - специалист
Мислех за варианта, който предложи - SDS като на бормашините.
Нещо такова ше трябва да е.

Незнам само как да се направи така, че държача на инструмента да се "зацепи" към гнездото :?

Двете могат да се "заключат" един за друг със съчми и пружина - като при бормашините, но превъртането :?

Относно биенето и балансирането при високите обороти - мисля си за система като при CD_ROM устройствата за компютър. Има няколко съчми, които сами застават в определена позиция, която компенсира биенето. Разположени са в пластмасовото капаче, което притиска диска от горна страна към шпиндела на CD_ROM устройството.
Някой може ли да обясни на какъв принцип работи тази "балансираща" система?
shulio - специалист
В случая проблем е само патронника. Трябва да позволява бърза смяна като на SDS но да няма луфт от никъде. Държачите в последствие може да се направят на струг предполагам. Цангите ще се купят готови.
emilvtc - специалист
Проблема с луфтовете няма ли да се решат от самосебе си използвайки консуната форма на гнездото и накрайника? Двата конуса влизат един в друг докъто конусните им стени прилепнат една към друга. така единствено съчмата на "заклщчващия механизъм трябва да го притиска един в друг. ТОва май няма да е проблем.

ТОва което незнам още е как да се направи фиксирането им един към друг без превъртане. Може би при взимането на инструмента шпиндела трябва БАВНО на направи един оборот и така да се наместят едно в друго шпонката и канала на накрайника и гнездото. Може би не точно шпонка, а съчма.

Как да се направи това?

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: