Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
Цените са примерни при сравнително еднакви условия(коефицент на топлопреминаване,пожароустоичивост,вид на завършеността) с цел сравнение.Всичко е вземано от СЕК(което е представителна извадка за страната) и са начислени печалба(12%) и непредвидени разходи(8%)+съм закръглил цифрата.Панелите са на база оферта.Всееки вид стена само от материалите може да варира в мноого широки граници(примерно на панела не е нужно да му лепиш гипсокартон вътре ,но тогава сравнението е некоректно;на тухлите цената варира също стабилно ;а дървесината върви от 280 до 1300 лева кубика :!: ).Отделно кои как ще се спазари за изпълнението и от къде ще си домъкне материалите няма как да гадая.Специално за зидарията по СЕК е 116 лв./кубик което е 29 лв./кв. + печлба + непредвидени+ДДС и хоп 40 лева.Верно тия неща може да си ги спестиш ако си наемаш сам маистори/работиш сам ,ама то тогава и за дървената стена ще е така и за панелната :cool:
stivemaster написа:
Колега Tsilkov може да добавиш и още един по харесван от клиентите вариант - метална конструкция
Тва пък как го измъдри :? .Най-харесвания от клиентите вариант е монолитен строеж със зидария.Дървен ,или метален скелет не мога да бъда сигурен понеже и двете са с малък пазарен дял ,но според мен дървените къщи са доста повече като строителство.Пък и цената на стената както каза е горе-долу същата като тази на дървото-затова не съм си играл да я смятам.
torbalan написа:
dido72, сглобяемите къщи са значително по-скъпи от монолитното строителство...
Нормално да е така като си взел оферта от фирма до ключ :-D :-D.
Ако си сикал и да ти е двуетажна къщата нещата съвсем стават :sad:
Последна промяна от Tsilkov на съб ное 05, 2011 9:46 pm, променено общо 2 пъти.
Tsilkov - майстор
1
Последна промяна от Tsilkov на съб ное 05, 2011 9:46 pm, променено общо 2 пъти.
Tsilkov - майстор
1
Последна промяна от Tsilkov на съб ное 05, 2011 9:46 pm, променено общо 1 път.
ArturDent - Почти Безобиден
Tsilkov, прочети правилата -> viewtopic.php?t=20730
и по-специално т.12, 11 и евентуално 6!
torbalan - Дървен философ
Tsilkov написа:
torbalan написа:
dido72, сглобяемите къщи са значително по-скъпи от монолитното строителство...
Нормално да е така като си взел оферта от фирма до ключ :-D :-D.
Ако си сикал и да ти е двуетажна къщата нещата съвсем стават :sad:
Сравнявал съм най-евтините варианти...

панелите за сглобяемата къща ми ги предлагаха без печалба за фирмата с уговорка че ще си ги монтирам аз с приятели - тоест труд няма...

тухлената стена ми я е зидал наемен работник... и въпреки това е значително по-евтино...

сглобяемата къща излиза поне два пъти по-скъпо...

друга рекламна уловка е факта, че цените на сглобяемите къщи са само за къщата... без основата :)
joro39 - специалист
а план трябва ли дървина или метална?
stivemaster - майстор
Проект за съжаление трябва за каквато и да е къща.
Колега Tsilkov няма да ти влизам в тона ,а съвсем конструктивно ще обясня ,че давам примера за по популярното решение само за сравнение с дадения от теб пример за метална конструкция с термопанел ,която за мен е крайно непопулярна за жилищно строителство.
Tsilkov - майстор
stivemaster написа:
Колега Tsilkov няма да ти влизам в тона ,а съвсем конструктивно ще обясня ,че давам примера за по популярното решение само за сравнение с дадения от теб пример за метална конструкция с термопанел ,която за мен е крайно непопулярна за жилищно строителство.
Сори не съм те разбрал (извинявам се и за тона)-мислех че го сравняваш със дървения скелет :sad: .Както писах не съм го включил защото като цена и технология е много близък до дървена скелетна стена,а в същото време нямам данни за нея.Някой ако има цифри да дава.Също така не съм сложил една много разпростаренна стена от термоизолационни бетонни блокчета - защото и за нея нямам цифрите.Остана ми и газобетон да пиша - за него имам данни ,но ме домързя :-D .Има и още една стена от стиропорени блокчета която се пълни с бетон -там също нямам данни ,а съм забелязал че и много се спекулира с нея.
Иначе къща от панели в България дори нямам инфо да има(макар че все някой ще си е рпавил експеримента).Сравнението съм го правил преди почти година за видовете стени по принцип.

Понеже много се отплеснахме по всички видове стени(който пуснах само за сравнение) то по темата "Дървени сглобяеми къщи" според мен "дървена скелетна къща" особенно на един етаж е най-добрия вариант в ценово отношение.Това обаче не означава огромни разлики в цената(каквито се споменават навсякъде) все пак една сграда освен стени и колони има основи,покрив,дограма,ВиК,ел.инасталция,бани,довършителни работи,документация,обзавеждане,вертикална планрировка,озеленяване,комини..........................За да постигнеш тази добра цена (и тази разлика която съм дал в таблицата) обаче трябва да си наемеш майстор дърводелец както си наемаш майстор зидар :cool: .Опреш ли до фирма за "дървени сглобяеми къщи" освен ,че ще ти сложат надценка(все пак са търговско дружество и освен че не работят за потупване по рамото имат данъци,осигуровки,счетоводство.....) върху дървената част ще го сложат и върху всички други неща които описах и тогава цената става :shock:.Плюса в този случей е че ти няма да се занимаваш с нищо - плащаш и след това влизаш да живееш :).
Съвсем друга тема е самите фирми за такива къщи ,че не включват маса неща в офертата си ,а и качеството и технологиите по които работят голяма част от тях са под въпрос.Преди да премине обаче човек на нея трябва да реши дали иска да даде доста повечко пари да му направят всичко ,или да се "хване на хорото" наречено строителство и да стиска палци на финала да е спестил солидна сума парички :) .
mitaka_vk - специалист
Аз бях правил едно сравнение преди една две години и разликата между монолитна и дървено скелетна конструкция не беше голяма мисля че беше около 10%. Дървено скелетната конструкция е на принципа на строителството зад океана на място, като цената на дървения материал е доста голямо перо. А в случая монолитното компенсираше с количеството на бетона /учудвам се понякога колко бетон може да се набута в една обикновена сграда. Стените бяха 16 см за дървено-скелетната и 25 см за монолитната. За сграда от стиропорни блокчета цената излиза доста солена за блокчетата без да се включва армировка и бетон /имам една стара оферта за тях ако я намеря ще я кача/.
Всички сравнения са направени върху една къща на 2 етажа с приблизителна квадратура от около185 кв. м върху наклонен терен. Довършителните работи и инсталациите в общи линии бяха едни и същи така че основно разликата беше в типа на конструкцията. Ако се поръчва от предварително изготвени елементи не знам какво ще се получи защото вече там се начислява допълнително труд за изготвянето на елементите, от друга страна имам съмнение от типа и качеството на материалите които ще се вложат в тези елементи. И допълнително липсата на основни елементи за изграждането /основите като пример/. Смятам че фирмите предлагащи подобен тип строителство има още какво да оптимизират за да станат достатъчно привлекателни за крайния клиент.
Лично за мен най добър вариант е изграждането на дървено скелетна конструкция на място балансирано като цена, време за изработка, липса на голямо количество мокри процеси /бих казал че е доста важен елемент/, начин на полагане на инсталациите и др. Проблем е че знанието и разбирането на подобен тип конструкции е позагубено и се набляга основно на монолитните конструкции. Основно редуцирането на дадена цена е в оптимизирането на детайлите, а дали да бъде на 1 или 2 етажа до голяма степен определя парцела на който се строи и каква квадратура се търси.
stivemaster - майстор
Аз пък смятам че повечето българи не са готови да приемат някои от най добрите технологии на строителство (полистиролен оставащ кофраж),това първо и второ ,трябва да разделим пристрастието от фактите.Какво имам предвид - най добро съотношение цена /здравина и качество на конструкцията както и бързина на изпълнение имаме когато се използва метална носеща конструкция и обшивки отвън и отвътре на който каквато му е кеф.Защо ,защото относително по здрава конструкция можете да получите на по добра цена(с "дървените" къщи най голямата спекулация е цената на материалите), дори да не можете да си я изпълните сами на цена 3 лв./кг.ще ви я направи всеки за около една седмица .След което на принципа направи си сам смятам че голям процент хора биха се справили сами.Другото е пристрастие "на мен ми направиха дървена ,няма да я изкара гадна я ,ще казвам на всички че е най изгодна".Нищо че в нея ще е използван най суровия съществуващ на планетата материал , който от своя страна ,(за да не ти я изядат пълзящите твари) ще трябва да е импрегниран с такива вещества дето по добре да не ги знаете(егати жизнената среда за децата ми). Не на последно място откъм пожароустойчивост ?????

Тема "Дървени сглобяеми къщи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: