Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Искам да направя ел.отопление на калъп за лодка от стъкломат.Как да изчисля необходимата мощност на нагревателя,за да постигна температура от 80 градуса по Целзий.Общата площ на калъпа е около 15м2.
moimoimoi - майстор
за да искаш точно 80 градуса ти трябва терморегулатор
температурата на нагреателя заиси от много неща-околна температура,захранващо напрежение-винаги има колебания+ - 10 волта
80 градуса са прекалено много за да се ползва примерно нагревател за подово или нагревателен кабел, на теб ти трябва сериозен нагревател,като нагревателните елементи на печки елва,или от калорифер
нагревателите се групират на секций по няколко и всяка секция се включва и изключва от терморегулатор,примерно за фурна от 50 до250 градуса са

може и да си направиш термокамера - вкарваш калупа вътре и нагряваш въздуха-на ток,газ,дърва,котел и т.н. което избереш
lov - майстор
А как си преставяш камера за толкова малък калъп.

А всъщност защо да не може да ползва нагревател за подово. Тая температура ще я издържи без проблем. А и предполагам че калъпа е на циментова основа и така ще може да го разпредели равномерно по цялата повърхнина. Иначе няма да се получи равномерно загряване а и предполага че задачата е да се загрява само повърхноста на калъпа докато стегне смолата.
А без прецизен терморегулатор няма да мине но такъв лесно ще се намери.
Всъщност колегата нека качи някоя снимка както и подробности да видим задачата и все ще измислим нещо.
gattaka - специалист
Аз се съмнявам,че кабелен нагревател или подово(което е същото) може да достигне температура от 80 градуса!
Той колегата го е задал много условно въпроса!
Този калъп къде ще стои,на открито или закрито?Щото ако е в изолирано помещение (някакъв тип камера) нещата ще стоят по друг начин!Как ще се нагре е пряко самия калъп и в същото време да е равномерно?! :?
И аз мисля,че трябва да се направи нещо като камера с добра изолация,вутре да са нагревателите и като достигне 80 градуса да се вкара калъпа вътре!
Ако няма колегата възможност за такова помещение тогава трябва да се измисли върху самия калъп да се направи някакъв пласт,термо устойчив,в който да се вградят някакву нареватели!
Няма да е лошо колега,ако качиш една снимка на тоя калъп!
mirk - майстор
gattaka написа:
Аз се съмнявам,че кабелен нагревател или подово(което е същото) може да достигне температура от 80 градуса!***
Че какво са 80 градуса :lol: Я прочети малко повече по въпроса http://www.filkab.com/main/bg/products/ ... Trace/474/

За да изчислиш правилно мощноста и времето за което ше достигнеш желаните градуси е необходимо да се знаят топлофизическите параметри на материала на лодката и на самия калъп. Слага се един сериозен запас 40-50% за топлинни загуби и терморегулатор и си готов. Ако е за серийно производство може да се подходи по един начин, за единична бройка по друг по не ефективен и бавен.
gattaka - специалист
Не знаех за кабелните нагреватели!Незнам кое е смешното,ама както и да е!За това писах,че имам съмнения!
Но дори да сложи такъв нагревател не може просто да го налепи върху калъпа нали?Защото загубите ще са много големи!
mirk - майстор
Че какво му пречи, така топлят цели цистерни та един калъп ли няма да се стопли. Омотава калъпа с кабела после го завива добре с каменна вата и чака лодката да стане. Въпросът колко да е мощноста зависи от това какъв е материала на лодката и калъпа и в какво количество са.

Тема "Изчисляване на отоплителен елемент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: