Съвети за начинаещи готвачи.
НИКОЛАИ БОЯНОВ - напреднал
Здравейте,колеги.Появи ми се ГОЛЯМ проблем,киселото зеле взе да се разваля :sad: .На самото зеле още нищо му няма,но сока взе да става на слуз.Някаква идея дали миже да се спаси положението,или да изхвърлям и да залагам ново,дорде още има.Къде ли сгреших?заложих го преди около месец, стаса за около три седмици,но сега :cry: .
radius - майстор
Слага се бензоат, не знам обаче доколко ще помогне и доколко не е вреден. А и както казваш, не си изтървал още влака за следваща партида.
stiv1961 - майстор
Ферментацията се спира с натриев бензоат - по грам на литър.
Или серниста киселина - против провлачване и омекване - 2 гр./л.
НИКОЛАИ БОЯНОВ - напреднал
[quote="stiv1961"]Ферментацията се спира с натриев бензоат - по грам на литър.
Или серниста киселина - против провлачване и омекване - 2 гр./л.[/quote]
Мерси за отзивите.До сега не съм пресичал ферментацията и никога не съм имал подобен проблем,ма винаги има първи път.По скоро дали не го заложих твърде рано,и затова се получи така?
stiv1961 - майстор
И това е възможно.Зелето втасва по-бързо при топло време.Аз затова го правя около 15-20 ноември :)
НИКОЛАИ БОЯНОВ - напреднал
Туйто,ще изчакам жената да се прибере от работа,да видиме кво ще правим.Ма цял бидон да изхвърлям :motz:
EDI - майстор
Няма да хвърляш.Преливаш всичкия сок.Вадиш зелките и ги миеш, миеш бидончето, после зелките пак вътре.Сока го преваряваш в една голяма тенджера, докато се оправи /пак става течен/ и го наливаш пак вътре.Изпробвано е.
mim - специалист
друг вариант е да предхвърлиш зелето в малки буркани и стерилизирани
големите листа за сърми, ситното накълцано
така няма да го мислиш повече, дорде не го изядете
torbalan - Дървен философ
и последен вариант - 20 литра ракия...
режеш зелето на ситно, пиперосваш го леко... по желание малко олио...
и викаш всички приятели за които се сетиш :)
atanasov2004 - специалист
Извади зелките и ги измий добре, после измий с гореща вода бидона. Пак обрат-
но и направи нова саламура - 2кг морска сол на 100л бидон/общия обем-не само водата/. След 7 дни ако е готово зелето- 20бр аспирин или ацитизал, все
едно е. Може да купиш пакетче натриев бензоат - 20гр за бидона.,обаче не съм
привърженик-щото понякога почва да нагарча леко....По добре аспирин... :)

Тема "Киселото зеле взе да се разваля,помогнете." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: