Жилището на най-малките
naB4o - специалист
Рутерите и картите, сами си се свързват, а за смяната канала. Налага се много рядко, и то ако има поне 20 мрежи на 1 и същи канал и то в доста близък обсег. Което практически е почти невъзможно.
svetipampuh - напреднал
Не само мрежи. Микровълнови печки, дект-телефони и други устройства работят на тази чистота. Мноооого устройства и външни фактори влияят върху качеството на WI-FI връзката.
Но всеки си решава сам.
stoyansbg - специалист
Въпреки, че въпроса е за прекарване на нет кабел, а не "за и против" WI-FI, ще изкажа мнението си пък дано на някой да е полезно.

Ако връзката ще се ползва само за достъп до интернет, безжична мрежа е всичко от което имаш нужда.
Ако обаче имаш няколко комп-а и искаш да споделяш филми, музика или да играете в мрежа, окабеляването е задължително (гигбит за предпочитане :)).
Независимо дали окабеляваш или не, ако имаш мобилни устройства (лаптоп, телефон с WI-Fi) безжична мрежата мрежа също е задължителна :).

Горното е лично мое мнение и като казвам "задължително" имам предвид за мен. :partyman:
pavka - специалист
Може и да се комбинират нещата.
Аз съм с Безжичен рутер LinkSys, WRT350N
Изображение

Плюсове: Наличие на 802.11b/g и Draft N поддръжка, висока скорост на трансфер, чийто спад с увеличаване на разстоянието и преградите е незначителен
Минуси: Висока цена

Моделът WRT350N на Linksys също принадлежи към „новото поколение“ рутери, поддържащи стандарта 802.11 draft n. За разлика от другите модели при WRT350N антените са неразделна част от рутера и не могат да се откачат. Свързването на рутера към мрежата и конфигурирането му по нищо не се отличават от вече разгледаните модели – тук процедурата отново включва използването на уеббраузър.
След свързване с рутера разполагаме с различни настройки, разпределени в отделни групи. Освен стан- дартните настройки на локалната и безжичната мрежа, както и функциите от сорта на филтриране на сайтове или адреси имаме още и възможност за активиране на т.нар. демилитаризирана зона (DMZ). Всеки IP адрес (и съответно система), поставен в DMZ зоната, се вижда от всеки друг компютър в мрежата, тъй като не е защитен от firewall-а или другите защитни функции на рутера. Практическата полза от DMZ се крие именно в това „изваждане“ на адреса извън firewall-a на рутера – някои програми не могат да функционират, когато се намират зад firewall.
Тестовете на устройството показаха доста висока скорост на трансфер и което е по-важното – способността на устройството да задържи скоростта дори при наличието на препятствия и разстояние. В първата тестова точка при пряка видимост рутерът успя да постигне средна скорост на трансфер от 52.5 Мбит/с. Във втората точка спадът в трансфера беше на минимално ниво – средната скорост беше 48.5 Мбит/с. В третата и най-отдалечена точка измерената скорост беше 46.5 Мбит/с – впечатляващо малък спад в скоростта дори с увеличаване на разстоянието и препятствията.
Несъмнено моделът WRT350N на Linksys представлява изключително подходящ избор за основа, около която да изградим безжичната си мрежа. Предвид слабото влияене на сигнала на рутера от препятствия и разстояние, въпреки по-високата цена на устройството, използването на WRT350N в силно застроени райони или помещения с много прегради е напълно оправдано. Всички модели на Linksys ни бяха предоставени за тестване от фирма КомелСофт, където можете да откриете пълната гама продукти на фирмата Linksys. Цената на WRT350N е 325.36 лв с ДДС
Обзорен тест на безжични рутери за дома и офиса:
http://sagabg.net/PCMagazine/article-152.html
ArturDent - Почти Безобиден
pavka написа:
Наличие на 802.11b/g и Draft N поддръжка.....
Сега к'во да се похвалиш ли искаш? Че пусна цялата информация.
Да де ама рутера ти е Draft N и не е ясно дали е съвместим с N стандарта, който е от няколко месеца ;)
pavka - специалист
Свързвала съм се до 300Mb със лаптоп Draft N.
За този рутер вече има Linux(Ver.2)
:? Какво да се хваля,просто искам да бъда полезна с инфо. :sad:
dundurma - специалист
най-добре ще стане с первази с кабелни канали,като изключим рутера,който е и по-евтин.
dpp - специалист
Не се зьанимавай с WiFi ами си помисли сериозно как да "изградиш малакa" локална мрежа! Винаги ще ти се наложи да пуснеш филм на лаптоп или друго устройство. WiFi е добро за всичко друго но не и за това! Ако ще и 5 N да има отзаде и да пише 500Мбит..ала бала.. Имах такива разни идеи в главата да си правя HD плеер с PC едно време и N карта с рутер..дръжки..накъсва, прекъсва и прочие..то не бяха канали, настройки, честоти и прочие.
ПО - УБАВО ОТ КАБЕЛА НЯМА - от мен да знаеш!
В момента си правя един мини проект за окабеляване в ремонтиращия се апартамент. Пускам всякакви кабели и правя комбинации с последвало захранване от Входна врата или тераса.. Никакви WiFi освен това на Лаптопа и то за удобство и разнасяне и НЕТ, нищо друго!
Та прекарвай зад перваза един кабел ,можеш да минеш в съседна стая в междукасовото пространство на вратата..абе начини много ..не се занимавай с WiFi.. :!:
nivanov - специалист
dpp, като тестваш с ефтини боклуци е така :> Аз в нас съм с cisco aironet1300, 802.11g и на това без проблеми текат сума ти торенти, LiveTV и от време на време паралелно на всичкото това - някой и друг филм по мрежата :> Не знам защо при мен накъсване и проблеми няма ... :> Е да, вярно, като го купувах струваше 450 долара, само АП е, не е рутер, но пък за сметка на това - работи :-)
dpp - специалист
nivanov написа:
dpp, като тестваш с ефтини боклуци е така :> Аз в нас съм с cisco aironet1300, 802.11g и на това без проблеми текат сума ти торенти, LiveTV и от време на време паралелно на всичкото това - някой и друг филм по мрежата :> Не знам защо при мен накъсване и проблеми няма ... :> Е да, вярно, като го купувах струваше 450 долара, само АП е, не е рутер, но пък за сметка на това - работи :-)
Айде , ПОРЕДНИЯ хвалещ се ... ..
Имам достатъчно добра машинка у дома. А ти вземи си пусни един FullHD BDrip 50Гб с ДТС и т.н. през туй 802.11g и пак ще си говорим! Сега раздели 50ГБ на 90 мин и си изчисли сам колко МБ/с поток ти е неубходим ...Един кирлив Рип с ДТС 8Гб ще ти насича ! Да не говорим ако трафика се дели на брой PC-та...От кабела по -сигурно решение няма, по-евтино също, защото 20-30м пач кабел пуснат зад первазите ти е 15лв + един switch 15лв и си готов! Къде изхвърча с тея 450$ и то за домашна мрежа! То е добре вече да се минава на 1Гб мрежа ти ми хвърчиш с 54мбит поделено Wireles-че... Рутерчета/ суичове бол и на ниски цени, кабел му е майката!
..пс и от къде на къде да слагам outdoor решение за локална домашна мрежа не разбрах..та и 500$. има толкова надежни рутери вече с Гбит мрежа и 300N че и Dual band 300N и то около 100$!

Тема "Прекарване на нет кабел?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: