Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
velsi - Почетен майстор
Не се занимавай с глупости. Направляващите не са чак толкова скъпи. Кръглите имам предвид. А на сайта на excoror например са направо евтини.
svetliopi44 - Чирак...
Колеги направляваща с подпора Изображение за ф-16 ,е 110лв. за 3м. Цената е направо смешна ...
Лаегр Изображениеза такава подпора е 12.60 с ДДС
Занчително намаление има и при СВДто
Невиждам смисъл да павим старт от скрапа при тези цени.
Мое мнение разбира се ...
Моя проект го забавих точно за това ,че неискам да правя първобитни неща ,та било и то Направи сам в домашни уславия.
angelfilev - специалист
Колеги, прави сте. Мислех, че е много по-скъпо.
Какво е "excoror" ? Може ли да посочите адреса.
velsi - Почетен майстор
Сайт за такива ентусиасти като нас. Жалко, че го нямаше, или поне аз не знаех за него, когато се захванах с това. http://www.exoror.com/
angelfilev - специалист
velsi написа:
Сайт за такива ентусиасти като нас. Жалко, че го нямаше, или поне аз не знаех за него, когато се захванах с това. http://www.exoror.com/
Благодаря много! Тази информация е важна за мен.

Имам и следния въпрос: Бях намислил да купя от Сириус "Драйвер Servo 46V/8A" , но тук прочетох негативни отзиви за тях и се възбуди чувството ми за солидарност с пострадалия колега.

Някой ползвал ли е този драйвер? Има ли впечатления?
nik80 - специалист
да, вече цените са достъпни, това го правих много отдавна, преди 5 години може би започнах, тогава информацията и материалите бяха много оскъдни а цените дебели, мислил съм какви ли не галимации за да мога да постигна точност с материали от скрапа, аз нямах възможност да отлагам щото работата чакаше и бързах да я завърша с каквото намеря, дори някои неща които бях замислил още не са завършени, все не остава време

иначе износване няма, по скоро валцоване, профилите са ми дебелостенни - 3 мм, още на ръка докато го мърдах преди да сложа моторите поддаваше леко, но после повърхността се напасва точно по лагера и като започне да стъпва хубаво с цялата си площ на ролката спира да се валцова, това го очаквах и за това всички лагери ги направих на ексцентрик, но каквото поддаваше беше до първия един месец и веригата и всичко, от тогава нищо не съм пипал повече по конструкцията а работя доста, събират се 5-10 часа седмично от както съм я направил до сега

но това беше много отдавна вече има много повече материали достъпни така че който може да се насочи към линейни лагери, много по добри резултати дават, движат доста по "мазно" :-D
Последна промяна от nik80 на пет мар 11, 2011 8:58 pm, променено общо 1 път.
svetliopi44 - Чирак...
Колега nik80, надявам се че не си приел моя пост като насмешка или неоценяване на това което си направил.
Напротив ... шапка ти свалям :prayer:
Цените действително само до преди по-малко и от година бяха непосилни за повечето ентусиасти като нас.
Искам да те попитам дали си фрезовал нещо по-твърдо от дърво и пластмаса... пробвал ли си с алумин и някакъв метал и как се държи машината...
Още веднъж се извинявам ако съм засегнал някой с недообмисленото ми изказване ...
nik80 - специалист
неее глупости, не се засягам, знам много добре какво съм сътворил, точно старт от скрапа си е, но тогава нямах избор, нито избор нито време нито пари... нито знаех дали ще избия инвестицията или ще ми стои като паметник, за това и бяха икономиите, но всичко съм обмислял много да е евтино и да не влошава качеството, от тогава цените паднаха поне 3 пъти на някои неща и 5 пъти....

фрезовал съм желязо - пълна скръб, много е слаба конструкцията, не защото съм я изпълнил така, просто този тип конструкция е слаба, позволява голяма работна площ но е слаба, вибрира много и не реже, същото е положението и на машината на баща ми, тя е още по голяма и още повече вибрира въпреки линейните лагери

алуминий с малки инструменти го работи идеално, но трябва да е по твърд за да не го маже, корпус на хард диск го реже като масло
бронз също се фрезова горе долу ако е от твърдия, но има един мек който маже много
гетинакс и плексиглас товари доста
МДФ износва много бързо инструментите дори карбидни

но конструкцията е доста еластична защото се събират няколко греди една след друга, тези греди пружинират и сумарно мърда доста при по голямо натоварване, и колкото по голямо усилие на рязане има толкова повече отклонения има от размера, при повторно преминаване без натоварване се получава зъбче, но пък е идеална за меки материали, колкото по лека е конструкцията толкова по бързо ще може да работи машината, въпрос на компромис

общо взето се разчита на високи обороти и теглото на шпиндела да обира вибрациите
иначе за метал съм виждал малки фрезички, всяка от осите е малко чугунено блокче, това е единствения вариант да не вибрира
angelfilev - специалист
Има няколко причини да си мисля, че е възможно лагерите да се движат директно по профилите.
- видях (в мрежата) такава фабрична конструкция. Мострите- дърворезба, бяха възхитителни.
- представях си много висока цена за качествени направляващи
- видях дърводелска машина за разкрояване на плоскости при която върху алуминиеви профили беше поставена пружинна лента по която се търкаляха лагерите на шейните. При евентуално износване на профилите би могло да се постави лента например 15х0.5, каквато има на пазара.

Разбира се всичко това е компромис,който ще се постарая да избегна.
VBG - специалист
angelfilev

Профила е по - малкия проблем при такава конфигурация.
Съчмените лагери изискват определени минимални обороти, за да се постигне нормално
смазване. В случаите, когато оборотите са по-ниски от минималните, триенето между частите на лагера е много по-голямо и
частит се износват много бързо.
Има доби, има и лоши фабрични конструкции.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: