Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
rockwall - майстор
тва металното по бих го взел, ама пък нали викаш, че трябвало да се вдига и моята се сучела и т.н.

за видиите - дето били по една - на рамката не й трябваха даже и толкова, защото не излиза никога извън леглото, ама понеже обръщахме матрака докато беше нов, реших да не ги подреждам всеки път и да ги хвана с по един болт - иначе не вдигаме рамката НИКОГА, защото отдолу тва са чекмеджета и дрехите вътре не са ежедневни

на рамката има стар чаршаф и после матракът отгоре

Дъските купих от Бриколаж точно за рамката, но бяха дълги към 3-4м, а не по 90см и тъй като ширината на леглото не беше точно колкото дължината на дъските - останаха и някои малко по-къси парченца - щеше да е тъпо да стават за целта, а да ги хвърля, заради това че са по-къси с 1см - все едно някой ще ги гледа (освен тук де)
Иначе като цена не излезе много по-евтино от готова рамка, но е поне 2 пъти по-здраво.


Не съм опитвал да заблудя никой с схемата горе с крачетата, защото имам точно такава спалня - тя не се вдига и няма никакви чекмеджета отдолу
Последна промяна от rockwall на пет яну 14, 2011 9:05 pm, променено общо 2 пъти.
mladkal - майстор
lipeto написа:
Милен написа:
:? И каква е функцията на толкова коментираната рамка. С цяла плоскост например няма ли да стане.
мухлясва матрака-тялото отделя влага като лежим
И не само като лежим, ами и като се заиграем със съпружеските тела :lol:
Обаче има вариант и той е такъв, че може да се ползва голо ПДЧ (без меламиново покритие), което се разпробива с отвори фи 30-40мм (евтина боркорона от голям хипермаркет) през определено разстояние и така. Подматрачната плоскост се явява вече нещо като мрежа и няма никакъв проблем. Лично изпробвано през последните 5 години и без проблемации... Ако желаете снимки и повече обяснения - пишете тук или на ЛС
rockwall - майстор
съгласен и за мухъла и за дупките и за голото ПДЧ

тази спалня, за която говорих горе и която е на схемата - също е с дъно от голо ПДЧ - само няма дупки

Е, става и без дупки, ако на голото ПДЧ има чаршаф под матрака и матрака се обръща на 1-2 месеца (или не се ползва много)
mladkal - майстор
Рокуел, става и без дупки -сто процентово, но ще береш ядове. Въпроса е не само, когато се спи (лежи: е.е: яде) на матрака, а по принцип да може да се вентилира през останалата част на денонощието...

Направата на няколко дупки ще ти съхрани инак не до там евтиният матрак дълго време и ще те предпази от мухъл, неприятен мирис, бактерии и лош вид..

Лично мое мнение -дупките са задължителни!
vyrhara - специалист
За спалня 190Х200 си взех италианска- 160 лв. със 5 крачета- сглобява се, не скърца и е от обработени ламели, захванати във гумени тапи и лапи отстрани- не се сещам как може да се постигне такова качество за по- малко пари.
Илиян Илиев™ - майстор
Ония матраци дето са от нещо като гъба, демек не са с разни пружини отвътре, а е нещо вакумирано и като го отвориш се надува(бе схващате, че говоря за ония супер сгодните, които на момента хващат формата на тялото и като станеш все едно не си лягал) си хващат мухъл и с рамка.

Имал съм такъв. Купих го от магазина заедно с рамката, като последната беше препоръчана за най-подходяща за матрака(като от снимката на марока). На втората година мухляса. Беше в гаранция и го смених с един от онези по-обикновените. Вече четвърта година никакви признаци на мухъл, има зимна и лятна страна. Демек като се стопли времето въртиме и като застуднее пак. Определено има ефект от въртенето.

п.п. Вече четвърта година не мога да забравя удобството и благия сън на предишния, но...
rymbym - напреднал
Всичко зависи от типа матрак, който ще използваш. Ако е едностранен - с твърда рамка от едната страна, то тогава идеално ще ти свърши работа и плоскост с дупки по нея по цялата и повърхност. Ако обаче твоят матрак ще бъде двулицев, тогава подматрачната рамка е задължителна. Задължително е да не бъде просто скована рамка. Ламелите, които се огъват са тези които едновремено с матрака осигурявата така наречените "зони на комфорт". Аз реших да спестя за моята спалня точно от подматрачната рамка и послушах продавачките в магазина. Използвах плоскости от осб и ги продупчих навсякъде през педя разстояние. Беше удобно, но само за 5 дни.Матрака се сплеска и слава богу от фирмата приеха рекламация и замениха матрака с нов при условие, че закупя и рамка.От тогава минаха повече от 7-8 месеца матрака не е мръднал - и всяка вечер като си легна усещам, че няма по-удобен от моят матрак.
новия12 - специалист
аз също спестих от подматрачната рамка... размерите ми са 160-200...двулицев матрак уж с клапи за проветрение....метнах плоскост надупчих я с ф30 през педя ....от автоколани с видии дръжка за повдигане - вдигам плоскоста - жената подрежда рядко ползвани багажерий и така хем рамка хем механизам... вече 6 месеца ... обръщал съм го три пъти - няма и следа от мухъл... като тежест носи на двоика - аз и жена ми - като пия три ракий - мисля че и на четворка ще издържи - само жената да се съгласи :-D
подматрачни рамки... - механизми... - глупости... - ергономични летви... - варени букови... - черешови топчета... :-D
ето колегата си е направил от летви - дали шлайфани или лакирани или рендосвани... ефекта му е същия...
rockwall - майстор
ако някой се опитва да твърди, че каквато и да е ламелна рамка е по-здрава от дъски ...

да отиде да се прегледа :?

казвам го от опит на човек, който има спалня с ПДЧ дъно и легло с дъсчена рамка, но не защото е искал да спести някой лев, а защото спалнята беше по проект с дъно от фазер и 1 крак - т.е. нещо като капан за мечки

чупил съм такава и изобщо не се и замислих да й шибна 9мм ПДЧ и 3 крака
Стана тежка, но пък си ходя по нея спокойно и не ме е страх да седна по-рязко.

Иначе за дупките сте прави, ама в онази далечна 1998-ма нямах инструментариум

Мухляса малко матракът, но той си е с калъф и го спасихме - мухълът беше само по калъфа

Иначе за ламелите - точно сега имам една летва (счупена) на едно място в немски диван (който нямаше как да поръчам с дъски) :toimonster:
Последна промяна от rockwall на чет яну 20, 2011 8:43 am, променено общо 2 пъти.
Илиян Илиев™ - майстор
Ми и мойта рамка си е купешка с разни там ламели или как им викате.

Не знам какво стана, но се избушиха две, в зоната на натиск да речем образно.

Малко Ц-200 и стеги и после ги смених с две от към краката. Беше в гаранция и рамката, но не влиза в колата и не ми се разправяше да търся бус, въпреки че би трябвало да дойдат те да си я вземат и те така. От тогава караме по-излеко... :cool:

п.п. Моята не е точно като от снимката на марока, а е с цели ламели и в средата под тях има две квадратни железа по дължина. Пети крак няма, може би защото железата са две.

Тема "Как да си направя подматрачна рамка???" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: