• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Sharkolia - специалист
Как се прави оксидация? Казаха ми ,че се продава готова в оръжейните магазини ,вероятно е нещо подобно на боя/патиан ,нямам идея.Отделно гледах едни снимки на които беше показано нагряване на метала и потапяне в изгоряло масло ( евентоално ако детайла е закален кво правим тогава??? )
Ако някой знае нак да пише тук ,прегледах форума и ненанерих такава тема :?:
velsi - Почетен майстор
Преди доста години и аз се интересувах. Приятел ми даде технологичната документация от военния завод и аз я бях преписал. Ако имаш късмет да я намеря... Лошото е, че даже нямам идея къде може да е, но ще потърся.
Sharkolia - специалист
супер ще съм ти благодарен ! :)
velsi - Почетен майстор
Падна ровене, но го намерих!
В общи линии оксидацията представлява потапяне на предварително обезмаслените детайли във воден разтвор на сода каустик, с концентрация 600-700г/л и натриев нитрит 220-235г/л. Температура на разтвора 136-140 градуса. Време за обработка 30 минути.
Има разни други обработки като промиване, сушене и т.н. които не са толкова интересни, както и различни концентрации на разтвора според вида на стоманата.
Възможно е да има и други видове оксидация. Това е тази, правена навремето когато имаше оръжейно производство.
RABATA - напреднал
velsi написа:
Падна ровене, но го намерих!
В общи линии оксидацията представлява потапяне на предварително обезмаслените детайли във воден разтвор на сода каустик, с концентрация 600-700г/л и натриев нитрит 220-235г/л. Температура на разтвора 136-140 градуса. Време за обработка 30 минути.
Има разни други обработки като промиване, сушене и т.н. които не са толкова интересни, както и различни концентрации на разтвора според вида на стоманата.
Възможно е да има и други видове оксидация. Това е тази, правена навремето когато имаше оръжейно производство.
И сега се прави оксидацията по същия начин. Само да добавя, че содата трябва да на люспи (с течна нищо не става).Натриевия нитрит всъщност е сода за бъчви(има го във фирмите за химия). Доколкото си спомням се слага и 20 гр/л водно стъкло. След като се извади пушката от разтвора веднага се слага в масло, иначе става червена като лисица. Ако има интерес мога да питам колегата от другата рота какъв е точно процеса(работя в ремонтно поделение). Има 6-7 последователни вани със различни химии, температури и време на престой на оръжието.
lov - майстор
RABATA написа:
И сега се прави оксидацията по същия начин. Само да добавя, че содата трябва да на люспи (с течна нищо не става).Натриевия нитрит всъщност е сода за бъчви(има го във фирмите за химия). Доколкото си спомням се слага и 20 гр/л водно стъкло. След като се извади пушката от разтвора веднага се слага в масло, иначе става червена като лисица. Ако има интерес мога да питам колегата от другата рота какъв е точно процеса(работя в ремонтно поделение). Има 6-7 последователни вани със различни химии, температури и време на престой на оръжието.
Колега не подавай невярна информация. Содата за бъчви е калциев карбонат. и няма нищо общо с натриевия нитрит.

Относно оксидацията и рецептата колегата е дал класическата рецепта и наистина често се използва и сега. Температурата на обработка е същата като това всъщност е и температурата им на кипене. Ако се получат разлики в температурата на кипене значи разтвора трябва да се коригира с добавяне на нитрат или нитрит. Вече и не си спомням и аз кое как отдавна беше.
В место натриеви соли може да се ползват и калиеви. Като калиев нитрат има в агроаптеките. ''Селитра''
Предварителните обработки обаче са най важни за качеството. Така че и съвсем не са маловажни.
Sharkolia - специалист
Благодря ви момчета за съветите и рецептите! Само кофтито е ,че пустите му химикали ,които сте изброили ми изглеждат недостъпни за редови гражданин :cry:
lov - майстор
Sharkolia написа:
Благодря ви момчета за съветите и рецептите! Само кофтито е ,че пустите му химикали ,които сте изброили ми изглеждат недостъпни за редови гражданин :cry:
Два от химикалите се намират без проблемно. Натриевата основа е сода за сапун /сода каустик/ има я в железариите. Натриевия нитрат както писах може да се замени без никакви проблеми с калиев нитрат. Такъв се продава в агроаптеките за наторяване. Като всъщност и содата за сапун и там можеш да намериш. Натриев или калиев нитрит от магазините за химикали. Е химически чист е там ама не струва кон и вол.
Всъщност сега погледнах рецептата която е дал колегата и тя не е пълна. И може би за това си се шашнал че пиша за три съставки. А те са натриева основа, натриев нитрат и натриев нитрит. Довечера ще ти кача точната рецепта ако не си се отказал все още.
Sharkolia - специалист
Давай и рецепти и описания на процеса и тнт ...ако можеш на най-елементарен БГ ,че както забелзваш химията не ми беше силната страна :)
Отделно ще имам грижи да ги намеря в Полша където съм ,така че всичко ми се усложнява ала ,ще видим Леля ми е тука и е химичка само дето я мързи да си мръдне пръста 2 месеца я молих да ми намери Подманган - тва на бг е калиев перманганат ,сега я тормозя и за амоняк ,та ще и увелича списъка :-D
lov - майстор
Sharkolia написа:
Давай и рецепти и описания на процеса и тнт ...ако можеш на най-елементарен БГ ,че както забелзваш химията не ми беше силната страна :)
Отделно ще имам грижи да ги намеря в Полша където съм ,така че всичко ми се усложнява ала ,ще видим Леля ми е тука и е химичка само дето я мързи да си мръдне пръста 2 месеца я молих да ми намери Подманган - тва на бг е калиев перманганат ,сега я тормозя и за амоняк ,та ще и увелича списъка :-D

Специално за твоя случай незнам как седи ситуацията.Колко са ти големи детайлите от каква стомана са. И вообще какво искаш да покриваш защото има много рецепти за най различни ефектии нюанси на черно синьо и кафяво. А също и на преливащи се петна. Баща ми цял живот само с това си е вадил хляба ама и много от нещата му заминаха защото повечето си ги знаеше на изуст и никъде не са записвани. Ето ти няколко рецепти за петниста оксидация:
Няколко рецепти, които се доближават до петнистата оксидация.Предимно това са нюанси на синьото.
Рецепта 1
Вода 1литър,калиев ферицианид(червена кръвна сол)100г,железен трихлорид 100г.При по-дълга обработка цветът достига до черносин.
Рецепта 2
Тъмносиньо оцветяване.Разтвор на 124г натриев тиосулфат,38г, оловен ацетат и 1 л вода.Обработка при 80-95С до желаният отенък.
Рецепта 3
Потапяме предметите в стопилка на 500г магнезиев оксид и 5 Килограма натриев нитрат.Вадим, промиваме с горещ разтвор на натриев карбонат, изсушаваме и смазваме.
Рецепта 4
Стопилка на равни части натриев и калиев нитрат в чист(не ръждив) съд. Загряваме до 500С, добавяме 1 обемна част манганов диоксид на 50 обемни части смес( ако сместта е 50г добавяме 1грам).Очистените предмети потапяме за кратко в стопилката(при 315-345С като после повишаваме до 500С).Държим ги 4-5 минути.колкото по-висока е температурата, толкова по интензивно син цвят получаваме.Изплакваме в студена и гореща вода, сушим и смазваме.
Рецепта 5
Гълъбова(сивосиня ) оксидация.Железен трихлорид 30г/литър,живачен нитрат 30г/л, солна киселина 30г/л, етилов спирт 120г/л.Обработка до 12 часа при 20-25С-тази оксидация може да си я направи всеки начинаещ любител , защото тя не изисква високи температури.

За дълбоко,черна,лъскава оксидация р-а е:
натриева основа - 600г
натриев нитрит-200г
вода-1000мл
Разтвора се нагрява до кипене (130*С) и изделието(предварително почистено и обезмаслено) се задържа при тази температура 40-60мин.След това се измива обилно с вода.
-
За черен матов цвят:
натриева основа-600г
натриев нитрат-150г
вода-1000мл
процедурата е същата
Ако се смени с калиев нитрат и калиева основа, се получава синкав цвят.

Обезмасляването трябва да се прави грижливо, първо с ацетон, после да се потопи в натриева или калиева основа, гореща за поне 10 тина минути, като се извади и промива да не се оставят следи от пръсти.
Или ако стоманата е легирана и става кафява пък и най универсалната рецепта р-а е:
натриева основа - 600г
натриев нитрит-150г
натриев нитрат-100г
вода-1000мл

И една друга рецепта която не съм я правил но съм виждал направено. Не е оксидация но фосфатиране но пак има същите защитни качества даже и по добри. А ако е само за декорация имат и някакви други препарати на същата фирма но не помня какво точно.
Металните части се обезмасляват с кореселин,почистват и подсушават.
Не се използва вода!
Ако има малки язви по метала,може да се премахнат с фина шкука с номер 2000 до 4000.
След това се използва ето този ръждопреобразувател:

http://www.ebay.de/itm/WURTH-SABESTO-RO ... 8482753124

Препарата се нанася с четка на тънък слой време за реакция-3часа,а ефекта на оксидацията се вижда след48часа.
Важно!
Обработените метални части не се пипат с пръсти до като не изсъхне нанесения препарат,трябва да се пазят от допир,защото ще се получи ефекта ако пипаш все едно по прясно боядисан автомобил!
В общи линии това го пише в упътването на опаковката.Препарата е течен с бял цвят подобн на прясно мляко.
След успешната оксидация детайлите се полират,като се протриват леко с вълнен плат и се омазняват с някакво масло.

Ето тука има доста неща ама на руски.http://patlah.ru/etm/etm-01c.htm
  • 1
  • 2

Тема "Оксидация на метал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: