• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
sim40 - напреднал
Моля ви помагайте!
Телевизора е JVC сглобен в Полша - кинескопен на 6 - 7 години.Проблема му е ,че като го включа започва едно цъкане ,като че ли се опитва да тръгне ,ама не.Пълна тъмнина.Черен екран и никакъв друг звук освен цък,цък,цък с интервал 2-3 пъти в секунда.
Ето малко повече данни преписани от табелката:
модел:AV-21MF11SEF
сериен номер:13017180
Ще съм много благодарен ,ако можете да ме насочите къде е проблема и как да го реша сам.
Иначе ще ходи на сервиз ,а там вече става финансово сложно.
Последна промяна от sim40 на нед авг 14, 2011 7:14 pm, променено общо 1 път.
miroton - майстор
Кондензатори на импулсното.
sim40 - напреднал
Благодаря,
И аз си мислех за някой кондензатор ,но незнам къде да го търся.
toraibata - специалист
Хубаво беше да се представиш да видим какъв е опита ти в електрониката .То за това си има уреди за измерване. Па поумувай малко . Така се прави ако не можеш сервиза.
svetliopi44 - Чирак...
То и аз неразбирам ,но виж на захранването ... обикновено се надуват електролитните и лесно ще ги познаеш... ако не е от тях те съветвам в сервиз.
sim40 - напреднал
toraibata написа:
Хубаво беше да се представиш да видим какъв е опита ти в електрониката .То за това си има уреди за измерване. Па поумувай малко . Така се прави ако не можеш сервиза.
Да ! Грешката е моя.
Около 21 години работя като потдръжка на машини с ЦПУ.За уредите за измерване съм чувал и знам от коя страна се държи поялника.Различавам и електронните елементи, но с телевизори нямам почти никакъв опит ,като изключим сменени -каскада и кинескоп на един вече 23 годишен и все още работещ електрон Ц382 ДБ.Пуснах поста та ако има някой, който му е мряло такова магаре ,да удари едно рамо и да спестя някой лев от сервизи,а ако нестава -то е ясно,ще се ходи в сервиз.Пък и нали форума е направи си сам, никой не се е родил научен.
MrMurdjo - майстор
На първо време го отвори и почисти от черните сажди, които няма как да няма вътре полепнали по елементите, особено на захранването, кинескопа и високото напрежение.
Имам JVC на 25 години, който все още работи, но наскоро точно това правеше - пусковата схема на захранването се чува как дава първоначален импулс, но сработва защита.
Почистих го основно и заработи без да му пипам нещо друго (преди много години съм му сменял кондензатори, но това е друга тема).
Най-добре е ако има компресор да се издуха - навън на открито. И с прахосмукачка става да се смучат, но трябва да се помага с някаква четка да се отлепват тези мазни черни сажди.
sim40 - напреднал
Днес точно това направих-почистих го идеално с четка и прахосмукачка .Няма ефект.Утре ако остане време след работа ще огледам добре кондензаторите и платката с лупа.Ако открия нещо ще пиша.
Благодаря на всички отзовали се!
kapanec - специалист
Същите симптоми ги имам и аз с един малък шарп купуван преди 11 години но так и не се наканих да го метна до сервиза но поне може да го по очистя и ако заработи добре .Но ? след толкова време престой може и да се окаже че има вече и други болежки
miroton - майстор
Това с лупата го забрави,а смени всичките кондензатори около импулсното.Ще ти излезне 5 лв.
  • 1
  • 2

Тема "Телевизора не включва!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: