• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
boltik - специалист
GEORGI5959 написа:
Циганите-калайджии макар и неграмотни не са толкова глупави. Там занаята се предава от баща на син. Дъната и страничните шевове/тези които са в пряк контакт с огъня/ огъват и свързват чрез застъпване, а отвън заваряват. Калай използуват само нагоре - конуса, купола и гривните.
Гоше ти измамата за хитрост ли я имаш :?

А за тези производители на казани не съм съгласен с по-голямата част от написаното.Една част от написаното(което си е вярно)е преписано,а другата час е ,,предадена от баща на син,,Да за едоно младо момче или един не-просветен човек тези майстори са,,Голмата работа,,Така,че форумът е,,Помогни си сам,,и от тази гледна точка можеш и сам да си го смениш.Да не се окаже накрая,че ако си си бил купил нов щяло да ти излезе по-евтено :?Забравих да спомена да си сложиш един магнит в джоба да провериш дали не са ти заварили някоя обикновенна ламарина намазна с каква беше киселина и почервенява,като медна.
GEORGI5959 - специалист
Болтик, явно не съм обяснил правилно. По принцип съм съгласен с теб. Нямах предвид циганите измамници, които ходят по селата и пазарите и продават казани и тави от боядисана черна ламарина. Става въпрос за тези дето още си купуват булките и живеят в патриархално семейство. Имам доста неща изработени по моя поръчка от такъв "циганин". Всичко е изпипано като от майсторите от времето на "Железният светилник" - дебела медна ламарина, чук връз чук, а отговорните връзки са заварени по стария изпитан метод на оксижен. Като погледниш и като пипнеш ти стопля душата.
agj - майстор
tzetzo160 написа:
sek.1 написа:
Сега има специални припои за мед продават се във всеки магазин за заваръчна техника и матеряли може и със сребърен припой както и с най старата технология за заваряване на мед и медни сплави с месинг и боракс. .
Понеже не съм работил с такива материали, с някои от тях може ли да се работи само с горелка или за всички трябва оксижен?
Има и ниско температурни припои за който може да се използва само пропан бутанова горелка само че ако дъното ти е по голямо ще има нужда да го подгрееш предварително ...
tzetzo160 - специалист
Бих пробвал с такива ниско температурни припои да видя какво ще се получи. То и с калая още държи, но не ми изглежда сигурно! А къде се продават такива припои, защото едва ли ще ги има в кварталната железария?
agj - майстор
tzetzo160 написа:
Бих пробвал с такива ниско температурни припои да видя какво ще се получи. То и с калая още държи, но не ми изглежда сигурно! А къде се продават такива припои, защото едва ли ще ги има в кварталната железария?
Хладилните техници ползват такива припои .Един такъв припой е турския ASA -Bakir Kaynak Teli Kod No.3330 25 1 ; 2,5 mm пръчките са по 500 mm дълги и не са кръгли а квадратни . Във всяка железария едва ли ще се продават но можеш да попиташ в специализарани магазини или в магазини където се продават медни триби и оборудване за парно. Сигурно има и други подобни припои които ще ти свършат работа ..
Последна промяна от agj на ср дек 08, 2010 9:24 pm, променено общо 1 път.
tzetzo160 - специалист
Ще потърся. Благодаря!
sek.1 - специалист
Най здравата заварка става с чист месинг и боракс това го работя повече от 20 години използвам изрезки от месингова ламарина . Заварявам си основно пластините за стругарските ножове за държател но навремето си правих с месингово заваряване малко 30 литрово казанче за преваряване на ракията. Но за да стане добра заварка трябва горивен газ ацетилен. Тия дни като отида на работа ще питам моите ВИГаджии дали и как може да се заварява мед с ВИГ апарат.

Прикачен файл

HPIM2918.JPG
HPIM2918.JPG (37.92 KиБ) Видяна 10954 пъти

Прикачен файл

HPIM2916.JPG
HPIM2916.JPG (31.7 KиБ) Видяна 10954 пъти
agj - майстор
sek.1 написа:
Тия дни като отида на работа ще питам моите ВИГаджии дали и как може да се заварява мед с ВИГ апарат.
Ми няма нужда да питаш... аз ще ти кажа че се заварява много добре има добавъчни телове за ВИГ но се заварява и със сребърни припои .До около 4-5 мм защитния газ е аргон за дебелина над 5мм хелий ..над 3 мм и в зависимост от обработвания детайл има нужда от предварително подгряване .
sek.1 - специалист
Става перфектно с ВИГ моите ВИГаджии са правили тая операция смяна на дъно доста пъти и казаха че най добрата дебелина е 2 - 2.5 милиметра. Ако искаш мога да те свържа с хората.
tzetzo160 - специалист
Бих ти бил много благодарен, ако дадеш координати колега!
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт на казан за ракия." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: