• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 29
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
evil - специалист
"""Кви обеми кви чудеса то ако не ти стига водата от бойлера ще си вземеш проточен""" Аре уе :-) Аз съм си взел 120литра и с часовник на нощна/до като още е има/ спи :-D
fox_vt - майстор
Хеххе то от 80 на 120 литра голяма стъпка в еволюцията :lol: :lol: но както е казал мечо пух колкото толкова :-D
valentin112 - специалист
fox_vt написа:
Хеххе то от 80 на 120 литра голяма стъпка в еволюцията :lol: :lol: но както е казал мечо пух колкото толкова :-D
не е казал това мечо Пух, а "Колкото повече, толкова повече"
evil - специалист
"""Хеххе то от 80 на 120 литра голяма стъпка в еволюцията но както е казал мечо пух колкото толкова"""
еми че голяма е......това е вода за двама да се окъпят а ние сме двама ........ мечо пух не съм го предвиждал :lol:
baretata_7_62 - специалист
Екстра е по голям бойлер, по голям капацитет, щом покрива средно дневната консумация. Но ако бойлера ти е 80литра и не ти стига с едно загряване, няма пък да го сменяш заради едно реле на нощна :) Ето заради това, съм замислил да сложа проточен след обемния. След като ти свърши водата, започва да работи проточния. Щото има и друг момент, ако си вземеш по голям бойлер, има вероятност топлата вода да не се изразходва цялата и така да си стой, което са си загуби.
fox_vt - майстор
Е ти след като сложиш проточен за какво ще ти е обемния :? и как мислиш ако ти свърши водата в обемния докато се къпеш,кой ще ти пусне проточния да продължиш.Проточния елиминира всякакви управления и релета защото имаш неограничена топла вода по всяко време,но си има и съответните минуси-по малък дебит(инфото е за 7кВ бойлер сега има и по големи),регулирането на топлата вода става със промяна на дебита(ако си със единичната врътка) и просто забравяш че имаш кран за студена вода.Също не е приложим за термостатни смесители.
Немам толкова акъл, хипотеттично проточното ще бъде на резервната скамеийка. Цаката е като цяло да плзваш топла вода на ноща енерджи, и АКО се наложи да имаш експресен варянт за топла вода когато и да е!? Е това е тнкия момент,дали ръчно да се вкклчва или със термостат на определе градус сам даи си се активира :)
fox_vt - майстор
Всъшност може аз така мисля да си правя инсталацията със слънчев панел,ще има три датчика които ще са настроени да се включват в определена температура.Първо ако има топла вода над 40градуса в слънчевия бойлер проточния ще бъде изключен,като падне температурата на водата идваща от сл бойлер на 30 градуса ще се вкл проточния на 1ва степен като падне на 25 на 2ра степен и като падне на 20 гр в сл бойлер ще се вкл проточния на макс.Ама тая схема ще я правя догодина.
Точно така, прточния ще си е включен, но трябва да е със термостат или някаква система управляваща температурата, и при спадане под определена да се задекства. Брат цаката е следната, така и така имаш обемен бойлер, що да не го ползваш на нощна и след като ти свърши водата да караш на проточния. Има едни немски бойлери който са комбинирани -обемно проточни, 3-4kW нормален режим и 22kW в проточен режим на 3 фазен ток. И са по 1000лв и нагоре. Така че ще ползваме принципа, но с по малки параметри. Не че ще забогатеем, но така и така си цъкаме форумчета и разбираме малко от токове и топлотехника, що па да не изкараме 5лв от енергото? Остаи 5те лева на страна, малко или много по този начин влиаеме и благопрято на ел мрежата. Абе само плюсове бе :)

П.С. Който както иска да си затопля водата, важното е да има потребление, респективно потребители, респективно финансране и т.н. ;)
Ето и моето табло, вдъхновено от тази тема.

Инфо:

Таймера е седмичен, за монтаж на ДИН шина от Баумакс около 24,00 лв.
Контакта отново е за монтаж на ДИН шина - около 3,00 лв.
Контактора е на ЕЛ-МАРК - около 25 лв.

Поздрави.

Прикачен файл

2012-01-07 20.03.31.jpg
2012-01-07 20.03.31.jpg (94.47 KиБ) Видяна 7266 пъти

Прикачен файл

2012-01-07 20.03.24.jpg
2012-01-07 20.03.24.jpg (91.45 KиБ) Видяна 7266 пъти
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11