Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bulhomes2 - майстор
Що не изчакаш няколко седмици и да си го напълниш с вода. Имам някакви смътни спомени, че водата в системата се държи по-добре от антифриза. Есента ще си го напълниш с антифриз.
sensi - специалист
Ама голям си карък, да замръзне в последната студена седмица от зимата.
ibogdanov - специалист
sensi написа:
Ама голям си карък, да замръзне в последната студена седмица от зимата.
нали ! аз съм специалист в това ;)
ibogdanov - специалист
bulhomes2 написа:
Що не изчакаш няколко седмици и да си го напълниш с вода. Имам някакви смътни спомени, че водата в системата се държи по-добре от антифриза. Есента ще си го напълниш с антифриз.
до колкото съм запознат водата е по-добър топлоносител от антифриза и не е толкова агресивна при високи температури, но аз ще пълня ( на есен живот и здраве) с пропиленгликол. Той кипи при 180 градуса и замръзва при минус 60 ( ако не е разреждан). А и е безвреден. Ще видим.утре сабалем ще проверим връзките и пълним с вода. то ще си покаже. Разширителния съд съм намислил да го сваля за пробите.
saraneron - специалист
Тази зима имах 3 случая за замръзване на медни съединения .Тъбите се измълват от фитингите и само това са пораженията.Имах и една измъкната зглобка с пресован пръстен.Та се надявам да си се разминал само с това.На първо време не разглобявай панелите!Само да не те изненада нов студ и да береш ядове без време ако е останало вода по системата!
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз също ходих вече да ремонтирам 2 панела на Ерато. Бяха се напукали като решето - някъде към 13-14 кръпки на правихме общо на двата. Директно горе на покрива, стъклото им се вади на винтове, зачиствам малко ламелите на страни, подлагам ламарина да пази ватата и заварка на място с твърд припой. Сега ще смяняме тръбите с медни, защото са с ал.вложка . Интересно, че панелите са вертикални, а са ги монтирали хоризонтално и пак са работили - 200л бойлер до 60*
bulhomes2 - майстор
Голям съм ... Аз си играя да ги свалям, разглобявам и да ги нося на майстора, а че могат на място да се правят не се бях сетил.
ibogdanov - специалист
saraneron написа:
Тази зима имах 3 случая за замръзване на медни съединения .Тъбите се измълват от фитингите и само това са пораженията.Имах и една измъкната зглобка с пресован пръстен.Та се надявам да си се разминал само с това.На първо време не разглобявай панелите!Само да не те изненада нов студ и да береш ядове без време ако е останало вода по системата!
Така.. развносметката!
Средно по 4-5 дупки от по около сантиметър-два на панел и в горната и в долната част.
Отделно към 3 дупки по тръболяка, плюс едно коляно ( направо се беше разпрало).
Едната дупка беше около 3 см...
Обезвъздушителя беше страшна гледка. Поплавъка прествавляваше една странна топка наядена от антифриза и температурата. Добре че имах та го подменихме. Пича дето се зае с запояването излезе доста свестен и оправи всички дупки и т.н. , даже даде няколко добри идей за оптимизация на работата на панелите. За да не ме чаржи повече ми остави да силиконизирам между стъклото и профила и да си набия гумените оплътнение на двата панела.
Абе... беше си гооуем цирк ! особено свалянето на стъклата.... Както и да, е сега си гледам манометъра и му се радвам. Стрелката е заковала на 2 атм. Интересно ще е дали няма някоия малка дупка и от там да сълзи.. че тогава ще е голямото приключение. Лошото е че сега не може да се прецени. Ватата е толкова подгизнала, че се наложи да сдупча от долу дъното на панелите и да изтича водата. Местата на свързване на тръбичките към двата колектора изглеждат се едно са глътнали топка. Толкова ги е напънал леда. Дано да ми се размине само с тея 15 шева....
За да е пълно щастието, проблема е почнал през лятото. Панелите са прегрявали и от разликата в температурите са се разхлабили резбите. От там е почнало да сълзи антифриз и с времето системата се е запълнила с вода.
Силикона и ватата в горната част бяха овъглени! не знам каква е била температурата ама е било доста жега.
На есен, живот и здраве, пълня с гликола и чакам следващата зима.
Според майстора, за тези два панела, е добре да има поне 350-400 литра вода която да топлят. Аз съм с 250 и май ще ми се наложи да вземам още един бойлер.
filmatoplo - майстор
:) Браво -бързо се справи , ама верно си с мощни панели 2по 2,7 на Сънсистем , 1 такъв топли 200 л вода :wink: .
ibogdanov - специалист
filmatoplo написа:
:) Браво -бързо се справи , ама верно си с мощни панели 2по 2,7 на Сънсистем , 1 такъв топли 200 л вода :wink: .
бе аз исках един... ама като оставих майсторите да се борят ( преди време) и после ме сюрпризираха с 2 и то от най-големите. За това никога повече не оставям майстори без надзор. Това дето им даваш фронта и отиваш на море е една мноооо голема тояга :) !!!!
Това лято ще завия единия. или ще му сложа бленда на входа. Не съм решил. По-ефтино ми е да завия единия панел от колкото да пазарувам още бойлери.

Тема "Замръзнали слънчеви панели...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: