Най - вълнуващия въпрос зимно време.
marian1 - майстор
а не са направени като соларните печки? Отражател който да нагрява? Много ме чопли този въпрос, да не би да е опасно и да се стопи медната тръба? Защото си мисля че с отражател, ще е по ефективно и площа за разполагане на клетка ще е по малка - или пък греша?
AntonBM - специалист
По-евтино и ефективно е да се лови слънцето по цялата площ на абсорбатора (за това са черни) и той да затопля тръбите чрез кондуктивен топлообмен, от колкото светлината да се отрази и насочи точно на тръбите, в които циркулира топлоносителя. Иначе има и такива слънчеви колектори, но не ти трябва да знаеш колко струват! Те следят слънцето, като слънчогледи... Виж тук http://www.integral2005.com/products.html.
marian1 - майстор
Благодаря че не само прочете, а даде и мнение, винаги съм се чудел, има теми с по над 1000 поглеждания, и нито един отговор- много ценно е да се напише 1-2 реда ей..

чудех се и ако абсорбера, се нагъне тип "римско пране" или тъй нареченият зиг заг - понеже лъчите вече няма да падат под "прав " ъгъл дали това ще донесе допълнителен ефект, или ще влоши нещата предвид по голямата площ.
И защо точно там незнам какво си стъкло, а нестава ли един стъклопакет, с К-а стъкло - хем ще задържа повече топло - поне така обясняват фирмите за догама.
Вече си обясних защо трябва да е един цял лист, а не на ламелки...

ВСЯКО ЕДНО МНЕНИЕ МИ Е ЦЕННО, ИСКАМ ДА СИ НАПРАВЯ САМ! зА ТОВА И ПИТАМ ТУК, НАЛИ Е НАПРАВИ СИ САМ.

Благодаря на всички.
STO-YAN - специалист
Здравейте.
Ако се направи на ламелки, само върху тръбите/вертикалните от Ф10/ ще се намали площта на абсорбера.
Има разработки на плоски колектори с две и три стъкла. Недостатък е повишаване осезателно на теглото и цена.
Подобряване на кпд-то, по-добро топлозадържане, но в малки граници. Купих си медна тръба Ф20 и Ф10 за да си
направя и аз сам сл. панел, но прецених, че ще ми се върже по-скъп от готовите. За гръб на панела бях предвидил
панел от хладилните с дебелина 60мм.+минерална вата между тръбите и панела. Ентусиазма е голям но не ми се върза
финансово. Желая ти успех.
romanpm - майстор
Мисля че се учеше по физика за "абсолютно черно тяло" , помня че то поглъщаше всичко което носи енергия , подобно нещо е сфера с порьозна вътрешна повърхност и малък отвор за вход на енергията , най-близо до това за затопляне на вода е голяма тъмна порьозна повърхност която не отразява нали , а ако е на принципа на отражение то системата е доста скъпичка :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
Кой има черен мерцедес без климатик - да сподели как е? :)
marian1 - майстор
Аз съм с почти черна кола - не е Мерц, и е тъмен графит.По "Ловци на митове" показаха че това е заблуда - черното и бялото - за автомобили поне - разликата беше пренебрежима....Но от предавания, за които съм компетентен и аз съм забелязал, че това е не толкова точно в замерванията си, колкото е по скоро шоу.За това го приемам с едно на ум.Относно насоченоста и сверичното огледало, мислех си за вътрешноста от луминисентно тяло - те отвътре са с такова " огледало" та ми дойде идея - дали да не съсипя няколко.После се замислих, че първо трябва да се експериментира - колко ли ще се нагрее медната тръбичка от този рефлектор - да не стигне някоя гранична стойност и с помоща и на налягането което бута отвътре да направим някой фонтан.Моля за мнения.Все пак при добър рефлектор се получава запалване на дърво, хартия, соларните печки работят така...

Относно колектора: Да, в някои случаи се получава домашното да е по скъпо от купешкото, но то според мен е само на пръв поглед.Сигурен съм, че като изработка ще доближа купеното,(на външен вид) а като качество- може и да го задмина - когато имаш достатъчна сръчност и знаеш какво правиш домашното го превишава.В случая с присъединяването на серпентината към абсорбера - разсъждавам така: Фирмите го правят на машина, аз мисля да разлея матеряла - според мен ще е по добре.
LazarGanev - "Велик майстор"
marian1, температурата на топене на медта е 1083*С, а ти се притесняваш да не се разтопи при работа. Температурата на топене на мекия припой, с който вероятни ще работиш е 200-250*С, а ти не се притесняваш, че ще се разтопи - това как да го разбираме? Иначе имаш от мен адмирации за ентусиазма. И аз обичам да си правя сам, ама обикновено спирам само до суджук, вино, ракия - такива неща :supz:
marian1 - майстор
Да точно така, не се притеснявам от Т на припоя, сега чета и разучавам - по принцип имам кой да ми слепи елементите, най вероятно и с една "маса", но удоволствие ще е за мен,да си събера всичко аз.Чета и за твърдия припой, все още нямам изградено мнение -с какъв - ползи и с кой е по добре и изгодно като цена - ще си купувам повечето неща- трябва повече време за четене -а аз от утре влизам на "очни" за 3 седмици-студент съм.Приятелката ми ми вдига стачки че не ставам от нета...Революция....

Относно Т - ако все пак реша да експериментирам с отражател* в колектора съм замислил да използвам непрекъсната медна тръба - така и отражателя няма да има начин да "опече" спойките.

Почнах да тренирам в мислите си модела - колкото и тъпо да звучи.Почнах да намирам недостатъци на отражателя - не съм сигурен при отражател тип "клуб римско пране" или така нареченият зиг-заг дали винаги слънцето ще е фокусирано на едно и също място при неподвижна тръбичка ако е изнесена във въздуха пред отражателя.Също и в каква посока да е хоризонтално или вертикално насочени гънки.

Ох ...помагайте!

П.П. а и аз знам за Т на топене на медта, но в случая, температурата на тръбата ще е доста по ниска и пак ще се получи нарушаване на целоста на тръбичката - отвътре ще натиска ...за това ме яде червейчето на съмнението
torbalan - Дървен философ
да стопиш парче медна тръба с отражател не е невъзможно, но ще ти трябва отражател с диаметър няколко метра...
ще трябва и прецизно насочване..

и не на последно място - ще трябва в тръбата да няма вода... докато има вода в тръбата не е възможно да я стопиш ;)

ако в идеята с отражателите имаше някакъв смисъл - фабричните нямаше да ги правят черни, а щяха да бъдат с отражателчета :)

Тема "Защо соларните панели са черни,...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: