Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Iliev Labs - специалист
Илиян Илиев™ написа:
Днес разглобих един ксерокс на основните му части...
Истински серво мотори с драйвер и захранване има, във фитнес пътеките за бягане.
Това са бая скъпи глезотийки, но изпадат в Италия. Все има някоя дебелана, дето си е купила и я мързи да бяга :) . Иначе са доста големи и заемат доста място. А и са бъкани със специализирана електроника (то са километри, то е пулс, то са една камара глупости), която като цъфне, никои в Италия не ремонтира. Разгледай обявите или си пусни. Обиколи и пунктовете за скрап. Хубавото на италянците е че обичат рушветчета :-D . Върши работа кутийка редбул или кола. Двама кантарджий ги бех подкупил със сребърни монети, купени на цената на метала от нумизматичен магазин. По телефона звъняха, да обесняват какво е пристигнало. Напълних си гаража с ценности, на цената на скрап :-D
STEPER - специалист
Iliev Labs,
Здравей
Аз се интересувам от такива двигатели.
Дай някакви кординати как и откъде да се закупят такива неща в BG?
Въпреки че скрапа в България е по скъп от нормалното изделие :yawinkle:
На кои викаш кантарджии? Или ти пишеш от Италия и това е жаргон там.
Поздрави
STEPER - специалист
bisermonov написа:
Аз отдавна исках да ви питам специално съфорумците които си правят CNC от принтери все пак в тези принтери има стъпкови двигатели съответно има и управления тоест не е ли всичко готово платки захранване не може ли да се използва за тази цел ......
Според мен е тъпо човек да се занимава с тези платки от принтери и тем подобни
машинерии и да си блъска глвата.Особено за човек който не се е занимавал с такава-
да я наречем силова електроника.Трябва да се има извстна доза познания в тази област.
За sstefanov няма да е проблем,но за други ще е чисто загуба на време.
Освен това там могат да се намерят драйвери и драйверни схеми,защото тези мотори се управляват с процесори.
А на нас освен драйвер ни е нужен и контролер.
В Нета е пълно със схеми,коя от коя по-проста и лесна за направа.Най простата от тях е едно
процесорче за лев -два и 4 броя транзистори за ос,което мисля да пробвам скоро при свободно време.
Пък и Sirius PCB предлагат голяма гама от контролери и драйвери за всеки вкус.
Тук искам да отбележа,че при тях не всичко е толкова черно.
Повечето негативни изказвания идват от хора които имат малко или никакви познания за това.
А иначе от стари принтери,скенери и ксерокси могат да се търсят двигатели и то само за HOBY машинка.
Мойте и трите двигателя са от един стар голям матричен принтер.
Подходящи са всички двигатели на 1.8 градуса стъпка,ниско захранващо напрежение /най добре до 5 волта/
и с голям ток.Всичко това го пише на самия мотор.
Поздрави
Илиян Илиев™ - майстор
velsi написа:
Според мене платките не представляват интерес, защото те са специално за тази машина. От механиката обаче може да има разни интересни елементи освен моторчетата, така че не бързай да изхвърляш нищо. А ти с каква цел ги разглобяваш? Ей така за спорта?
Не за спорта. Заради моторчетата. Нали споменахте, че в тези копирни машини има стъпкови моторчета, а пък аз нали малко се понавих за хоби цнц и те така.

Пък като почнах да разглобявам си рекох дай да разкача всичко и да го сортирам, че не се знае какво може да потрябва и те така. Аз съм от типа, дето прибират, че все някога може да потрябва и им е свидно да изхвърлят дори шайба. :-D Жената мрънка, но кой го боли. :-D
nesa - специалист
Nikola Kirov написа:
Не мога да намеря и откъде се купва алуминиев плот с T канали.
Предлагам идея евтина и лесна за изработка. Основен плот от MDF на който през определено разстояние примерно 15-20 см са захванати по дължина метални релси за пердета, разстоянието между релсите е запълнено с ленти MDF. В момента съм с такъв плот, но от талашит който в скоро време ще сменям защото талашита не навсякъде е с еднакви размери. Във улея на релсата влиза преспокойно главата на болт 6мм със шайба.
shulio - специалист
Оглеждам се и аз за плот с Т-канали. Идеята ми е от едни стъпки пред магазините дето ги слагат. Ако има от къде да се вземе стара такава. Те са алуминиеви Т образни и имат гума посредата. Като се махне гумата мисля, че остава екстра канал
emilvtc - специалист
Една идея за плот от boschrexroth, която аз отхвърлих като вариант за моята машина. Е, може би за малка машинкатова може да е сполучлив вариант.

http://www.boschrexroth.com/is-bin/INTE ... 10raster50

Groove 10 grid 45 - 22,5x180

В сайта има и доста други профили и мех. възли.

Цените обаче не са им ниски.

Прикачен файл

mass_klein_00126096.jpg
mass_klein_00126096.jpg (33.57 KиБ) Видяна 4664 пъти

Прикачен файл

mass_gross_00109275.gif
mass_gross_00109275.gif (42.71 KиБ) Видяна 4664 пъти
svetliopi44 - Чирак...
Колеги , имам няколко въпроса.
Какво ще ме посъветвате за СВД то ... т.е. колко мм от винта да излизат извън конструкцията ... :?
само това не съм мислил , как и колко ще е удобно и икономично ... :-D

С какво да измеря и поставя опорите в ос успредни една на друга... :?:
Ще има ли проблем ако гайката на СВД то е захваната в блокче тефлон ... :?:
И понеже съм сигурен че ще има някакво несъосие какъв съединител да използвам между СВДто и мотора ... :?:
boltik - специалист
Илияне,и аз не съм спрял да се интересувам и последното,което научих е,че старите принтери НР тези иглените имали много-яки мотори.Миналата седмица ми попадна един принтер лазарен,бях много разочарован,когато го отворих.Да дадеш 100 и нагоре пари за един мотор,без ясни намерения мисля,че звучи не-сериозно.Тук при нас има едни площадки,където събират стара техника и я разглобяват някъде.Ще трябва да разуча,къде е това място.Аз няколко пъти питах за размерите във форумът и ми отговориха,че нямало точни размери.Да това е така,но от това което съм прочел и видял по-форомите се оказва,че машинка с размерите под 1000 мм Х 700 мм трябва да се изпълняват с ремъци инък си е набутване,освен ако няма да се изисква нещо по-специално от нея.
Илиян Илиев™ - майстор
Ремъци и зъбчатки насвалях сума нещо. Моторчета също, но само на две пише степер. Все се каня да ги снимам всичките и все не остава време. А и може би ми се виждат много малки та от разочарование не намирам време. Ще видим.

И аз съм намислил да се сприятелявам с местните боклукчии. Ако няма как да ме вкарат там дето извозват ще ги пазаря да разтоварват пред нас :-D :lol: . Или поне да споменават адрес и аз да минавам да товаря.

п.п. Говоря за тия боклукчии с малкото камионче, дето извозват разни техники, мебели и друго, което не се хвърля в бидона. Ония другите са ми безинтересни. :lol:

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: