Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
STO-YAN - специалист
Здравейте отново.
Много съм доволен и благодарен за отзивчивостта на всички, които споделиха мнения, опит и знания!
Естествено, че ми е необходимо и малко време за да си подредя схемата. Мисля да започна с термопомпения бойлер и да го
докарам до целогодишна работа.
Какво се разбира под хладилна мощност, температура на изпарение, температура на кондензация? Сега ще си изградя
термопомпения бойлер с налични машини. В последствие имам намерение да сложа нов компресор. Нещо икономично,
надеждно и технологично съвременно. Отварял съм Копеланд-скруул, за да разгледам спираловидната система за компресиране на фреона. Бойлера мога сам да си изработя от неръждавейка, но ми е необходима и за него още малко информация.
За сега е това. Благодаря още веднъж и успехи.
Последна промяна от STO-YAN на нед фев 06, 2011 12:52 am, променено общо 1 път.
pasat - специалист
STO-YAN написа:
Бойлера мога сам да си изработя от неръждавейка, но ми е необходима и за него още малко информация.
За сега е това. Благодаря още веднъж и успехи.
Не бързай да го правиш от неръждавейка. Проучи да видиш дали тези 65, 70 градуса на водата в бойлера няма да го деформират. Чувал съм, че неръждавейката се огъва при еди колко си градуса, като се има предвид че е под някакво напрежение, породено от налягането на водата... Ако не му пречат тези градуси тогава се заеми с това...
STO-YAN - специалист
Здравейте.
Преди около 15год. си изработих един 500л. хоризонтален бойлер от 2мм ламарина. Ламарината си я взех от Интерметал
в София. Склада им беше още до Терснаб. Заварих тръби мисля, че бяха Ф34 или Ф36 за керамични сухи ел. нагреватели.
И до днес си работи, без грам деформация. Дъната си купих от една фирма, която имаше голяма преса за да ги избива.
Бойлерите от неръждаема стомана не би трябвало да имат проблеми, ако фирмите, които ги произвеждат не икономисват
материал. Чувам разкази за бойлери изработени дори от 0,8мм ламарина. Моя съм го изпитвал на 10атм. Предполагам, че
има и значение за какво ще се използва водосъдържателя: бойлер, буфер, термосифонка и т.н. Ще поразуча още нещата за
бойлерите и съм с намерение сам да си го изработя. Много е важно според мен за какво ще се използва и от колко източника
ще се захранва? Ей такива неща ми се въртят в ума. Впечатлен съм от "интелигентните" бойлери-Латенто. Желая на всички
успех.
Mega - специалист
... Само да не забравиш да сложиш и една глуха медна тръба вътре Ф10 или Ф12 за термосондата. С нея ще управляваш външното тяло. Добре е да е някъде по средата на бойлера.
STO-YAN - специалист
Здравейте.
Мисля си за вертикален бойлер Ф400 до Ф600, зависи какъв размер дъна ще намеря. Чудя се, ако бойлера е висок примерно
2метра, каква ще бъде температурата на водата в най-високата точка, 30см по-надолу, още 30см и така до дъното?
Задължително ще се оставят "глухи" щуцери за термосонди. В най-високата точка ще има изход за обезвъздушаване.
Дайте малко информация за компресорите:
1. Температура на кондензация- какво означава?
2. Температура на изпарение- и това към какво ни насочва? Естествено ако не е някаква професионална тайна!
Много благодаря на всички отзовали се! Успехи!
a_stoev - майстор
някъде из Варна има ли такива серпентини?
nikisv - специалист
a_stoev написа:
някъде из Варна има ли такива серпентини?
Провери в Зизи Зеленченко
piron45 - майстор
academil написа:
Резултати от търсенето
Серпентина + нагревател 2kW с елипсовиден фланец неръждаем ...
E33.0005, Серпентина + нагревател 3kW с фланец неръждаем, 115.00 лв. E33.0006, Серпентина + нагревател с фланец, 105.00 лв. ...
http://www.mikimak.com/?function=detail... - Кеширана версия - Подобни
Серпентините са добри, но дали са предвидени за работа на фреон и високо налягане ?
a_stoev - майстор
То какво има да се предвижда за работна на фреон? Трябва да се пита тръбата каква стена е, но мисля че няма на пазара медна тръба която да не издържа 50 бара. Трябва да изровя коя тръба до колко издържаше, да не говоря наизуст.

Зизи, както и очаквах не бяха чували за нещо подобно
А какво ще кажете външното тяло да е до самата баня вътре - така ще охлажда коридора лятото... а през зимата ще си ползвам ТЕЦ-а или с допълнителен вентилатор да се изкарва студа през отдушника...
Това го мисля вече 2 години, но нямах смелост да пробвам директно серпентина вързана към вн. тяло...

Тема "Топла вода от стар климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: