• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Тани - модератор
А какво става след време , когато различните температурни разширения на лепилото за плочки и гипсовата шпакловка( сатен гипс в общия случай) и конденза на граничния слой между паропропускливия гипс и паринепропускливия теракол си кажат тежката дума! Уверявам ви , че тяхната дума ( на физичните явления) тежи повече от на който и да е майстор от форума ни. Много зависи къде ще се нанесе тази шпакловка , защото е точно въпрос на тото шанс дали ще има проблеми или не, когато отговаряме на сляпо!
IJAN - специалист
То тогава по тая логика- какво ще бъде влиянието на латекса върху сатенгипса при различно температурно разширение-по тази логика сигорно сатенгипса ще се отпори от стената.Задълба се много според мен-иначе моето мнение -грундиране,шпакловане с теракол за топлоизилоция+мрежа дава една много здрава основа върху която след това могат да се слагат каквито искаш гипсови или циментови шпакловки при това без да се безпокоиш за температурни разлики или конденз .Конденза със сигорност няма да се получи от това че стената е шпаклована с теракол.
MASTER - специалист
Tani, аз в темата никъде не видях идеята след циментова шпакловка да се прави гипсова, май идеята е да се мине само с циментова, която да се "пердаши" с гъба (доста кофти идея между другото ;) )


По принцип с циментова шпакловка, колоркит и малко шкурка могат да станат чудеса.

А за да се стигне до физичното явление, което описваш - трябва гипса да има дебелина за да се получи това явление - просто гипса се отлепя с цялата си площ, същото се получава и като се шпаклова дебело върху бетон.

Ако гипсовата шпакловка е само за заглаждане, съвсем тънка - под половин милиметър, не само физичните явления не могат да я отлепят, а дори и механичните явления - като тесла например :-D
Тани - модератор
И каква е идеята да не се направи направо гипсова шпакловка с мрежа?

Казват , че една снимка говорела повече от 1000 думи! Дори няма следа , че върху теракола някога е имало шпакловка! Като цяло и двата пласта са здрави и дори няма пукнатини по гипсовата шпакловка , но просто са се отлепили една от друга! За белене не е необходима телла , а просто да захванеш с ръката и да дръпнеш.

Прикачен файл

P1340842_resize.JPG
IJAN - специалист
За да се получи това - гаранция за това не е виновен теракола.Или не е било грундирано ,или е запрашена стената преди да се положи гипсовата шпакловка,а много вероятно материала дето е полаган върху теракола да не е читав.Това последното за мен е най-вероятната причина.
MASTER - специалист
Материала е читав, просто е дебело нанесен, вижда се че е над 2мм.
Вярно е обаче, че има доста химии, грундове,които при правилна употреба закрепят слоевете доста здраво.

Аз по горе описах как точно се отлепя гипса, така че няма нужда от снимки :wink: Не е като да не съм виждал

Тани, ако искаш направи си следния експеримент - вземи едно парче итонг, шпакловай го тънко с редичко каквото циментово имаш под ръка, изчакай да изсъхне и след това удари едно много тънко рядко гипсче с маламашката - но с дебелина максимум 1/3та от милиметъра - като изсъхне после пробвай- нагрявай изстудявай, овлажнявай, изсушавай, и после пробвай и с ножка, шпатула да отлепиш гипса.

А защо човека иска циментова шпакловка, вместо гипсова - хора разни, разни идеали. Има случаи когато трябва да се прави задължително и само циментова шпакловка , дали в случая става дума за такъв случай - никой не знае :-D .
Тани - модератор
Виждал съм доста стени от Итонг шпакловани с "теракол" и ако няма мрежа мога да ти кажа точно къде са тухлите през боята даже! Ако искаш и това мога да ти снимам! Циментовата шпакловка е много по-твърда от гипсовата и много по-лесно се напуква , особено по периферията на тухлите! Не се сещам освен в баня или друго подобно влажно помещение да трябва да се шпаклова точно с циментова , а не с гипсова шпакловка върху мазилка или Итонг. А още по-малко да се ползва като основа за финишния гипсов слой! Признавам си , че се занимавам предимно с гипскартон и може и да има случаи в които да е препоръчително ,за които не се сещам !
Lone_wolf - напреднал
Циментовата действа супер :)
съб яну 07, 2012 11:18 pmLone_wolf написа:
Циментовата действа супер :)
Поздрави
Някой може ли да помогне малко махнах дървената дограма и си сложих ПВЦ но при махането падна от горе стара мазилка посъветваха ме да си взема Ангро Портланд PFW 60 и мрежа за гипсова шпакловка ,но дупките са от вън и от вътре какво да правя помагайте след като изсъхне ще го мина с гипсова шпакловка верно или не ...
  • 1
  • 2

Тема "Шпакловане с теракол на хоросанова мазилка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: