• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 29
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Fender_str - специалист
В нас бойлера се управлява през паралелния порт на PC има и програма, която го включва и изключва автоматично, Ако те интересува схемата може да я намериш тук http://hobby.neomontana-bg.com/ Набори, Периферия за РС Работи успешно вече почти година, а ако направиш схемата само за един консуматор излиза не повече от 6-7 лева.
BAlexandrov - специалист
А каква ви е идеята за пестене - да се включва само на нощна тарифа ли? Ние ползваме бойлер сутрин в 6 и вечер около 20 ч. Сутринта след като се охлади може евентуално да не загрява веднага, но така или иначе хваща дневна тарифа за вечерното къпане. Евентуално само след него да не загрява веднага, а да изчака нощната тарифа :?
Аз имам един контактор и мислех да го преправям да вградя реле вътре, но не виждам особена полза от начинанието. Как е на практика?
baretata_7_62 - специалист
Човек, горе долу си прав, щом изчерпаш сутринта нощата консумация, за дневната или по скоро вечерната, няма как да не включиш през деня. Особенно ако става въпрос за 80 литров. Но се пак си е фаида. Тази схема е наи ефективна при по големи консумации на топла вода и е ефективна при по големи обеми. Около 200л. Имам пресен пример, за човек с значителна консумация на топла вода, който е с 200л бойлер и в единя случай му е бил непрекъснато включен а в другия с таймер през ноща. Сметката му е паднала с оклоло 15-20. Но се изискват доста консумация и голям бойлер. Сещаш се че колкото повече копуваш на тънки пари, толко повече печалба имаш. Но ти с 80 литра и не голямо потребление, няма как да спестиш толкова, по мой сметки за 80литра бойлер с таймер, ще спестяваш около 5лв на месец, което пък си е 60лв годишно. Се файда. За човек с големи финасови спосбности е нищо работа, но за средно статистическия беден българин си е файда :) Така ги виждам аз нещата :)
mirk - майстор
Това с часовника си е напълно индивидуално, разбира се че ако точиш на ден по 2-3 бойлера по добре да ти стои включен постоянно и не ти трябва да се занимаваш с часовници. Ако един бойлер ти стига за деня е по изгодно да го грееш на нощна.
Точно така, напълно индивидуално е. Тези неща трябва да се взимат в предвид. И ако като ти казваш източваш 2-3 бойлера (80 литрови) на ден, ти повече от 1 бойлер на нощна тарифа няма как да загрееш. И в такъв случай по добрия варянт ти излиза да загрееш един 200 литров на нощна и да ти кара цял ден. Ето това исках да кажа :)
mirk - майстор
Или се замисляш за друг вид енергия за загряване. :wink:
Мисленето е нейзбежно, всичко си опира до парата ;) дупе знае 2 и 200 ;)
BAlexandrov - специалист
Работата е, че обикновено мъжете го мислим, а жената иска - врътне кранче - тече топло :lol:
ако един бойлер харчи около 2000кВт годишно/около 6кВт денонощие/,при използване на термопомпа въздух-вода-/към 1000лв/ инвестицията ще се избие за около 5г.Мисля,че ще има бум на използването им при повишаване цената на тока/неминуемо/ особено там ,където не могат да се монтират соларни с-ми.
8180 - майстор
албег написа:
ако един бойлер харчи около 2000кВт годишно/около 6кВт денонощие/
Няма такива бойлери - нито годишни, нито денонощни - вЕрвай!
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 29

Тема "Реле за време (таймер) за управление на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: