• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
krasimir.iankow - напреднал
Здравеите!Предстои ми да сменя мястото на електромера на къща ни. В момента е в двора , а трябва да бъде изнесен на улицата във табло, поставено от Енергото.За самото преместване от Енергото ми искат "само" 106.00 лв.Въпросът ми е мога ли да направя нещо за да не платя тези пари и да ми изкарат електромера на улицата.
plamen6100 - специалист
Ако ти държиш да ти е там електромера/по твое желание/, да ще им платиш за услугата. Ако обаче по тяхно нареждане електромера ти трябва да отиде на границата на имота/така и трябва да е/, това е тяхна работа а не твоя и нищо не трябва да плащаш - много добре и те го знаят това. Както електромера така и самото електромерно табло са тяхна собстветост. Можеш да си доплащаш единствено ако се пуща трасе над 25 метра, оттам нататък си плащаш на метър по техния ценоразпис. Големи измекяри са тези дружества и се възползват от монополното си положение. Лъжат ни всеки месец със сметките - но това е друга тема. Много хора просто им плащат каквото им кажат и не се занимават с тях.
torbalan - Дървен философ
е, ако смяташ, че те лъжат всеки ден - има съд...
mirk - майстор
Не прави нищо, щом имат те зор да си го местят тяхна си работа, какво те занимават с глупости. Нищо не им дължиш таблото си е тахно и се монтира и подържа от тях за тяхна сметка. Ако в старото елмерите са твои трябва да ти ги върнат. На големи тарикати се правят.
plamen6100 - специалист
Не исках да спамя в темата на колегата, но след като ме провокираш :) Да има съд, но нищо няма да постигнеш там. За съжаление законите и цените не ги определяме ние а смотаните ни корумпирани депутати. Пример: Енергото разглежда всеки потребител/електромер/, като отделен потребител за присъединяване към ел.прен.мрежата/преди не беше така/. От цените им за присъединяване до 6кВ - 444лв., до 15кВ. - 696лв. и т.н., а имаш например апартамент с 9кВ. по проект. Влизаш в графа до 15кВ. потребители. И на база тези 15кВ. те таксуват всеки месец - пренос високо/ниско, зелена енергия и т.н. Тук те клатят всеки месец :) Друг пример: Имаш главен 63А х 220V = 13860W, това е максимално можеш да дръпнеи от мрежата/знам, че можеш да си го сметнеш :) / а си платил иначе за 15000W - и тук май те изклатиха от енергото :) Сам сметни при 50А главен, колко е разликата.
mirk - майстор
Обаче гадовете си приеха преди доста години БДС с което номиналното напрежение е 230V и като го умножиш по 63А става 14,490kW тамън 15 без малко. Друг е въпроса че тия 230V са си само добро пожелание.
plamen6100 - специалист
Съгласен съм че по БДС е 230V, ама защо тогава в дотоворите им кък клиентите им е масово 220V :) А 230V да имаме в мрежата, можем да си мечтаем :), то няма никанъв контрол, кви БДС-та кви ти наредби.
боян - специалист
Енергодружествата и да не са монополисти щом са в БГ пак ще си правят каквото си пойскат.Това е БГ подписват си едно договорче между тях и готово.Мен друго ме е яд като имаш съмнение ,че електромера не ти работи ги викаш тях и тего замерят и оправят.Сеедно аз сам да се оценявам
mirk - майстор
Те не могат вече да го "оправят" електромера като средство за търговско мерене трябва да има печат от лицензирана служба за метрологичен контрол. За битовите елмери мисля че беше на 8 години а за стопански организации на 5 години задължително трябва да минават такава проверка. Проста идват един убав ден и ти сменят тяхния си електромер с друг минал проверка, след 8 години пак.
plamen6100 - специалист
А нали се и сещате, че ако напрежението в мражата е 230V а не 215-220V, ще плащаме и малко по-малко електричество/респективно - сметки/ :) Всеки може да си го сметне - ама на горките ел.разпр.дружества нали трябва и от там да изкярат. Системата ни просто е такава, че винаги те цакат и си набутан.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Преместване на електромер" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: