Много интересна и все по-често дискутирана тема.
expi - напреднал
Искам да използвам пространството над пералнята, като направя над нея плоча, на която да сложа хладилник комбиниран с фризер.
Но как да закрепя плочата?
Плочата ще е с размери 80/80 см и ще се допира до 3 стени,но 2-те /срещуположни/ са изключително тънки-3 см и се държат според мен на 2 заварки-отгоре и долу.
Може би е най-добре да изградя нови 2 стени/долепени до старите-тънките/ на около 1 метър от пода, върху които да закрепя плочата, а трета стена да ползвам за дупки за армировка на плочата.
И въпроса ми е: Мястото е малко и от какво да са допълнителните стени -Ytong 5см -единички тухли/редени прави/ или...?
Последна промяна от expi на пон юни 04, 2007 12:21 am, променено общо 1 път.
radoraev - специалист
Заварки ли каза?
Точка тон държи...чувал ли си го лафа?
expi - напреднал
Чувал съм го наистина, но като виждам качеството на всичко направено в панелката, не знам дали да им се доверя. Мазилките падат, като чукнеш малко по силно на пода се отваря дупка тук там ?! :shock:
А тези тънки 3-см стени са направени като мини панелче с рамка от винкел и арматура около 4мм през 20 см. Рамката е заварена отгоре и отдолу. Но според мен се получава слабост в средата на тея стени-там някъде където ще упражнява натиск плочата.
Последна промяна от expi на пон юни 04, 2007 12:29 am, променено общо 1 път.
SHL - специалист
expi написа:
Искам да използвам пространството над пералнята, като направя над нея плоча, на която да сложа хладилник.
Но как да закрепя плочата?
Плочата ще е с размери 80/80 см и ще се допира до 3 стени,но 2-те са изключително тънки-3 см и се държат според мен на 2 заварки-отгоре и долу.
Може би е най-добре да изградя нови 2 стени до нивото на плочата на около 1 метър от пода. И въпроса ми е: Мястото е малко и от какво да са те -Ytong 5см -единички тухли/редени прави/ или...?
Добре се ориентираш - с тухлите, става. Газобетон 5-ца или 7.5 е по-добре. Въпроса е че трябва да си направиш и арматурата. Направи единична мрежа през 10 сантиметра отстояние на пръчките една от друга. Също така пробии и дупки в двете стени за да хванеш армировката в тях. Желязото трябва да е №10. Можеш да изидаш и допълнителна стена за да не ти се налага да правиш колона, защото плота не може да се държи, само на двете стени ! Погледнато отгоре става П-образна кутия. Арматурата е добре да лежи и върху новата стена ! Отдолу си правиш кофраж от дъски. Лекият вариант е от 5 сантиметров ХРS - синия стереопор. Изрязваш и подпираш на 4-5 места отдолу с предварително нарязани по размер дъски, греди или каквото имаш под ръка. Може да сложиш и една, две табуретки и останалото празно пространство да напълниш с книги и така, пак ще си подпреш добре кофража. Не прави плочата по-дебела от 6-7 сантиметра, но и по тънка, недей ! За наливане използвай филц, пясък и цимент в съотношение 3х2х1. Може филца и пясъка да са и 1 към 1. След наливането изчакай 4-5 дни и махни кофража. Обаче за да сложиш хладилника, трябва да изчакаш поне още 20 дни !!! Желая ти успех.
rendo - специалист
До тук добре беше хубаво пояснено как да си направиш плоча . на мен ми идва на акъл защо не пробваш прсто да направиш една дървена конструкция от по стабилни дъски която да е "запъната" в трите стени колкото до 1 хладилник едва ли щ е е по тежък от 100 кила което не е много така, че според мен това е по добре ем ще е по естетично ем ако ти дойде някой ден друг акъл ще е лесно за преработка ... а ако е с плоча сам се сещаш че за да я преработиш ще има да "пее" у вас къртача ..

Успех
expi - напреднал
SHL,благодаря многооооо за изчерпателния отговор! :)
Ей тука само не ми стана ясно/ама не е проблем/:
SHL написа:
... Можеш да изидаш и допълнителна стена за да не ти се налага да правиш колона, защото плота не може да се държи, само на двете стени ! ...
или може би аз не съм обяснил точно. Плочата мисля да я закрепя върху новите две стени/еднометрови/, които ще залепя за моите 2 тънки срещуположни стени. А в третата граничеща стена да пробия дупки и с армировка да подсиля плочата. То май стана както казваш:
SHL написа:
... Погледнато отгоре става П-образна кутия...
Казваш, че газобетон 7.5 е добре за подпорна стена. Хрумна ми дали да не я подсиля с няколко квадратни профила. Или няма нужда. Не съм сигурен колко тежи хладилника, но все пак е доста,защото е комбиниран с малък фризер.
rendo написа:
...защо не пробваш просто да направиш една дървена конструкция от по стабилни дъски ...
Това е интересна идея. Ще помисля поне.
marinskikt - специалист
Сигурен ли си, че е удачно да слагаш хладилника над пералнята.
Височина на пералнята около 85 - 90 см.
Плоча която ще служи за разделяне мин. 5 см.
Хладилник (комбиниран) - мин 150 см.
Значи общата височина е около 240 см.
Ако чекмеджетата на фризера са отдолу, в най-горната секция на хладилника ще можеш да достигнеш само със стълба. Помисли и над това, че хладилника е уред в който често се бърка :).
expi - напреднал
35 м2 са. Мисля разни икономични идеи. :?
А фризера е в горната част и смятам, че е рядко използван.

Тема "От какво да направя подпори за малка плоча?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: