Връзката между 2 свята
dimitrov - напреднал
искам да ви питам мога ли да си сложа фибран на тавана в коридора и после като външната изолация- с мрежа и т.н. или е по-добре със стиропор? гипскартон не мога да сложа - много кабели има сложени под и в мазилката при предишни ремонти и ме е страх да не закача някой, а и едната стена е вграден гардероб почти до тавана.
velsi - Почетен майстор
Можеш да сложиш фибран, но той е по-скъп. Аз бих сложил стиропор. Ефекта е един и същ в крайна сметка. Но ще трябва и да сложиш някой дюбел все пак, така че без дупчене няма да се размине. Виждал съм разбира се вътрешна изолация и без дюбели, но спестяването им си е на твой риск. Винаги след време може някъде да се отлепи и да съжаляваш, че не си сложил.
dimitrov - напреднал
спрях се за сега на 3 см. стиропор наполовина по-евтин е, дюбели ще сложа разбира се, мен ме е страх да дупча стените не тавана. сега обаче ми изскочи друг въпрос - ами осветлението :? дали ще е достатъчно стабилно да издържи монтаж на осветително тяло/тела или да търся вариант със странични аплици?
velsi - Почетен майстор
Е, ти ще си закрепиш осветителното тяло (ако е висящ тип) в тавана, а не в стиропора. По-добър вариант в твоя случай обаче си остава окачен таван от гипскартон. По-лесно става, по-гладко и равно. За същия резултат трябва доста да си поиграеш със шпакловката върху стиропора. Можеш освен това да сложиш скрито осветление (лунички), което освен, че е модерно има някои предимства. Например не събира прах за разлика от традиционните висящи или стенни осветителни тела.
solo5 - майстор
аз си направих изолация със Selitron
на стените - 3mm
на тавана - 6mm
velsi - Почетен майстор
Дето се вика: на печелившите - честито! Сега си супер изолиран! Нали знаеш мнението ми за "депроноподобните" изолации :-D
Тани - модератор
solo5 написа:
аз си направих изолация със Selitron
на стените - 3mm
на тавана - 6mm
Браво! Повишил си си топлоизолацията с 2-3 % ! Вече няма да плащаш по 100 лева на месец за отопление , а по 98! За има няма 20 -30 години ще си избиеш парите! Това на теория . На практика промяна няма да усетиш .Евентуално (но само евентуално) може да се отървеш от мухъла!
tottenham - специалист
а какво би било по- доброто решение за топло и звуко изолация на тавана, ако ще се поставя ГК, и се използва или ЕПС или вата?

Тема "фибран в коридора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: