• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Тани - модератор
Най-важното условие е дали имаш необходимите връзки! Другите условия(техническите) са лесно преодолими. Като се справиш с първото условие пиши от къде си и с какава земя разполагаш и ще мислим алтернативите!
rosso666 - специалист
Ами в момента обмисляме с жената да се махнем от апартамент в софия и да си вземем земя някъде около София(20км най-далече) и обмислям този вариант за някаква независимост а и печалба каквато и да е тя.
А защо пък са необходими връзки?
И с кой алтернативен източник ще си възвърна парите.
edemy2001 - специалист
rosso666 написа:
Ами в момента обмисляме с жената да се махнем от апартамент в софия и да си вземем земя някъде около София(20км най-далече) и обмислям този вариант за някаква независимост а и печалба каквато и да е тя.
А защо пък са необходими връзки?
И с кой алтернативен източник ще си възвърна парите.
За последните 10 год. в района на София средната годишна стойност на вятъра е около 3.3 м/сек. Това за собствени нужди става, но за продажба е твърде малко. Икономически е оправдано да се строи вятърен генератор за продажба на ел. енергия, ако средната годишна скорост на вятъра е повече от 4.5 м/сек. Така, че ако мислиш да изкарваш пари от това - по-добре от слънчева енергия в този регион. За вятърна енергия е подходящо между Вакарел и Ихтиман.
rosso666 - специалист
Добре а какъв ветрогенератор ми е нужен за собствени нужди.Колко вата ??и с него какво мога да си захранвам.
А 1КВ на слънчвите панели колко пари излиза имате ли представа за производство на ел. енергия?
Благодаря отново
Тани - модератор
Ако имаш достъп до ток въобще не ти трябва да се занимаваш с ветрогенератори и фотоволтаици!

Ще изпреваря следващия ти въпрос - какви фотоволтаици ще ти трябват за да си топлиш бойлера безплатно и ще ти дам линк на специализиран форум в който има подробности за цени , закони и спънките които ще имаш за да си продадеш енергията:
http://solar.sts.bg/forum/index.php
dj_marti79 - специалист
Здравейте колеги.
Ако вместо три широки перки, сложа 12 малко по-тесни ще паднат ли оборотите? Идеята ми е да увелича площта на витлата за да добия по-голяма механична мощност а от там и електрическа.
Ето го новия вентилатор. От наблюденията ми върху него стигнах до следните данни:
1m/s=1W (при условие че и тръгнал)
2m/s=6W (при условие че и тръгнал)
3m/s=12W
4m/s=24W
5m/s=36W
Измерванията са приблизителни.

Прикачен файл

DSC00016.JPG
PCL82 - майстор
По-големият брой лопатки намалява оборотите и кпд-то, но турбината тръгва при по-слаб вятър.
Това ще рече, че вида на турбината се избира според вятъра в района. Тези с 2,3 и 4 лопатки се водят бързоходни, а с повече лопатки-бавноходни.

Има два принципа на оползотворяване на вятъра-едното е съпротивителнията т.е. площ срещу която вятъра бута и аеродинамичният-т.е. профилът на крилото създава разлика в изминатите пътища от предната и задната му страна, в резултат на което възниква подналягане и увличане.

Аеродинамичният принцип осигурява по-голяма мощност от съпротивителният-всъщност при него са налични и двата.
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Здравейте колеги.
Ако вместо три широки перки, сложа 12 малко по-тесни ще паднат ли оборотите? Идеята ми е да увелича площта на витлата за да добия по-голяма механична мощност а от там и електрическа.
Ето го новия вентилатор. От наблюденията ми върху него стигнах до следните данни:
1m/s=1W (при условие че и тръгнал)
2m/s=6W (при условие че и тръгнал)
3m/s=12W
4m/s=24W
5m/s=36W
Измерванията са приблизителни.
Колегата в горния пост ти е обяснил много ясно за какво става дума. И аз не бих могъл да го кажа по ясно.
От мен ще добавя, че мощността която ще ти даде генератора не зависи от площта на лопатите, а от площта която има перката (ротора) като цяло.
Мощността на вятъра = гъстота на въздуха / 2 * площта на ротора * скоростта на вятъра³

Където гъстота на въздуха = 1.225 kgm³ на морското равнище, площ = Pi * R²

Да кажем, че ще изчислим мощността на вятър 5ms при диаметър на ротора 2м. то ще получим следното

1.225 / 2 * 3.14 * 1 * 1 * 5³ = 240 W

Това е мощността на 5м/сек. вятър. Следва да приспаднеш ефективността на ротора, която при най-добрите перки достига 45%, а в твоя случай е може би около 35%.

240 * 0.35 = 84 W

От това трябва да приспаднеш и КПД на генератора - в най-добрия случай около 75% в домашни, приспособени и др. подобни генератори...

84 * 0.75 = 63 W

Остава и самия генератор да може да дава тази мощност...

Същите сметки при 10 м/сек. вятър ще изглеждат така:

1.225 / 2 * 3.14 * 1 * 1 * 10³ = ~ 1920 W

1920 * 0.35 = 672 W

672 * 0.75 = 504 W

От всичко казано до тук, би трябвало да ти стане ясно, че най-напред трябва да се види генератора ти при какви обороти и вътрешно съпротивление каква мощност дава и да се сметне след това диаметъра на перката, за да ти даде такава мощност, каквато може да преобразува генератора от механична в електрическа.
Освен това ако перката ти е по-голяма отколкото е необходимо генератора ти ще се върти по-бавно и пак ще дава по-малка мощност отколкото се очаква от него. Ако пък е по-малка, ще ти дава по-малка механична мощност, отколкото му е необходима. Затова перката трябва да се сметне поне с 5 - 8 % точност, за да очакваш резултат.
dj_marti79 - специалист
Здравейте.
Благодаря за мненията, тези формули са много ценни но никъде във формулите не видях да участват броя на витлата, следователно не бързайте с твърденията че многовитловите са бавноходни. Нашие практически опити показват точно обратното. Между другото днес след обяд имаше силен вятър (5м/сек. за нас е силен)! Отчетохме 100W и не знам какво да мисля? Явно плътността на вятъра е от много голямо значение.
Поздрави.
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Здравейте.
Благодаря за мненията, тези формули са много ценни но никъде във формулите не видях да участват броя на витлата, следователно не бързайте с твърденията че многовитловите са бавноходни. Нашие практически опити показват точно обратното. Между другото днес след обяд имаше силен вятър (5м/сек. за нас е силен)! Отчетохме 100W и не знам какво да мисля? Явно плътността на вятъра е от много голямо значение.
Поздрави.
При изчисляването на геометрията на витлата участвува и един коефициент наречен TSR /Tip Speed Ratio/ или на нашенски коефициент на скоростта на върха на крилото на ротора. При ротори с 5 и повече броя крила този коефициент е максимум 4, при 3 до 5 бр. е между 4 и 5, при 2 - 3 е около 6 и при 2бр. е между 6 и 8. TSR е отношението между скоростта на вятъра и периферната скорост на лопатите. Т.е. ако вятъра ти е със скорост 5 м/сек. и имаш 4 лопатен ротор с диаметър 2 м. за който TSR =~ 4.5 ще имаш 5 * 4.5 = 22.5 м/сек периферна скорост на лопатите. Обиколката на ротора ти е C = Pi * D; 3.14 * 2 = 6.28 метра. Разделяш периферната скорост на дължината на окръжността и получаваш 22.5 / 6.28 = 3.58 пъти се завърта за 1 секунда, 3.58 * 60 = 214.8 оборота в минута ще ти прави този ротор при 5 м/сек вятър.
Същия ротор, ако му добавим още 2 лопати и стане с общо 6 лопати, сметките ще са съответно TSR =~ 3.5 5 * 3.5 = 17.5 м/сек периф. скорост; 17.5 / 6.28 = 2.79 пъти за сек. или 2.79 * 60 = 167 оборота в минута.
Извода е, че с 4 лопати прави приблизително 215 об/мин, а с 6 лопати - приблизително 170 об./мин.
Като допълнение - TSR зависи от броя на лопатите, от диаметъра на ротора и геометрията на лопатите. TSR който написах тук за различния брой лопати е приблизително верен за ротори с диаметри от 1 м. до около 4 м.
Замисли се защо на промишлените генератори слагат ротори с 2 или 3 лопати и изключително рядко с 4 лопати. Съществуват дори такива с 1 лопата и балансна тежест вместо втора лопата.
От броя на лопатите ти зависи само началната скорост на вятъра при която ще тръгне да се върти ротора.
Не може да не си виждал по американски и австралийски филми едни вятърни устройства с 12, 24 че и повече лопати. Да си видял на въпросните филми такова нещо да се върти с 100 - 200 оборота!? Върти се много бавно, а и не е необходимо да се върти бързо, защото това се използва за задвижване на бутална помпа за вода.
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: