• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
djotaro - помощник
Здравейте и Честит Никулден на всички,та въпросът ми към специалистите е -имам къща около 100кв на два етажа,първият етаж представлява голяма стая около 30кв.м,която ще бъде дневна със кухненски бокс и трапезария.На същия етаж има стая 16кв.м в която ще има тоалетна и котелно със бункер(за въглища).На втория етаж ще има 3 спални и WC и баня.Та въпросът ми е може ли и доколко е ефективно подово парно на първия етаж и радиатори на втория,да уточня че смятам да сложа 10 см EPS изолация и че ще се топлим на въглища(живот и здраве другата зима).Благодаря ви предварително за отделеното време.
torbalan - Дървен философ
стига да те кефи - подовото е по-ефективно от радиаторите...

защо обаче котел - ако тепърва ще изграждаш отоплителна инсталация - защо да не е термопомпа?
filmatoplo - майстор
Добра идея :) за целта котел,буфер,смесителен вентил.Ако си решил с въглища -един Дедитрих ще ти пасне идеално , освен за термопомпа помисли и за пелети .
djotaro - помощник
Живея на село и тук много често се гаси тока,само да гръмне или да духне малко по силен вятър и приятелчетата от EON дърпат шалтера.Та мисля да е по опростено парното и единствената електроника да е UPS.
filmatoplo - майстор
Юпиес задължително ,и буфера е задължителен .
djotaro - помощник
Благодаря за отговорите,само не ми е ясно каква роля играе този буфер
djotaro - помощник
Прочетох каква роля играе,като има човек интернет информация има за всичко
djotaro - помощник
И още един въпрос според вас каква трябва да бъде системата,в смисъл под налягане или не и какъв е смисълът на системата под налягане,гледам в Германия са навсякъде със парни инсталации под налягане(от 1 атмосфера до 2),а тук в България колкото почти всички познати са със отворена система със раз.съд в най висока точка.
LazarGanev - "Велик майстор"
Предимствата на затворената система са много и във всяко отношение, ама щом задаваш такива въпроси се съмнявам, че подовото ще го направиш не както трябва, защото има много тънкости. Затова не знам дали не е по-добре да караш с радиатори
kalin72 - майстор
Аз мисля да правя точно такава система в новата стара къща :)
Засега разглеждам различни предложения за системи за подово отопление, на Ротекс, Упонор, Рехау, Giaccoclima и други....само подовото, с тръбите, подложката за сух под, колекторите и автоматиката излиза около 50 до 100 лева на квадрат, това за Упонор.
Буферен съд 800 литра, съчетаващ топлообменник за БГВ - чешки, около 3500-4000 лева. И оттам нататък останалото, дали слънчеви колектори само, или и камина или котел, или термопомпа...ще видим :)

Засега съм се спрял на това подово, има и цените на отделните компоненти...
http://www.terratherm-bg.com/pdf/chapter_12.pdf
  • 1
  • 2

Тема "Изцяло водно подово или частично" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: