• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
sergy - напреднал
Здравейте,
Ако има интерес, ще публикувам информация по-подробно. Накратко избягваме саморазливащи се замазки, класически замаски и т.н.
Дюшемето се кове върху гредичките (майките) по класически начин. Аз лично го завих с винтове с TX глава.
Интересното е, че гредичките се нивелират върху купчинки пясък с водна терзия. Откъм стената се оставя луфт 10-15 мм. След като се нивелират гредичките се дозасипва с пясък около 20 мм над пода навсякъде. Пясъкът осигурява защита срещу разни акари и подобни и попълва гредичките, когато се разсъхнат. Върху пясъка може да се направи топлоизолация по желан начин, ако се налага. Най-накрая получавате нещо като палуба, която може топлинно да шава. Задължително под первазите трябва да може да се вентилира. Старият майстор, който ме е учил на тази техника, беше категоричен: да не се фиксират гредичките!. Дебелината на гредичките+дебелината на дъските трябва да е 0 до 5 мм по-малка от желаната височина на дюшемето. С майстора бяхме наковали дюшемето в една къща преди 15 г. и сега приложих опита: доволни сме. Всичко друго, написано по-горе е вярно и съм го приложил. С изключение на фиксирането.
Затягането на дъските го правя с двойна скоба моя конструкция.
Мога да публикувам и снимки.
Серги
root666 - специалист
Вместо пясък не може ли да се използва перлит или керамзит?
sergy - напреднал
Здравейте пак,
Ето някои подробности:
1. Дюшемето го кова като подложно под ламинат, за да компенсирам 130 мм "трап" за запълване от старо дюшеме.
2. Не съм крил винтовете, но могат да се слагат косо отстрани и да бъдат скрити. Много по-лесно е с винтове и винтоверт, отколкото с чук. Не стават грешки в удара :-), регулираш си силата и винаги главата се скрива, може и да се демонтира едни ден (не дай си боже).
3. Дъските и гредичките съм ги оставил един месец да се аклиматизират. Така съветват всички. Мисля, че сгреших, дъските се изкривиха и втвърдиха. Е6@ ми се м@м@т@ докато ги натегна със стягата. Купих идеално прави дъски. Ако ги бях наковал веднага щяха да легнат много по-лесно. Пък да си съхнат там. Хванати с по два винта 5х100.
4. Монтажът съм извършил сам с помощта на двойната скоба и стягата. Предупреждавам: при по-дебели дъски или дъб ще ви трябва много по-яка стяга или ще си правите лост от трупчета.
5. Двойната скоба е незаменима. Последните дъски се затягат по т. 4.
6. Отдолу капнах малко пяна тук там под гредичките, за да не ги разместя при настилането на пясъка.
Ами това е. Ще опитам да кача снимките.
Прикачен файл:
02NivoNadlazno.JPG
Прикачен файл:
01NivoNapreki.JPG

Прикачен файл

05SkobaAndStyaga.JPG

Прикачен файл

04VintoveTX5po100.JPG

Прикачен файл

03PyanaVmestoKlin.JPG
sergy - напреднал
Ето още снимки, не можаха да се качат всичките. Да допълня нещо. Дъските ми бяха дефектни, с несъответстващи размери "мъжко/женско". Затова съм ги поорязал за монтажа. Иначе тази методика е прерфектна при хубави равни дъски. Трябва да се изтества силата на навиване на винтовете предварително. За да не ги цепи и да се крие главата на винта. В моя случай аз съм ги потопил надолу, тъй като цялото жилище ще бъде с ламинат и дюшемето се явява подложно. Засега няколко месеца не е мръднало. А и не скърца! Абе на едно място скърца малко...

Прикачен файл

07Final.JPG

Прикачен файл

06Montage.JPG
sergy - напреднал
root666 написа:
Вместо пясък не може ли да се използва перлит или керамзит?
Перлитът е крехък и според някои (САЩ) е канцерогенен. Керамзитът е едър. А и двата са леки и не биха попълнили празнините под гредичките. Моят учител, старият майстор, ползваше бичмета само с една равна страна - под дъските.
stz
:? :? въпрос какво му е на дюшамето ,че не го хАРЕСВАЩ ??много по-добре е от ламината !цикли фугира и лакира :) а както си го решил,че ще слагаш ламинат можеше под дюшамето да сложиш вата !!!!
tomny - специалист
И на мен ми е чудно за чий ще покриеш хубавото дърво с някаква пресована пластмаса, която за три години ще стане на нищо, ама така си е решил човека...
Chefo77 - майстор
tomny написа:
И на мен ми е чудно за чий ще покриеш хубавото дърво с някаква пресована пластмаса, която за три години ще стане на нищо, ама така си е решил човека...
+ още един.
Добре е станало, ама като ще слагаш ламинат, да беше взел ОСБ или кофражно платно ...
torbalan - Дървен философ
хм
да сложиш ламинат върху това дюшаме???

странно решение :)
Spokoiniq - майстор
то пък едно дюшеме...чам, за подложка само става
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Дюшеме (дюшаме) върху пясък - класически монтаж." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: