• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kiss9402 - специалист
Здравейте, подобна тема имаме във форума, ни но /лично мнение/ според мен е леко отклонена от същността си. Та мисалта ми за подобна тема дойде от породилите се въпроси към литиево-йонните батерии. Как работят ?! Как се зареждат ?! Колко дълго живеят ?! :? и тнт. Нека всеки сподели своите знания и опит тук и ако може да ми отговори на въпросчето :mrgreen: : колко време трябва да се зарежда една Li-ion батерия и колко дълго ако е с капацитет 2800mAh и е с напрежение 3.7V ? На нея пише напално заредена 4.2V напално разредена 2.75V. И за послдено трябва ли да се зарежда и разрежда няколко пъти в началото ? :!:


Поздрави на всички :supz:

Ето и малко фото: само дето тая е 2400mAh но моята е същата 1:1

Прикачен файл

img_full.jpeg
Акумулаторна батерия 3,7V/2800MAH LIR
LI-ION АКУМУЛАТОРНА БАТЕРИЯ LIR 3.7V 2800mAh ТИП 18650 С РАЗМЕРИ l=65mm d=18mm
img_full.jpeg (13.45 KиБ) Видяна 13815 пъти
EDI - майстор
Малко е сложно с литиевите елементи.Като гледам зарядните на инструментите, за БОШ специално, 2,6 А литиеви батерии се зареждат със заряден ток 6 ампера.Това е при бързите зарядни, модела 1860, зарежда за 30 минути.Другите са с 2 ампера заряден ток, модела 1820 те са за 1 час .Самите пакети съдържат в себе си защити против презареждане и саморазряд, както и термозащита.Горното е за 14,4 волтовите пакети.10,8 волтовите се зареждат с 1,5 ампера.Не знам, как ще докараш тези условия в домашна обстановка.За какво ще ги ползваш.
kiss9402 - специалист
Ами специално тази за един фенер а други три ще ги свързвам успоредно за 12V-ов фар. Мисалта ми беше точно за този модел батерии 3.7V 2800mAh за колко време се зареждат и с какъв ток и ампераж. А за целта имам стабилизиран токоизправител ТЕС88 30V 2A.
sstefanov - майстор
Можеш да ги зареждаш с всякакъв ток, но задължително със схема за спиране на заряда при достигане на пълно зареждане! Иначе ще се издуят и ще се повредят.
kiss9402 - специалист
Не мога ли да взема такава от готово зарядно например ?

Или трябва да е специално за целта ?

А не може ли да контролирам времето на зареждане чрез реле или самия аз да следя кога е достигнала окончателното си зареждане?

Благодаря.
sstefanov - майстор
Не трябва да контролираш времето, а напрежението на батерията. Ако използваш по-голям ток трябва да следиш и температурата. Може и ръчно да го правиш, но ако я изпуснеш я смятай за повредена.
kiss9402 - специалист
Дайте идея за възможно най-простата схемичка за контрол ако може :)


Мноого БЛАГОДАРЯ предварително :wink:
EDI - майстор
Контрола е многофакторен при литиевите, затова пакетите имат защити.Зарядни се продават, но както каза колегата, следи се за показателите на батерията.Не знам как ще стане тази работа, винаги има риск.Ако следиш напрежението, добре, ама как ще контролираш температурата.Във фабричните пакети има цяла платка, която се грижи за тези неща.Освен да караш на око и да не ги зареждаш напълно, те понасят такъв режим.Другия вариант е да си купиш един литиев пакет и едно зарядно, ама цените са високи и не си заслужава за това, за което ще ги ползваш, пък и вътре елементите са на 1,2 волта.В магазините съм виждал разни зарядни с 4 елемента към тях, към 2 ампера бяха някъде, кадмиеви, защо не пробваш с тях.
angel_ov - специалист
kiss9402 написа:
Дайте идея за възможно най-простата схемичка за контрол ако може :)


Мноого БЛАГОДАРЯ предварително :wink:
Поръчай си го от тук http://s.dealextreme.com/search/Lithium ... rger+18650 доставката е безплатна и ти го носят до адрес. Проверено многократно!
kiss9402 - специалист
Ами има едни зарядни специално за този тип батерии. Продават ги по илиенци, но са към 25-30 лв и затова питах дали няма друг по-лесен и ефтин начин за направата на такова зарядно. Прогвах с токоизправителя който е стабилизиран и се получава, но не знам как да следя кога е готова батерията.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Li-ion батерии и въпросите около тях ..." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: