• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 38
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Simi4 - напреднал
Здравейте, в борбата със сляпото куче през годините съм използвал следните методи:
- тютюнев прах (фурда) - много силна задушаваща миризма - без особен резултат;
- по-горе посочените куки-тройки - без резултат;
- по-гореописаното електронно устройство - по-скоро ги привличаше;
- пропан-бутан - почти без резултат;
- мотика - 2 броя;
- челюстен капан - 12 броя миналата година и свършиха.
Тази година вероятно ще дойдат от съседите, но вече имам опит. Основното нещо при залагането на капана е тунела леко да се разшири в долната част, за да се постави капана без натискане, отгоре се поставя някаква плоскост (керемида, ламарина и др.) и старателно се покрива с влажна почва за да не прониква въздух. Ако последното не се направи добре, гадината ще затвори дупката и следва разочарованието. Не се отказвайте, поставете капана и го забравете за 2-3-4 дни и със сигурност ще има резултат
Simi4 - напреднал
Прикачен файл:
Изображение0153.jpg
Прикачен файл:
Изображение0167.jpg
itev - специалист
Браво колега! =D>
Ще търся капани.
Като го гледам, иде ми да го стъпча - така както е на монитора, мамичката му :evil:
Между другото - една нова идея.
На стара карбораторна кола /руска! :wink: / се мушка маркуч в ауспуха и после в най-високо разположената дупка на тая гад мръсна. И да поработи така половин час. Казват имало резултат.... :?
teoto - специалист
Не се заблуждавайте с разни химии, капани и т.н. Вземете си котка, но не домашна, а дворна - да си живее навън. Аз приютих едно коте в началото на зимата и вече ми се отплаща с 4бр. къртици (слепи кучета) + 1 мишка в рамките на 3 дена. Миналата година имах над 50 "дупки" на 500кв.м.
itev - специалист
Да споделя опита си със засаждането на рицина...
Разпределих така разсада, че да заградя цялата градина. Малко трудно, защото тя е с неправилна форма, но все пак...
Понеже се поливаше това лято сериозно, рицините станаха по 3 метра високи.
Резултата е:
- виждаха се проходите на сляпото куче близо до корените на рицина, дори едно младо растение бе почти изкоренено.
- дупки от къртици не видях в градината, за разлика от поляната където играят децата :evil: . Но въпреки това убих с мотика малка къртица в градината, като си мислех че е сляпо куче, защото почти като него правеше хоризонтални галерии.

Ясно е,че животинките са си там въпреки рицина.
И тук идва голямото ОБАЧЕ :wink:
Обаче по културите нямаше НИКАКВИ поражения!!! :shock:
Питах няколко пъти тъстовете (те се грижат за градината) дали са забелялали някакви бели подобни на миналогодишните и те казаха, че растенията са непокътнати. Явно рицинът убива апетита им . :-D
Обаче от градината гадините се прехвърлиха към поляната, където освитках 3бр. с мотиката.
Така, че изводите си направете вие.
Сега се сдобих със солидно количество семена от рицин и се моля бабата да не го сбърка с шарения боб, че...

Да знаете някой да изкупува тези семена?
iivanov - майстор
Днес видях в агроаптеката да се продава карбид,като средство срещу къртици и сляпо куче.
wpw - специалист
При мен се завърна проблема. Сляпо куче ми отнася чесъна. Не спах една нощ и на сутринта чрез чичко Гугъл запитах как американците решават техните проблеми. Отговорабеше с капан.

Изображение

Бегом в мазата и след около 3 часа капана беше сглобен. Около 16.00 часа на 4.5.13г. с нетърпение го заредих и пухнахд отворената дупка на сляпото куче. Минавах от време на време, но той седеше зареден и безмълвен. Към 18.30отивам и - капана мърда, пружината щракнала... :rolleyes:

С трперещи ръце го измъквам от дупката и гадината ми се зъби насреща, хваната точно през кръста. :-D

Следва малка фотосесия и удар :datz: с кола по главата. После го пробвах и на дупка на къртица, но сработи, а кърта го няма. :?

След определено време на размисъл стигнах до извода, че разстоянието от спусъка да захващащите ги скоби при мен е по-голямо и къртицата затова се измъква. Ще направя нова корекция на спусъка и ще видим какъв ще е резултата. Но който има желани и сръчни ръце, да си направи такова капанче, ДЕЙСТВА!
В допълнение да кажа, че има клипове с това капанче в ЮТуб и там винаги ползват два капана, защото като разрият за да открият тунела, де факто той е в две посоки и те поставят в двата по едно капанче, а аз просто уцелих от къде ще дойде гадината. По-късно ще пусна снимки.
Наслука
Илчо Илиев - майстор
Колега, добър вариант си намерил и още по-добре,че си успял да си направиш и да хванеш някоя гад,но дай малко повечко обяснения как е направен спусъка, системата от лостчета нещо не мога да я разгадая,че не се вижда особено добре, ако може я снимай под друг ъгъл..
al4o - специалист
Според мен като се набута там и бутне това от по тънката тел другото дето е кото щипци го стиска някъде през тялото :?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 38

Тема "сляпо куче (spalacidae)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: