Гледах там. Само оттам си пазарувам, те твърдят че няма на 220 волта, но аз искам да съм сигурен - дали наистина няма или те нямат. Иначе предлагат интересни нещица, доста работи от тях си взех и засега съм доволен.
8180 написа:За съжаление съм до тук...При изчисленията се вземат предвид и вида и отражателната способност на повърхностите, които се осветяват.
Най-общо това са едни коефициенти които показват каква част от светлината се отразява от тавана, стените и пода. Винаги са под 1.
По спомени за таван варираха 0.9 - 0.5, за стени 0.7 - 0.3 и за под 0.5 - 0.1.
За правилното изчисление на осветлението се процедира така:
- Взема се осветеността която трябва да се постигне в помещението. Има си норми за различните видове помещения: за кенеф, за хол, за кухня, за магазин.... Например 300 lux.
- Чрез размерите на помещението и коефициентите, за които писах по-горе се изчислява необходимият светлинен поток за помещението. хххх lm
- След това избираш осветител с определен светлинен поток.
- Делиш общия светлинен поток на този за една лампа и получаваш броя на лампите.
За конкретния случай пробвай да вземеш един луксомер за малко. Такива имат фотографските студия, службите по трудова медицина, ХЕИ. Опъни една лента от LED и виж колко лукса се получава на 1.5 м от нея. Предполагам че помещението ти е със стандартна височина.
Ето и жокер: НАРЕДБА № 49 ЗА ИЗКУСТВЕНО ОСВЕТЛЕНИЕ НА СГРАДИТЕ '76 набор, но май още е действаща.