Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
torbalan - Дървен философ
да, да, ама не...

никой няма да ти я изкупува....

8 КВт е точно за собствени нужди....

ще произвеждаш по-малко, отколкото консумираш през месеца и просто произведеното ще ти го приспадат от консумираното....
mirk - майстор
Ако го приспадат като цена е добре за теб набутвация за тях, ако го приспадат като енергия в kWh си е набутвация за теб и добре за тях.
torbalan - Дървен философ
дълбоко се съмнявам да ти го приспадат като цена...
world_explorer - специалист
Първо приспадат твоята консумация и след тов остатъка ти го плащат по тези големи цени.
Примерно произвел си 100 kW, Изразходил си 80 KW.
Плащат ти само 100-80=20 kW.

Ако си произвел по малко отколкото си изхарчил - ти си плащаш по нормални цени.

Казахте, че цената е 1,5 евро на ват. Преди беше около 4.5 - 5.5 евро на ват. Много е паднала или аз греша?

И последно. Има фотоволтаници на които кпд-то е около 24 процента но съответно и са по скъпи. Те ще произвеждат около 240 вата на 1 мерър квадратен (естествено в идеалният случай).
mirk - майстор
world_explorer написа:
Първо приспадат твоята консумация и след тов остатъка ти го плащат по тези големи цени.
Примерно произвел си 100 kW, Изразходил си 80 KW.
Плащат ти само 100-80=20 kW.

Ако си произвел по малко отколкото си изхарчил - ти си плащаш по нормални цени.

Казахте, че цената е 1,5 евро на ват. Преди беше около 4.5 - 5.5 евро на ват. Много е паднала или аз греша?

И последно. Има фотоволтаници на които кпд-то е около 24 процента но съответно и са по скъпи. Те ще произвеждат около 240 вата на 1 мерър квадратен (естествено в идеалният случай).
И къде е далаверата в тая работа. Май е за някой друг, както се случва обикновено с тези нови ала-бала нововъведения :lol:
Тани - модератор
Както казах и преди - не е виновен този който яде баницата , а този който му я дава. Достатъчно е да се свърже къщата на отделен електромер и проблема е решен! На другия ще си остане само продаваната енергия!
Тани написа:
Както казах и преди - не е виновен този който яде баницата , а този който му я дава. Достатъчно е да се свърже къщата на отделен електромер и проблема е решен! На другия ще си остане само продаваната енергия!
Не ги смятай за будали. За някои хора може и да стане, но за обикновеният човек не става. Много добре знаят каква ти е собствеността и откъде да отчитат. Само се замисли да откриеш две партиди в къщата и дали няма да си зададът въпроса защо. Естествено, че има недосигаеми, но те едва ли се занимават с "глупости", като могат да си крадат колкото искат (я дедесе, я от митниците, я от нещо друго за което обикновеният човек и представа си няма)
Тани - модератор
На сестра ми в къщата и сега си имат три електромера!Така е от 10 години!

Със жена ми не сме женени и нотариалния акт се води и на двамата. Мислиш ли , че не мога да си прекарам още един електромер?
Начини много! И все законни! Те много ясно че ще знаят защо е така , но няма какво да ти кажат. Пък и какво ги бърка , като те не плащат зелената енергия!
8180 - майстор
Без да го твърдя със сигурност (не съм го чел), но ми обясняваха, че:
Преференцията/бонусът/стимулите са ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО, а не за потреблението на екологична енергия. Един вид субсидират производителя/инвеститора, БЕЗ значение кой потребява тази енергия. Няма смисъл да пишем наизуст - сигурно си е записано някъде как става.
Там по-горе имаше нещо от сорта "да не са луди" да ти го плащат по високата тарифа. Дружествата го плащат, НО вече си го взимат от всички нас с т.нар. "екосъставка" във фактурите. За тях това не е в тежест, доколкото няма някакви неуредици по механизма с цените. А това, че уж се "дърпат" е само заради рушвета.
Ха ха. Че то аз ще си направя перпето мобиле ако е така. От единият вземам и плащам по 20 стотинки а на другият давам и вземам по 90 стотинки. Само ще попитам за какво ми е тогава солар, и отговарям - за парлама. Тогава и посред нощ ще правя енергия (нека някой отрича че на лунна светлина не се произвежда ток). А за по сигурно да не ме хванат ставам комбина с комшията, който ми пуска едно кабелче. На неговият електромер се плаща по 20 стотинки а на моя печеля 90 стотинки. Делим печалбата като махнем разходите. Даааа идилия. :-D. И после нека някой да каже, че не мога да произвеждам 24 часа енергия от слънцето. Ха ха ха. :rolleyes:

Тема "слънчеви колектори-ел.енергия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: