Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
боян - специалист
Най-добре да е един клас по надолу от този на електроразпределителното дружество така защитата от пожар и други главоболия се увеличава.
T.Denchev - напреднал
styb написа:
Има и друго , нарича се каскадиране при избора на предпазители - това значи че от главното табло на енергото (където да предположим че е 50А ) до всеки главен АП на ап.табло и след това токов кръг трябва да има стъпаловидно намаляване на ампеража за да може всеки АП да си върши работата. Това важи най вече за главния АП на ап.табло да е равен или по малък от този на външното табло.
Това е друг проблем, който енергото просто може да спечели награда за добре извършен проект. В ГРТ АП на всички апартаменти под и над мен са С40А, а вътре във всеки апартамент няма главен предпазител има главно ДТЗ на 63А, ДТЗ к-ти 63А и т.н. На всички други апартаменти в блока АП долу в таблото са им С63А. Държа да отбележа, че те са гарсониери, двустайни и някои тристайни, нашите са също тристайни т.е. очевидно с евентуално по-голяма консумация. При разговорите ми с тях те си измиват ръцете, че проектът бил такъв и го изпълнявали. При разговор с проектанта той отбеляза, че не е възможно да има АП 40А долу в ГРТ и така приключи разговора. Ще говоря пак и ще си платя да дойда да ми го сменят щото няколко пъти стана късо и познай какво... търчах за ключ от таблото да си пусна тока.
kuti_es - напреднал
Аз бих го направил така:

АП 50А-главен
ДТЗ 50А
АП 10А-осветление-до 30 то4ки/200w/кабел1.5мм/гофре16мм
АП 16А-контакти за общо ползване+хладилник-до 20 то4ки/3450w/кабел 2.5мм/гофре 20мм
АП 25А-фурна/котлони -до 2 то4ки/5400w/кабел 6.00мм/гофре 25мм
АП 20А-пералня/миална/ел.боилер-до 3 то4ки/3450w/кабел4мм/гофре20мм
АП 16А-контакти за мокри помещения/кухня,баня/до 6 точки/3450w/кабел 2.5мм/гофре20мм
ДТЗ 25А
АП 25А-климатик-5750w/кабел 6.00мм/гофре25мм
styb - специалист
ДТЗ-тата са два вида - такива които защитават само от остатъчни токове (към тях обикновенно се вързват по няколко кръга) и комбинирани с терм.защита (за отделни ток.кръгове). Затова тази която е 63А и ако е без терм.защ. тя при претоварване или късо няма да изключи а това ще го направи предпазителя след нея.
Ники274 - специалист
Е да де,те едните се водят комбинирани с АП ,а другите са самостоятелни ДТЗ.И двете могат да се ползват еднакво,но както казваш едната няма да сработи на късо.

T.Denchev преди да избереш главен предпазител,първо виж в електромерното табло каква стойност ти е предпазителя там.Ако ще слагаш същата стойност гледай да е крива В.Осветление и климатик може да не ги вързваш към ДТЗ.Те са на твърда връзка и няма опасност да стане фал при тях,но те могат да вкарат смущения и да почне ДТЗ да сработва фалшиво.
По принцип винаги слагам консуматорите в мокрите помещения на отделни ДТЗ комбинирани с АП.Бойлер,джакузи и т.н.
Ernesto - напреднал
Здравейте,

Външната мълниезащитна уредба само предпазва една сграда от пряко попадение на мълнии, но не я предпазва от вторично действие на мълнии (атмосферни пренапрежения) или комутационни пренапрежения. Ето защо електронното оборудване, което се намира в тази сграда, трябва да бъде защитено със защитни устройства срещу пренапрежения.

Статистиката показва, че пренапреженията генерирани от мълнии и от електрически комутации причиняват повечето от електрическите повреди в домовете и офисите. Тези пренапрежения могат да повредят уредите, като влизат в сградите чрез телефонните линии, кабела на телевизора или електрическата мрежа. Въпреки, че пренапреженията, дължащи се на мълнии имат най-разрушителна сила, повредите, които те причиняват са само една малка част от всички повреди, резултат от пренапрежения. Освен това, не е необходимо да падне една мълния върху една сграда, за да покаже своето действие. Даже едно попадение на 2000 м от сградата, може да индуцира в нея пренапрежения поради магнитни и капацитивни връзки и да повреди електронната техника, която се намира във вътрешността на сграда и наблизо до нея.

Тема "Смяна на ел.табло - мнения и препоръки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: