Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nunep - специалист
офтопик

velsi на това дистанционно му трябва и един GSM и ще стане завършена еко серия :weedman:
bisermonov - специалист
Това врътнах на мойте две оси :-D Ако някой може да прави конче може даси правим бизнес :lol:

Прикачен файл

IMG_1871.jpg
IMG_1871.jpg (64.55 KиБ) Видяна 5588 пъти
nik80 - специалист
безплатен обяд няма :)
Последна промяна от nik80 на ср мар 30, 2011 2:26 pm, променено общо 1 път.
emilvtc - специалист
Мислих за такъв шпиндел за минимашина с размери колкото лист A4.
Има едни високооборотни "моделарски" бръшлес трифазни моторчета, които са много малки и леки и в същото време имат голяма пикова мощност (над 100W) и са високооборотни - 20000 - 40000 об/мин. Ще ги намериш из сайтовете за авио и авто-моделисти. Там продават и контролери за тях.

Относно лагерите - някой ще ме "светне" ли какви лагери се използват за високи обороти? примерно в шпинделите. Предполагам лагерите трябва да са специални ... но какви и какви параметри трябва да се гледат?
тия дни си играх и с динамичен баланс на ротор, усвоих занаята така че нямам вече ядове,
Варианта за динамичен баланс със съчми ли използваш? Ще споделиш ли малко опит и до какви изводи си стигнал?
nik80 - специалист
забравих да спомена - сега съм със 700 вата, но са малко вижда зор от време на време , над 1.5 киловата ще е супер

динамичния баланс имам предвид да направиш баланс на ротора както се прави баланс на гума за кола, добавяш или отнемаш материал не само от която страна е нужно но и където трябва по дължината на ротора

http://www.vibratesoftware.com/html_hel ... alance.htm
velsi - Почетен майстор
Аз пък ползвам 800 ватовия модел на Крес и до сега никога не съм работил на максималните му обороти. Затова пък винаги това, което съм правил се е получавало както съм очаквал. Лично за себе си не виждам смисъл от чак толкова високи обороти. Колегата nik80 вероятно има проблем с мощността, защото работи с много високи линейни скорост, а това води до ненормално високи натоварвания при рязане. Аз бих оптимизирал процеса, вместо да вдигам мощността.
mika - специалист
nik80 написа:
... най достъпното което намирам са китайските по ебей, на 400 херца 24000, по малко от сега, ако сложа хубави лагери и го захраня с 500 херца инвертор (най много толкова съм срещал) ще загубя малко мощност но ще станат 30 000, далаверата пак не е голяма щото сега съм с толкова...
VFD 3000Hz - http://shenzhen-invt-electric-co.traden ... uency.html
basejn - напреднал
Майка ми е зъботехничка и за 1500 лева има ръчна фрезичка подобна на зъболекартските машинки но е по мощна Вдига 60 000 оборота и е безчетков двигател високочестотен предполагам и е много тих.Деиствително когато беше нов и настъпах педала не рабрах че е пуснат докато не си изпилих пръста на фрезичката . На него могат да се слагат всякакви фрезички сфределца има ги много за тяхните работи само че са скъпи. От опит знм как като пуснах една фрезичка на 60 000 оборота само съфсем леко неше крива дори не се забеляза и каза само ЧАТ шчупи се и се заби в дървеното бюро.
Така че 60 000 оборота не са шега работа

А попринцип такъв високочестотен инвертор инвертор може да се направи и би трябвало да излезе доста по ефтино .

Въпрос ако на един асинхронен двигател , примерно от пералня перла05 се зарани през високочестотен инвертор Само оборотите ли ще се качат или и мощността? Защото е голям по размер а мощността е малка , колкото крушка . А попринцип за асинронните двигатели казват че са въртящи трансформатори , а на един трасформатор ако ивеличиш честотата се качва и мощността.
Последна промяна от basejn на ср мар 30, 2011 9:35 am, променено общо 1 път.
shulio - специалист
Басейн. При майка зъботехничка защо разправяш, че нямаш финанси за машинка :)
basejn - напреднал
Всички си мислят че съботениците са богати ама не е точно така. Пък и майка ми не ми дава нищо :?

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: