• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bugsbunni - специалист
Здравийте , в една тема прочетох за проблема на един колега , който се оплакваше от високи сметки за газ и припада от студ. Та същият проблем го имам и аз.
Явно глидерите не достигат ; хол 36 кв.м - 20 глидера ; спалня 15 кв.м - 10 глидера и тн.
Определено ще трябва да добавям глидери , но въпроса ми е дали да надграждам радиаторите или да сложа конвектори? Ще трябва ли да преправям нещо по инсталацията и дали е добра идеята да сложа конвектори.
LazarGanev - "Велик майстор"
Явно са ти малко глидерите, на какъв размер са? Само това ли са помещенията? Какъв е котела? Лично аз недолюбвам конвекторите и ги слагам само в краен случай - когато няма място за радиатори или при нискотемпературен източник
filmatoplo - майстор
Koлко киловата е котела , и по скоро долната му граница на мощност ,каква е температурата на водата циркулираща през сегашните радиатори ,с термоглави ли са ,имаш ли стаен термостат. :? Изолирана ли е сградата ,отоплено ли е под-над теб ,и отстрани .
bugsbunni - специалист
Глидерите са H600. Имам 2 бани с по една лира и една стая 12 кв.м с 5 глидера.
Котела е Риело , така взех апартамента. В тази дисциплина съм направо неграмотен и не мога да дам повече инфо за котела. Нямам стаен термостат. Апартамента е изолиран с изложение запад - юг - изток ( ако има значение ).
Евентуално в хола може да сложиш конвектор, а радиатора от там да го разделиш в спалните, ако/колкото могат да поемат. Другият вариант е да добавяш глидери, ама в хола може би не може да поема или...?
bugsbunni - специалист
В хола има достатъчно място за да се добавят още глидери , но се чудех дали няма да е по - добре да са конвектори и дали ще трябва да се преправя нещо по тръбите за да се сложат.
За тръбите - няма да има проблем, а пък дали радиатори или конвектор си решаваш ти, важното е да добавиш мощност.
filmatoplo - майстор
Имай предвид при избор на мощност за вентилконвекторите , че при температура на водата 60-65 градуса работят почти с полувин мощност , или за хола ти трябва конвектор с производствена мощност 9 киловата , естествено той ще работи на 5-6-7 от нея. :wink: .Мощността на вентилконвекторите зависи , от температурата на водата циркулиращи през тях,от дебита вода преминаващ през тях , и от скоростта на вентилатора .
Щом има и радиатори и котелът не е кондензен, сметките трябва да се правят при 80*С
bugsbunni - специалист
Благодаря за отзивчивостта остава да мисля ( колкото и да е трудно ) по въпроса. :?
  • 1
  • 2

Тема "Подмана на радиатори с вентилаторни конвектори?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: