• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Ами все още се чудя дали да е Бош, обикновенния, или Атмос комби....разлика в цената 2 пъти, ако взема Бош, ще взема и по-голям буфер, ако взема Атмос-а, буфер 500 литра, от които 200 литра БГВ...все още се чудя :)
Най-вероятно ще направя отделно помещение за котела, точно зад помещението, дето ще е буфера...И отделен комин, най-вероятно от двойните, изолирани стоманени комини, щото е бързо и лесно да се направи ;) И не ми се зида...
filmatoplo - майстор
Атмос комби -заради въглищата ли , защото ако е само на дърва има и други по евтини , Линг ,Ерато пиротерм , Дакон , Астра -все пиролизни .Колко киловата е при теб мощността . :?
kalin72 - майстор
Ами мощността....смятах нещо, но да видим....
2 етажа по 66 квадрата + таван, който мисля да усвоя правят 3*66=198 кв.м., грубо. По 2.50 м. височина прави 495 куб.м. обем за отопление, пак грубо :) И после това по коефициент 0.04 (не знам дали е правилен..) е грубо 20 кВт. мощност. Ще сменям дограмата с качествена PVC с троен стъклопакет, вероятно с енерджи стъкло. Мисля и за външна изолация, но по-нататък...както и за таванска такава.
Кажете ми правилни ли са ми сметките?
Котела искам да гори и въглища, и дърва. Както и искам да е колкото е възможно по-автоматизиран :)
Аха, забравих нещо, а как се смята консумираната мощност? Щото за радиаторите ясно, дават мощността, но за буферния съд? 500, 600 литра вода, каква мощност се изисква за затоплянето й? И евентуално за поддържането на добра температура?
filmatoplo - майстор
По мои сметки минимум 36 киловата (баш си клоня към 40 ), естествено оразмерено при минус -15 , включвам ти и бойлера вътре поне 200 -300 литров .С буфер 1000 литра поне .С 20 киловата котел -котела ще се пукне да работи без грам почивка и с по често зареждане на гориво -на места повече от 60 няма да вдигне .Имай предвид кпд на котела 80% , с лоши горива пада на 50 .Може и да не ме послушаш .
kalin72 - майстор
Ако е 40 квт, обикновен котел на Бош няма да стане, така ли да разбирам?
filmatoplo - майстор
Ще стане ,всичко зависи от периодичността на зареждане с гориво да си навакса нужните киловати за час -да си покрива топлозагубите .Под Бош имаш предвид -модела който прилича на бившия Дакон ли , сега е и Юнкерс Бош -аз го разбирам като не пиролизния модел .
kalin72 - майстор
Да, под Бош това разбирам, ето тук
http://www.terratherm-bg.com/pdf/Supraclass.pdf
Пак не ми стана много ясно...с добра изолация, добра дограма, и буфер, малкия котел ще бачка непрекъснато. А големия ще е по-спокоен, и по-разтоварен?
И пиролизен или обикновен? Според някои обикновен е оптималното.
tazz77 - напреднал
Абре пичове!!! Каде ги намирате тия медни търби на цената на тези с ал.вложка! медтта я намирам на цени от 7 до 12 лева!!! Тия с ал.вложка са по 2-3 лв. А на мен ми трябват към то 100тина метра!
filmatoplo - майстор
Да голяма разлика в цената :? от пиролизния до обикновенния .Ако ще е обикновенния - по добре друга марка и чугунен -Виадрус , Де дитрих , може и Будерус , давам съвет не от търговска гледна точка .А инак пиролизния Бош би свършил работа -все пак ако наистина изолираш добре ще си .
LazarGanev - "Велик майстор"
tazz77 написа:
Абре пичове!!! Каде ги намирате тия медни търби на цената на тези с ал.вложка! медтта я намирам на цени от 7 до 12 лева!!! Тия с ал.вложка са по 2-3 лв. А на мен ми трябват към то 100тина метра!
Сложи и фитингите де. :)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Моля за съвет!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: