Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Някой ползва ли камина/ камера за вграждане/с въздушна риза? Трябва ми за отопление на 4 стаи общо 75 м2 .Стаите са две по две на два етажа една върху друга като комина е на междинната стена 20/20 см. Много просто и лесно за поставяне на въздуховоди. Много противоречиви мнения прочетох и моля ползващите такава да препоръчат модел . Къщата е с изолация и пластмасова дограма,като мощност 10 кв дали ще стигнат? И последно ова ще свърши ли работа
http://www.prity-bg.com/produkti/kameri/5.htm
LazarGanev - "Велик майстор"
При добро изпълнение, смятам че е добро решение, за твоето разположение, но все пак помисли - правиш едно вложение, но залагаш на едно гориво(дърва), което е безперспективно. Нормално е да се очаква по-строг контрол на изсичането след членството ни в ЕС и тогава тази отоплителна система остава почти неизползваема с друг източник на енергия, докато с водна риза имаш алтернатива.
ironlady - модератор
Здравей monte
За тези камери с въздушни ризи имам особенно мнение.
1,Незнам дали ти е известно, но затопленият въздух който се разпределя по стаите, се засмуква от помещението, в което е камината.Това означава че ако е помещение в което се готви и пуши всички тези миризми се нагнетяват в отопляваните помещения.Освен ако не засмуква пресен въздух от вън,но това от своя страна означава че ще загряваш по- голяма температурна разлика.
2,Смукателният вентилатор не е толкова тих и определено се чува как работи.За някой хора това е причина да не си монтират такова отопление.
Ако нито една от тези точки не те притеснява означава че си се ориентирал правилно.
Много /ама много/ грубо казано 10квт- ВР са ти малко, освен ако в посочваната вкадратура 75м2, не се включва и помещението с камината.Тогава няма да имаш проблеми.
Надявам се да съм обеснила разбираемо и съм помогнала поне малко.Ако има още нещо питай :wink:
А това за горивото е спорен въпрос,защото тв.гориво все още е възвръщаемо с времето...И дори да се въведе ограничение, тези камери могат да работят и с екобрикети, който са досатъчно калорични освен това са по-компактни за употреба/ например от жена/ :wink:
Благодаря на ironlady за изчерпателния отговор. В квадратурата включвам и помещението с камината 19м2. Освен това през зимата не живеем постоянно там . Така че сега въпроса е каква камера да избера ?въздушна/ .
ironlady - модератор
monte написа:
Благодаря на ironlady за изчерпателния отговор. В квадратурата включвам и помещението с камината 19м2. Освен това през зимата не живеем постоянно там . Така че сега въпроса е каква камера да избера ?въздушна/ .
Тогава определено ще ти стигнат киловатите на водната или въздушната риза?Остава само да се спреш на вариант... :)

Тема "Питане за камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: