• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 56
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
258
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 296

Тани - модератор
Пак избегна въпроса ! Какво е твоето решение на проблема:
Тани написа:
ще свързвам аспиратора на твърда връзка за да не се подмятат кабели . Най - близката разклонителна кутия е на 2 метра и през нея минава кръга на контактите за кухнята и смятам от там да "хвана ток" Какво сечение кабел да избера . Не съм погледнал каква е мощността , но обикновено са около 300W .
Няма контакт наоколо!
vvventsi - специалист
Тани написа:
Пак избегна въпроса ! Какво е твоето решение на проблема:
Тани написа:
ще свързвам аспиратора на твърда връзка за да не се подмятат кабели . Най - близката разклонителна кутия е на 2 метра и през нея минава кръга на контактите за кухнята и смятам от там да "хвана ток" Какво сечение кабел да избера . Не съм погледнал каква е мощността , но обикновено са около 300W .
Няма контакт наоколо!
ами слагай 2.5mm2 и си готов!
Тани - модератор
Е това правя де! И това се опитвам да обясня няколко страници вече!
vvventsi - специалист
Но това са часни случай, като в момента правиш все едно отклонение за контакт който е 16А и не се знае какво ще се включва,но ще е най много 3.5kW!
Тани - модератор
Да,така е. Темата е създадена именно заради този частен случай. Той е причината за по-голямата част от пожарите причинени от късо съединение - несъобразяване на сечението на кабела с предпазителя преди него. Смятам, че ще е по-безопасно да втълпим на всеки домашен майстор да съобрази кабела първо с предпазителя , на чиито кръг иска да монтира нещо и чак след това с товара. Ако бъркам нещо поправете ме. Признавам си, въпреки че от малък ме влече електротехниката и електрониката и съм прочел десетки книги,но не съм завършил подобно училище , за ралика от повечето от вас. Не искам да влизам в конфликт с никой от вас и ако не е, че ще ме гризе съвестта, ако не дай Боже се случи нещо с някой, който е чел форума и тази тема, досега отдавна да съм спрял да пиша в нея.
vvventsi - специалист
в повечето английски щепсели има монтиран предпазител ,което на мен много ми харесва и ако нашите ги направят така със предпазител вътре във самия щепсел ще много добре и мисля че точно това е причината за повечето пожари станали от късо съединение!. А за училището защо не си влязъл в елекротехникум или като го наричат сега гимназия и аз от малък съм почнал да бърникам из контактите и първата ел .верига която съм правил беше с вилици и лъжици :-D
Тани - модератор
Офтопик!

Честно казано и досега съжалявам че не съм го направил - останах си в Сопот за да уча в един от най-престижните за времето си техникуми - ОТ(Един от четирите образцови техникума)"Ген.Владимир Заимов" със специалност... технолог производство на боеприпаси :x, по препоръка на родителите ми . Не съм работил и ден по специалността си! Относно първите ми опити в електротехниката - евала на родителите и дядо ми.Понеже в детската градина съм ходел с шнура (от онези с щекерите ако си ги спомняте :) ) за играчка , са решили , че трябва да ми обяснят какво е проводник , изолатор и какво не бива да правя , за да не ме хване ток. На 6 години вече съм сглобил първата си фасонка с кабел и щепсел и доста години ги пазеха така сглобени за да ми ги показват! В училище имахме задължителен абонамент за някой вестник и любимия ми беше ....изненадаааа НАПРАВИ СИ САМ :-D Там имаше много интересни неща свързани с електроника и електротехника и все още пазя почти всички броеве от вестника и след това от списанието.

Това вече си беше спам , но искам да покажа , че не се опитвам да блесна пред когото и да било!Не е това целта ми , нито пък да се заяждам с някого. Уважавам всички ви като специалисти и вече десетина пъти го казах в тази тема , че сте прави относно проектирането - винаги се тръгва от консуматора! И всичко което сте написали е точно така - никога не съм го оспорвал!
vvventsi - специалист
Преди 2г. работих в една фирма ,прекарвахме ел.инсталации, нещо правихме в асансьорната стаичка където са двигателите на асансьорите на 17 етаж във високите сгради в КТМ то в Русе ,понеже ни трябваше ток за удължителя си монтирахме контакт на едно табло на междинния етаж до асансьорнато ,в това табло идваше трифазен ток от мазата по едни проводници 10mm2 ,долу в мазата от където идваше тока имаше три предпазителя от онези стопяемите но не винтовите а по мощните може да са били 100А ,така че монтирахме си контакта към двата проводника 10mm2 с две лустер клеми преминахме на 2.5mm2 и си сложихме контакта ,занулихме си го както си мо е редът,почнахме да си работим но удължителя все искреше нещо като включвахме и изключвахме различните консуматори ъглошлайф електрожен ,двете клеми фазата и нулата постоянно опираха във занулителната пластина на удължителя като дръпнеш щепсела и последния път направо залепна и даде на късо,само за секунда кабела на целия удължител почна да се топи и пуши,удължителя беше дълъг около 50m,стана голяма димилка в стаята,не можеше изобщо да се диша,нито се виждаше нещо ,веднага слязохме до таблото и дръпнахме щепсела на удължителя,добре че бяхме там иначе щеше да стане пожар,ако имаше монтиран предпазител във щепсела това нямаш да се случи!,повечето от домашните пожари причинени от късо съединение стават от такива случай!.Затова казах че това много ми харесва как са направени английските щепсели със предпазител във тях,не знам защо нашите не ги направят и тях със предпазител !
Последна промяна от vvventsi на пет окт 21, 2011 1:01 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Е защо да е офтопик - това си е практически пример и смятам , че е съвсем уместен в случая! Да си призная - в момента в който видях анкетата веднага ми изникна аналогичен случай пред очите! Със сигурност съм писал във форума за него , дори може да е в тази тема. Правехме една банка в Ботевград с колегата Леонардо от форума и там имаше един единствен предпазител и той е бил поне 100А - от тези големите бакелитовите и на него вързан с половин метър кабел един разклонител. В него си включвахме удължителите. Една вечер започна да премигва лампата(прожектор 500W) и угасна и помислих , че някой я изключи . Тръгнах да проверявам и пред очите ми пламна кабела на макарата , който беше от по-дебелите - 2,5mm² . Изтичах и спрях предпазителя и всички се развикаха какво съм направил - оказа се , че кабела , като е стоял навит на макарата е прегрял в най-вътрешната си страна на макарата и е дал накъсо , въпреки , че бяха включени два прожектора по 500W само. Тогава видях на живо какви са последствията от несъобразен предпазител! Пък и не само ! Оттогава винаги развивам кабела на макарата докрай , когато ще включвам нещо за дълго време!
zz_stefanov - майстор
Тани написа:
Е това правя де! И това се опитвам да обясня няколко страници вече!
На теб наистина ти трябват много страници за да обясниш нещо.
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 56

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: