Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Mapek - специалист
Анджък :? :?: Хей топлоспециалистите, какво е значението на дебелината при провеждането на топлината? Помагайте де! :prayer:
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами въпрос на прецизни сметки е за да се определи каква минимална дебелина е нужна, но аз мисля, че lov има право - не може безкрайно да се намалява дебелината на абсорбера - все едно да намалиш диаметъра на тръбите на парното - може, но до някаква граница, която е индивидуална за всяко жилище, т.е. зависи от пренасяната мощност
Mapek - специалист
Дай не с "прецизни сметки за минимална", а препоръчителна дебелина : "поради следните ... "
dalgia - специалист
Това е топлинно съпротивление.Колкото по дебел е метала топлкова е по-голямо.Т.е. когато тръбата отнема топлината ще отнема време за "доставката" на нова толина до нея.Поради тази причина се правят от по-тънък материал.Фабричните са от 0,5мм да не кажа и по-тънка медна ламарина , която е закалена и трудно се огъва.Освен това е леко нагъната на вълнички за по-голяма площ.
AntonBM - специалист
dalgia написа:
Това е топлинно съпротивление.Колкото по дебел е метала топлкова е по-голямо.Т.е. когато тръбата отнема топлината ще отнема време за "доставката" на нова толина до нея.Поради тази причина се правят от по-тънък материал.
Това не е вярно! Все едно, с по-тънък проводник да може да се проведе повече електричество... Ами не е така!
Топлината се държи до голяма степен по начин подобен на тока. Ако усучиш една медна жица на някой горещ предмет и една по-дебела медна пръчка и 2-та края потопиш в 2 еднакви чаши, коя ще се стопли по-бързо? По твоята логика, би трябвало да е тази с жицата. Само, че не е така... Другата ще се затопли по-бързо.
Сгрешил си, защото вероятно гледаш формулата R=б/λ. (съпротивление=дебелина/проводимост). В случая „б” не трябва да се разглежда като дебелината на листа, понеже температурният градиент е в другата посока (перпендикулярно на дебелината на листа). Съгласно закона на Фурие топлинният поток „q” е линейна функция на термичият градиент и топлопроводимостта „λ”. Термичният (температурният) градиент е първа производна на температурното поле по отношение на нормалата към изотермичните линии (казано по-просто – най-късият път между 2 температурни разлики).
За съжаление и аз не мога да помогна в сметките... Формулите са диференциални и не мога да ви ги покажа напиша с прост текст, а и никъде в тях не срещнах другият геометричен размер (в случая дебелината).
Коефициента на топлопроводимост „λ” на металите е голям, но с повишаване на температурата им спада. По-тънко фолио ще се загрее по-бързо до висока температура и би трябвало да предаде повече топлина от по-дебелото, но с повишаване на температурата му ще се получи по-лош коефициент на топлопроводимост „λ” и така спада количеството на предадената топлина. Т.е. действително би трябвало да има някаква формула, по която да се определи оптималната дебелина на тази пластина... Аз обаче не съм срещал такава формула, а математическият ми апарат не е толкова богат, че сам да си я изведа...
toni.gruncharov - напреднал
nikivd написа:
Тези дни мисля да сглобя един слънчев панел 2 квадрата. За целта съм се сдобил с 18 метра медна тръба ф10. Единствения проблем ми е какво да използвам за акумулиране на топлината. Медна ламарина отпада. Гледам има фабрични колектори с алуминиево фолио. Но никъде не можах да открия по магазините такова фолио. Навсякъде ми предлагат фолио няколко микрона. На мен ми трябва по дебеличко поне 0.1мм. Днес видях минерална вата със фолио, стори ми се по дебеличко но не знам дали ще стане. Ако някой има предложения да казва.

Само мога да ти ръкопляскам за това начинание. Като стане ще видиш каде са слабостите и сам ще ги оправиш.(проба грешка) А слет това можеш гордо да се похвалиш.
nikivd - специалист
Ето, тук хората го правят с мед 0,12мм. http://www.solarkonsol.com/index.php?op ... 7&Itemid=3
filmatoplo - майстор
Медта на ламела- абсорбера е много тънка - :? колко точно не мерих -то си иска микрометър :wink: но е като лист хартия .Поне 3 -4 пъти надолу от 0,5. :) .
hygro - майстор
Да не забиваме надълбоко във физиката - представи си ситуацията образно: лист от алуминиево фолио можеш да загряваш до разтопяване и спокойно да го държиш с ръка в другия край. Но ако дебелината му беше 2mm, много бързичко щеше да го хвърлиш. Тънките ламели са необходими за подобряване на съотношението площ/маса, но за да не се влошава топлообменът, имат малка дължина.
filmatoplo - майстор
Понеже абсорбера е в уж изолирана затворена кутия с изолация на гърба и стъкло отпред , та се предполага че няма да изтива бързо в тънко състояние медната ламарина . :?

Тема "Изработка на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: